Φορολογικές δηλώσεις 2024: Έως 26 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής

Αντιδράσεις λογιστών για την άρνηση της κυβέρνησης σε παράταση των ημερομηνιών

Μέχρι τις 26 Ιουλίου θα πρέπει οι υπόχρεοι να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση στο taxisnet καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν  φαίνεται να δίνει παράταση στη προθεσμία.

Χαμηλές ταχύτητες καταγράφονται στην πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Στις 1/6 και μετά από 37 ημέρες που είναι ανοιχτή η εφαρμογή της ΑΑΔΕ, κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα του 1 εκατομμυρίου όταν πέρυσι την ίδια ημέρα ξεπερνούσαν τα 2 εκατομμύρια. Φέτος, η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ άνοιξε σχεδόν ένα μήνα αργότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα στις 25 Απριλίου 2024 ενώ πριν ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ανακοινώθηκε παράταση έως τις 26 Ιουλίου 2024.

Η προθεσμία της 26ης Ιουλίου 2024 δεν ισχύει για 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν περιθώριο μόνον ένα μήνα ακόμα για να υποβάλουν οι ίδιοι αρχική δήλωση Ε1. Και αυτό γιατί, στις 2 Ιουλίου 2024 η ΑΑΔΕ θα υποβάλει αυτόματα για αυτούς τη φορολογική τους δήλωση, αν δεν την υποβάλουν οι ίδιοι μέχρι 1ης Ιουλίου 2024.

Μετά τις 2 Ιουλίου και έως τις 26 Ιουλίου 2024, οι 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν μόνον τροποποιητική δήλωση, για να διορθώσουν τα τυχόν λάθη που μπορεί να υπήρχαν στην προσυμπληρωμένη δήλωση, η οποία υπεβλήθη «οίκοθεν» από την εφορία χωρίς κανείς να τα έχει ως τότε διορθώσει.

Υπενθυμίζεται πως φορολογική δήλωση υποχρεούται να υποβάλλει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει τη  φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης επισημαίνεται πως φέτος για πρώτη φορά ισχύει η προσυμπληρωμένη δήλωση για όσους δεν έχουν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή στην περιουσιακή κατάσταση και το εισόδημα τους προέρχεται  αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ.

Τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

Σημειώνεται δε πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες αρχικές  φορολογικές δηλώσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • Τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης. Δηλαδή είτε αυτό είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Επιπλέον όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική ή στην εκπρόθεσμη τροποιητική δήλωση αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο, επιβάλλεται και προσαύξηση φόρου 0,73% ανά μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
  • Τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία των οποίων οι εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις  είναι πιστωτικές ή μηδενικές θα καταβάλλουν  πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.
  • Τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία των οποίων οι εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις είναι πιστωτικές ή μηδενικές θα πληρώσουν πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Ωστόσο  είθισται να έρχεται στο παρά πέντε διάταξη για τη μη επιβολή τους για ποσά έως 100 ευρώ.

Ο φόρος  εισοδήματος

Ενώ όσον αφορά στην καταβολή του φόρου  εισοδήματος επισημαίνεται πως οι πολίτες θα πρέπει να τον πληρώσουν είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι τα τέλη Ιουλίου είτε να τον εξοφλήσουν σε 8 δόσεις με την 1η στα τέλη Ιουλίου και την 8η στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Ωστόσο, οι λογιστές αναφέρουν ότι δεν είναι εφικτό η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων να ολοκληρωθεί στις 26 Ιουλίου.