Οι πομποί που τοποθετούνται σε πουλιά μας δίνουν εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες και δεδομένα.
Ένα από τα είδη στα οποία έχει τοποθετήσει πομπούς η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς είναι οι Χρυσαετοί.
Ο Χρυσαετός Aquila chrysaetos είναι ο μεγάλος, επιβλητικός αετός των βουνών της Θράκης. Αναπαράγεται στην περιοχή μας, φωλιάζοντας σε απόκρημνα βράχια αλλά και σε ώριμα δέντρα. Είναι χαρακτηρισμένο ως Κινδυνεύον είδος. Μέχρι σήμερα η Μονάδα Διαχείρισης έχει τοποθετήσει πομπούς σε τέσσερις Χρυσαετούς.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα των πομπών έχουν δείξει τα εξής:
Ο πρώτος Χρυσαετός, ένα ενήλικο άτομο, κινείται σταθερά στην περιοχή NATURA του Νότιου Δασικού Συμπλέγματος Έβρου, κυρίως στο δυτικό της τμήμα, χωρίς να έχει εγκαταλείψει καθόλου την περιοχή μέχρι τώρα.
Ο δεύτερος, ένα νεαρό άτομο, ορμώμενος από την περιοχή της Καβάλας, κινείται στην ευρύτερη περιοχή ενώ κατά τις μετακινήσεις του έφτασε και μέχρι το Μπάνσκο της Βουλγαρίας αλλά έκανε και ένα πέρασμα από τα βουνά του Έβρου.
Ο τρίτος, επίσης νεαρός, είναι ο πιο ταξιδιάρης, αφού από το Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου ταξίδεψε σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, έφτασε μέχρι τον Όλυμπο, ενώ τώρα βρίσκεται στην περιοχή του Κιλκίς.
Ο τέταρτος δυστυχώς πέθανε από δηλητηρίαση προ μερικών μηνών, στο γνωστό περιστατικό δηλητηριασμένων δολωμάτων στην περιοχή των Φερών.
Η δράση τοποθέτησης των πομπών υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ.
(Με διαφορετικά χρώματα αποτυπώνονται στο χάρτη οι κινήσεις των τριών ατόμων Χρυσαετών)