Ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα παίρνει σάρκα και οστά στην βορειότερη και νεότερη πόλη της Ελλάδος, την Ορεστιάδα. Το σωματείο του Ορέστη απέκτησε και επίσημα γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου που συμμετέχει στα εθνικά πρωταθλήματα.
Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Ορέστη είναι η νεότερη γυναικεία ομάδα της Ελλάδας κα σε δημιουργία αλλά και ηλικιακά καθώς απαρτίζεται κυρίως από κορίτσια που είναι μαθήτριες δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και μόλις τρεις ενήλικες γυναίκες. Στην αρχή ήταν μόλις 14 αθλήτριες και πλέον έχουν φτάσει να είναι είκοσι δύο στον αριθμό.
Τα προηγούμενα έξι χρόνια η ομάδα υπήρχε αλλά αγωνιζόταν μόνο σε φιλικά παιχνίδια και μέσω αυτών κατάφερε τρεις παίκτριες να αγωνίζονται στην Β’ εθνική κατηγορία και κάποιες από αυτές να είναι στις κλήσεις της εθνικής παγκορασίδων.
Το τμήμα αυτό φέτος για πρώτη φορά αγωνίζεται στην Γ’ εθνική κατηγορία και αγωνίζεται στον όμιλο που περιέχει ομάδες από την Ορεστιάδα μέχρι την Καβάλα. Η φετινή αγωνιστική περίοδος ξεκίνησε 11 Δεκεμβρίου και αναμένεται να τελειώσει στις 7 Μαΐου.
Το methorios.gr βρέθηκε κοντά στην ομάδα και έχει δηλώσεις δύο αθλητριών, του υπεύθυνου της ομάδας και του προπονητή της ομάδας.
Αλεξάνδρα Θεοχαρίδη ( αρχηγός ομάδας-μαθήτρια):
1) Θα θέλαμε να μας πεις για την επιλογή σου να αγωνίζεσαι σε μία γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου σε αυτή την ηλικία:
Ήτανε όνειρο μου από μικρή. Θυμάμαι που έπαιζα ποδόσφαιρο με τα αδέρφια μου και όταν έμαθα ότι υπάρχει γυναικεία ομάδα στην πόλη μου φυσικά ζήτησα από τους γονείς μου να ξεκινήσω στην αρχή σαν χόμπι και έπειτα εξελίχθηκε να παίζω σε πρωτάθλημα.
2) Πόσα χρόνια βρίσκεσαι στην ομάδα;
Αυτός είναι ο έκτος χρόνος και μπορώ να πω ότι έχω αναπτυχθεί πολύ στο ποδόσφαιρο και ελπίζω να συνεχιστεί.
3) Πως καταφέρνεις και το συνδυάζεις με τα μαθήματα, τα φροντιστήρια και τις υπόλοιπες δραστηριότητες σου;
Ήταν κάτι που το επέλεξα και ήξερα ότι αν ήθελα να συνεχίσω να αθλούμαι θα έπρεπε να αφιερώσω περισσότερο χρόνο για το ποδόσφαιρο και προσπαθώ να καλύπτω το χρόνο που αφιερώνω στο ποδόσφαιρο κάποιες άλλες μέρες.
4) Βρίσκεις περισσότερα θετικά ή δυσκολίες στην περιοχή μας στο άθλημα;
Υπάρχουν και θετικά και αρνητικά. Κυρίως τα αρνητικά είναι ότι είμαστε απομακρυσμένα από την υπόλοιπη Ελλάδα και δεν έχει αναπτυχθεί τόσο το γυναικείο ποδόσφαιρο στην περιοχή μας. Παρ ‘όλα αυτά υπάρχει αυτή η ομάδα και είναι ένα πολύ μεγάλο θετικό. Είμαι ικανοποιημένη με την απόφαση μου να είμαι στην ομάδα. Άμα μου δοθεί η ευκαιρία φυσικά και θα το ήθελα να το συνεχίσω αλλά δεν το γνωρίζω. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που έχουν εργαστεί για να υπάρχει η ομάδα σε αυτό το πρωτάθλημα και παρόλο που φέτος είναι η πρώτη χρονιά και είναι δύσκολη, οι περισσότερες παίκτριες είναι αρχάριες και δεν γνωρίζουν τι πάει να πει πρωτάθλημα. Είμαστε η πιο μικρή ηλικιακά ομάδα, αποτελούμαστε κυρίως από κορίτσια γυμνασίου και λυκείου, έχουμε πολύ λίγες ενήλικες και αυτό είναι κάτι που αποτελεί πρόβλημα αλλά ελπίζουμε ότι το καλοκαίρι με μεταγραφές θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.
Δήμητρα.Μαρασλή ( Αθλήτρια ομάδας-μαθήτρια):
1) Πως καταφέρνεις και συνδυάζεις τις εξωγηπεδικές σου δραστηριότητες με τις υποχρεώσεις της ομάδας;
Έχω συνδυάσει τις ώρες μου με αυτά που κάνω με τις προπονήσεις. Έχω πει δηλαδή τις ώρες που κάνω εκεί πέρα να με βάλουν αν μπορέσουν σε άλλο τμήμα και σε άλλες ώρες για να μπορώ να πηγαίνω και εκεί και μετά στην προπόνηση ή και το αντίθετο. Δεν μου είναι πολύ δύσκολο, διαβάζω πριν ή μετά την προπόνηση ή και τα δύο.
2) Ποια είναι τα στοιχεία που θα ξεχώριζες στην ομάδα μιας και είναι η νεότερη ηλικιακά;
Είναι η πρώτη χρονιά οπότε έχουμε νέες παίκτριες. Δεν ξέρουμε όλες να παίζουμε τόσο καλά. Δεν ξέρουμε όλους τους κανόνες αλλά προσαρμοζόμαστε, προσπαθούμε όσο μπορούμε ως ομάδα και ατομικά κάνοντας ότι καλύτερο μπορούμε. Την προηγούμενη φορά ( Κυριακή 19/3/2023) πήραμε τον πρώτο μας βαθμό με το Σουφλί (0-0) χαρήκαμε φυσικά. Και υπάρχει ενθουσιασμός από όλες τις παίκτριες και χαιρόμαστε όσο εξελίσσεται προς την περιοχή μας που δεν υπήρχε ομάδα και στην Γ εθνική και χαρήκαμε αρκετά.
3) Τι θα ήθελες να υπήρχε στην περιοχή μας στο γυναικείο ποδόσφαιρο;
Θα μπορούσανε να υπήρχανε και άλλες ομάδες εδώ στην Ορεστιάδα. Είμαι ικανοποιημένη και θα το συνέχιζα εδώ εκτός και μου ερχόταν μία καλύτερη προσφορά το οποίο θα είναι κάτι που θα το συζητήσω με τους γονείς μου και αν μου το επιτρέψουνε και μπορώ μπορεί να αλλάξω και ομάδα.
Γιάννης Ζελιάσκος ( υπεύθυνος ομάδας):
1) Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα στην βορειότερη πόλη της Ελλάδας;
Καλησπέρα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί οι ηλικίες των κοριτσιών ξεκινάνε από δημοτικό, πάμε γυμνάσιο, λύκειο και ανάμεσα στα 22-23 κορίτσια που έχουμε υπάρχουν και τρεις οι οποίες είναι ενήλικες και μάλιστα μία προς τιμήν που είναι μητέρα τριών παιδιών θυσιάζει κάποια πράγματα για να βοηθήσει την ομάδα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και εγώ ασχολήθηκα από την πρώτη στιγμή με τα κορίτσια από τις πρώτες προπονήσεις. Πίστεψα στα κορίτσια όπως και αυτά πίστεψαν σε εμένα και πιο πολύ το έκανα για να βοηθήσω τον κύριο Χρηστούδη γιατί έβλεπα ότι πάλευε μόνος του. Όταν πήρα το okay από τον πρόεδρο τον κύριο Μαργαριτίδη και μου είπε προχώρα και εγώ είμαι δίπλα σου και ότι χρειαστείς θα σε στηρίξουμε. Στην πορεία βρήκαμε και σπόνσορα και για τις φυσιοθεραπείες των κοριτσιών και τους ευχαριστώ και δημόσια χωρίς αυτά εμείς δεν θα μπορούσαμε ως νεοσύστατο σωματείο να κάνουμε καμία κίνηση. Πέρα από αυτό όμως θα βρεθούν και άλλοι. Τα κορίτσια έχουν πολύ ταλέντο ήδη σας έχει ενημερώσει ο coach ότι έχουμε μία αθλήτρια την Νίκη την Μαμούτογλου στην προεθνική νεανίδων και μάλιστα τώρα πρόσφατα έχουμε τρις προσκλήσεις τριών κοριτσιών τα οποία με κάποιο γονέα θα τα πάω να δοκιμαστούν στις κορασίδες.
Όλο αυτό φυσικά και έχει αποτέλεσμα και πιστεύω ότι δουλεύοντας τα παιδιά, θέλουν ειδική μεταχείριση βέβαια ο Χρηστούδης ( σ.σ προπονητής) έχει κάποια παραπάνω χρόνια που ασχολείται με το γυναικείο ποδόσφαιρο σε σχέση με εμένα. Στην αρχή μπήκα διστακτικά γιατί οι εποχές είναι πολύ επικίνδυνες και πονηρές. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για την περιοχή μας και τα κορίτσια έρχονται σιγά σιγά. Ξεκινήσαμε με 16-17 αθλήτριες για να δηλώσουμε συμμετοχή στη Γ εθνική και έχουμε 23. Πιστεύω το καλοκαίρι θα δυναμώσει η ομάδα και όπου σταθώ και όπου βρεθώ το διαφημίζω, το παλεύω. Αυτά τα κορίτσια κάποια στιγμή θα την κάνουν αυτή την πόλη υπερήφανη.
2)Ποια συναισθήματα υπάρχουν στην ομάδα; Υπάρχει ενθουσιασμός;
Νομίζω ότι το βλέπετε και εσείς αυτό. Όλα τα παιδιά είναι αγαπημένα , είναι μία ομάδα. Προσπαθούν να γίνουν ομάδα. Η ομάδα χτίζεται και φτιάχνεται τώρα. Βλέπω ότι οι χαρακτήρες των παιδιών επειδή είναι καιρό μαζί και συνεργάζονται ακόμα και οι καινούριες κοπέλες που έρχονται αμέσως δένονται και γίνονται ένα . Αυτός ήταν ο σκοπός μου και αυτό θέλαμε να πετύχουμε. Δεν θέλω να υπάρχουν γκρίνιες μεταξύ των παικτριών, σίγουρα θα υπάρξουν προστριβές μεταξύ τους αλλά θέλουμε να το αποφύγουμε όσο μπορούμε. Για αυτό είμαι συνέχει δίπλα τους στις προπονήσεις και στους αγώνες. Εγώ είμαι ευχαριστημένος για πρώτη χρονιά. Φέτος η χρονιά είναι δοκιμαστική και μεταβατική. Θέλουμε να αποκτήσουν εμπειρίες και να δουν πως είναι το άθλημα. Εννοείται ότι όλο αυτό έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Ο κύριος Χρηστούδης είναι και παιδαγωγός. Δεν έχουμε τυχαίο προπονητή. Τον στηρίζω, τον βοηθάω και προσπαθούμε και οι δύο για το καλύτερο. Μαζί με την συμπαράσταση του διοικητικού συμβουλίου πλέον γιατί στην αρχή δεν ήταν όλοι μαζί μας. Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω βλέπω ότι ακόμα και αυτοί που πίστευαν ότι δεν γινόταν είναι μαζί μας.
3) Ποιος είναι ο φετινός στόχος και που στοχεύεται για την επόμενη σεζόν;
Ο φετινός στόχος είναι να καταφέρουμε να αυξήσουμε τις αθλήτριες και να τα μάθουμε πέντε πράγματα. Να καταφέρουμε να είναι ομάδα. Για του χρόνου θέλουμε να δούμε τι ενισχύσεις θα γίνουν. Πιστεύω ότι του χρόνου δεν θα είμαστε στο μεταβατικό στάδιο, όχι ακόμα για πρωταθλητισμό αλλά να μας σέβονται παραπάνω οι αντίπαλες ομάδες. Και όταν καταφέρνεις και κερδίζεις τον σεβασμό άλλων ομάδων είναι μεγάλη επιτυχία. Μέχρι τώρα χωρίς να έχουμε έμπειρες ποδοσφαιρίστριες μέσα στην ομάδα έχουμε καταφέρει να μας λένε μπράβο και συγχαρητήρια στα κορίτσια. Εμείς απλά θέλουμε να είμαστε κοντά τους να τους βοηθήσουμε και πιστεύω ότι του χρόνου σίγουρα θα είμαστε καλύτερη ομάδα. Θα δείξει αγωνιστικά και το ποιες ομάδες θα είναι, τι μπορούμε να κάνουμε, ποιες παίκτριες θα ενισχύσουν την ομάδα , να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Ο πρόεδρος επίσης μου είπε ότι άμα χρειαστείς κάποια κορίτσια που είναι από εδώ και παίζουν σε άλλες ομάδες θες να τα πάρουμε πίσω και η είναι από εδώ η καταγωγή τους θα προσπαθήσουμε να πάμε να της πάρουμε , να της πείσουμε. Από εκεί και πέρα μιλάμε με άλλα πλάνα και θα έχουμε και άλλες απαιτήσεις. Αν ενισχυθεί η ομάδα και μάθουν πέντε πράγματα παραπάνω θα μπορούμε να μιλάμε και για πρωταθλητισμό δεν είναι δύσκολο΄.
Τέλος θέλω να πω ότι εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα κορίτσια, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Στο παιχνίδι με την Ελπίδα Γενισέας μετά το βαρύ σκορ που χάσαμε εκεί (8-0) αντί για 0-2 στο ημίχρονο και προχθές με το Σουφλί είδα από τις 18 κοπέλες οι μισές και παραπάνω ήταν στεναχωρημένες και δακρυσμένες. Προσπαθούσα να τις εμψυχώσω, να σηκώσουν κεφάλι, να ανέβει το ηθικό τους. Όταν πήγαμε στην Καβάλα ήταν και ο πρόεδρος κοντά στην ομάδα. Όλα αυτά νομίζω ότι δίνουν ένα έρεισμα να είναι κοντά στην ομάδα. Δίνω υπόσχεση ότι όσο θα είμαι στον Έβρο θα δίνω το 100% δίπλα τους και δεν θα της αφήσω καθόλου.
Χρήστος Χρηστούδης ( Προπονητής ομάδας):
1) Πως ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα και που βρίσκεται αυτή την στιγμή;
Η γυναικεία ομάδα του Ορέστη ξεκίνησε για πρώτη φορά να υπάρχει ως τμήμα της ακαδημίας το έτος 2014. Ήταν Σεπτέμβρης του 2014 όταν αποφασίσαμε για πρώτη φορά με την τότε διοίκηση να κάνουμε ένα γυναικείο γκρουπ στην ακαδημία του Ορέστη. Είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία από την πρώτη χρονιά, απλά ποτέ στο διάστημα αυτό των οχτώ ετών δεν πήραμε την απόφαση ( φέτος είναι ο ένατος χρόνος) δεν πήραμε την απόφαση να γίνει επίσημο αυτό το γκρουπ και να κατέβει σε πρωτάθλημα. Συμμετείχε σε πάρα πολλά παιχνίδια. Έκανε πάρα πολλές προπονήσεις όμως δεν κατέβαινε στο επίσημο πρωτάθλημα. Φέτος το έτος 2022 πήραμε την πρωτοβουλία διότι πάρα πολλά κορίτσια μας φτάσανε σε επίπεδο μέχρι και ‘Α εθνικής ( όπως η Μαρασλή, η Σοφία η Διμισκίδου, την Βάσω την Πλώμαρίτη κ.ά.) παίζανε σε όλες τις κατηγορίες, οπότε είπαμε σαν Ορεστιάδα να δώσουμε ένα εξτρά κίνητρο και μία εξτρά ώθηση στα κορίτσια του βορείου Έβρου για να παίξουνε ποδόσφαιρο. Από φέτος και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβρη του 2022 τα κορίτσια συμμετέχουν στο επίσημο πρωτάθλημα της Ε.Π.Ο και παίζουνε κανονικά σε πρωτάθλημα της Γ εθνικής. Ο όμιλος είναι από εδώ μέχρι την Καβάλα.
2) Ποιοι είναι η φετινοί στόχοι μιας και είναι η πρώτη χρονιά που υπάρχει επίσημα η ομάδα σε πρωτάθλημα;
Οι φετινοί στόχοι είναι ξεκάθαρα η αξιοπρεπής συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Θέλουμε να συμμετέχουμε σε όλα τα παιχνίδια με τουλάχιστον 18αδα , να υπάρχει παρουσία 18 κοριτσιών σε όλα τα παιχνίδια και θέλω να ξέρετε ότι μέχρι τώρα σε αυτά τα παιχνίδια που έχουμε κάνει γιατί έχουν μείνει μόνο τρεις αγωνιστικές μέχρι το τέλος, έχουμε καταφέρει και έχουμε μία πολύ αξιόλογη, αξιοπρεπή και πειθαρχημένη συμπεριφορά σε όλα τα παιχνίδια. Συνεχίζουμε και προσπαθούμε καθημερινά να γινόμαστε καλύτερες.
3) Ποιες είναι οι συνθήκες στην περιοχή μας για μία τέτοια προσπάθεια;
Είναι πάρα πολύ δύσκολο το να καταφέρεις να έχεις γυναικεία ομάδα σε αυτή την περιοχή είναι πάρα πολύ δύσκολο. Θέλω να ξέρετε ότι τα κορίτσια και οι προπονητές κάνουν πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και υπάρχει ένα πάρα πολύ καλό δέσιμο μεταξύ παικτριών, προπονητών αλλά και γονέων γιατί μιλάμε ότι τα περισσότερα κορίτσια είναι μικρά και ανήλικα. Θέλω πάρα πολύ να είναι κοντά και οι γονείς και ευτυχώς υπάρχει και η συμμετοχή των γονέων και καταφέρνουμε και έχουμε μία αξιόλογη παρουσία και στόχος είναι κάθε μέρα να γίνονται περισσότερα τα κορίτσια, καλύτερα ποιοτικά στο θέμα του ποδοσφαίρου για να καταφέρουνε του χρόνου και τα επόμενα χρόνια να υπάρχει αυτή η ομάδα και να έχουμε και μεγαλύτερες επιτυχίες.
4) Ποιες είναι οι σκέψεις για την σεζόν που τελειώνει αλλά και αυτή που έρχεται;
Φέτος θέλουμε να πάνε όλα καλά και για την επόμενη χρονιά να ενισχυθεί η ομάδα και του χρόνου να έχουμε και περισσότερους βαθμούς και πιο στιβαρή παρουσία σε όλα τα παιχνίδια. Φέτος κάποια παιχνίδια ήταν πολύ δύσκολα για εμάς γιατί οι αντίπαλες ομάδες δεν είχαν ούτε μία ανήλικη παίκτρια και εμείς είχαμε μόνο ανήλικες παίκτριες , ούτε μία ενήλικη. Πλέον καθώς έχουμε βρει κάποιες ενήλικες παίκτριες κάθε μέρα που περνάει γίνεται η ομάδα καλύτερη και ποιοτικότερη.
5) Άρα το εγχείρημα είναι και εκπαιδευτικό λόγω των ηλικιών που αναφέρατε;
Ξεκάθαρα! Πρώτιστα κοιτάμε το παιδαγωγικό μέρος. Να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι τα κορίτσια αυτά. Να γίνονται καλύτεροι πολίτες για την κοινωνία του βορείου Έβρου και μετά να γίνονται καλύτερες παίκτριες και αθλήτριες. Πρώτιστα να γίνουνε καλύτεροι άνθρωποι.
Τέλος θέλω να πω ότι το ποδόσφαιρο είναι άθλημα και δεν είναι μόνο ανδρικό άθλημα. Είναι για όλο τον κόσμο. Θέλω να ξέρετε ότι σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργήθηκαν 45 καινούργιες ομάδες. Φέτος δημιουργήθηκαν άλλες 15 καινούργιες ομάδες μέσα σε αυτές είναι και η ομάδα του Ορέστη Ορεστιάδος και σε όλη την Ευρώπη το γυναικείο ποδόσφαιρο κυριαρχεί. Δίνεται μεγάλη έμφαση και από την FIFA και από την UEFA αλλά και από την Ε.Π.Ο. Συνεχίζουμε σταθερά, σοβαρά να δημιουργούμε νέες ομάδες, να δημιουργούμε νέους συλλόγους για να καταφέρουμε τα παιδιά του βορείου Έβρου να είναι χαρούμενα και να είναι εντός γηπέδων. Μας νοιάζει τα παιδιά του βορείου Έβρου να είναι στα γήπεδα!
Επιιμέλεια: Κανταρίδης Σοφιανός