Ευρωεκλογές 2024: Οδηγίες για την ψηφοφορία της Κυριακής 9 Ιουνίου

Στην τελική ευθεία βρισκόμαστε πλέον για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, μιας και έχουν μείνει μόνο 2 μέρες και οι ψηφοφόροι μπορούν εύκολα να μάθουν σε ποιο σχολείο θα ψηφίσουν μέσα από την ανανεωμένη εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις».

Το υπουργείο ανανέωσε τους εκλογικούς καταλόγους και πλέον μπορούν όλοι οι πολίτες να μάθουν εύκολα, με λίγα μόνο «κλικ», όχι μόνο την περιοχή αλλά και τη σχολική μονάδα στην οποία θα πρέπει να μεταβούν για να ψηφίσουν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.

Οι αναθεωρημένοι εκλογικοί κατάλογοι του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνουν τις μεταβολές των βασικών καταλόγων και των καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024 καθώς και τις μεταβολές των καταλόγων ετεροδημοτών μέχρι τις 30 Απριλίου 2024. Όσοι δηλαδή πολίτες δηλαδή έχουν κάνει αίτηση ετεροδημότη και έχει διεκπεραιωθεί έως τις 30 Απριλίου στον αρμόδιο δήμο, σε αυτές τις εκλογές, θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Όσον αφορά τους πολίτες που επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν εμφανίζεται κάποια ειδική ένδειξη στην εφαρμογή του υπουργείου. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν για την αποστολή του εκλογικού υλικού με email και/ή sms. Αν δεν παραληφθεί ο φάκελος επιστροφής επιστολικής ψήφου από την αρμόδια επιτροπή συλλογής έως το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 και ώρα 17:00, οι ανωτέρω εκλογείς, αφού ενημερωθούν από το υπουργείο Εσωτερικών, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την ημέρα των εκλογών μεταξύ 11:00 και 19:00 στο εκλογικό τμήμα που εμφανίζεται στο «Μάθε Πού Ψηφίζεις».

«Μάθε που ψηφίζεις»
Οι πολίτες μπορούν πλέον να μάθουν το που θα ψηφίσουν την Κυριακή 9 Ιουνίου, με λίγα μόνο «κλικ», μέσω της εφαρμογής «Μάθε που ψηφίζεις».

Πόσους σταυρούς βάζετε στο ψηφοδέλτιο
Από τις εκλογές θα αναδειχθούν συνολικά 720 εκπροσώπων των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα θα κληθούν, να εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις σταυρούς προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, φανερών και κρυφών, προοιωνίζονται ιστορικών διαστάσεων αποχή των πολιτών από την ευρωκάλπη, με ταυτόχρονη, χαμηλή για τη συγκυρία συσπείρωση της εκλογικής βάσης τουλάχιστον των τριών πρώτων κομμάτων. Μπροστά σε αυτό το τοπίο, τα κομματικά επιτελεία επιχειρούν μέχρι την τελευταία στιγμή να αφουγκραστούν τον βαθμό επηρεασμού της αποχής στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Την τελευταία εικοσαετία, από το 2004 έως σήμερα, η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες είχε μία σταθερά φθίνουσα πορεία. Στις Ευρωεκλογές του 2004 ψήφισε το 63,22% των εγγεγραμμένων, το 2009 προσήλθε στις κάλπες το 52,63%, το 2014 το 59,33% αυτών και το 2019 το 58,69%. Στις δύο αναμετρήσεις από τις παραπάνω, ωστόσο, είχαν στηθεί διπλές κάλπες, οπότε πολλοί ψηφοφόροι προσήλθαν κυρίως για να εκλέξουν τους τοπικούς τους άρχοντες, οπότε τα ποσοστά δεν θεωρούνται αντιπροσωπευτικά του ενδιαφέροντος για την ευρωκάλπη.

Τον περασμένο Ιούνιο, στις δεύτερες εθνικές εκλογές, η συμμετοχή υποχώρησε στο 53,74%.

Σήμερα, μέρες πριν την αναμέτρηση της Κυριακής, καταγράφεται διάχυτος φόβος ότι η συμμετοχή, δύσκολα θα ξεπεράσει το 45%, οπότε το αμέσως επόμενο ερώτημα, για το οποίο αναζητούν απαντήσεις τα επιτελεία είναι ποια κόμματα θα επηρεαστούν και με ποιον τρόπο.