Ερώτηση Νατάσας Γκαρά για σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί

Την ανάγκη για ικανοποίηση των αιτημάτων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, θέτουν με Ερώτησή τους στη Βουλή των Ελλήνων 36 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Βουλευτή Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νατάσας Γκαρά.

Οι Βουλευτές στην Ερώτησή τους αναφέρουν ότι οι στρατιωτικοί της χώρας υφίστανται χρόνια τον εμπαιγμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αρνείται να δώσει λύσεις στα σωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, η καταβολή δεδουλευμένων, η αποζημίωση νυκτερινής εργασίας το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας, αλλά και η θεσμοθέτηση της αποδεδειγμένης υπερωριακής εργασίας εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Στα παραπάνω προστίθεται και η θεσμοθετημένη απλήρωτη εργασία, είτε διά των υπερωριών που δεν υποτυπώνονται ή διά της απασχόλησης για κάλυψη υποχρεώσεων τρίτων κάθε φορά που η Πολιτεία και οι κρατικοί μηχανισμοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν (πυρκαγιές, πλημμύρες, αποχιονισμοί, κ.ά.).

Όπως επισημαίνουν οι Βουλευτές, μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται επίσης στην εκκαθάριση αποζημιώσεων για τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των ιδίων των στελεχών και των μελών των οικογενειών τους.

Σημειώνεται δε, ότι για το ευαίσθητο ζήτημα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για τη διευκόλυνση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία, με αύξηση των προβλεπόμενων ημερών άδειας, προκειμένου να διευκολύνονται κατά το δυνατόν περισσότερο και να υποστηριχθεί παράλληλα ο θεσμός της οικογένειας.

Επιπλέον, χιλιάδες είναι τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων τα οποία υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών. Άλυτο παραμένει και το ζήτημα των πρόωρων αποστρατειών των ΕΠΟΠ λόγω ορίων ηλικίας, το οποίο θα πρέπει να ρυθμιστεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων όμως, τονίζουν οι Βουλευτές, είναι η ψαλίδα ανάμεσα στο κόστος ζωής και στο μισθολόγιο, που διαρκώς ανοίγει λόγω του πληθωρισμού. Η ακρίβεια σε ενέργεια, καύσιμα και βασικά αγαθά πλήττει βάναυσα το εισόδημα του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο δεν έχει αναπροσαρμοστεί τιμαριθμικά.

Τέλος, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς εάν σκοπεύουν να αναπροσαρμόσουν άμεσα το μισθολόγιο των στρατιωτικών, εάν θα δοθεί λύση στις εκκρεμείς πληρωμές για υπερωριακή απασχόληση, νυχτερινή εργασία και στο ζήτημα των πρόωρων αποστρατειών των ΕΠΟΠ. Επιπλέον ερωτώνται, εάν προτίθενται να χορηγήσουν το επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών στα στελέχη που υπηρετούν στις περιοχές αυτές και επίσης εάν σκοπεύουν να λάβουν μέτρα ώστε να αρθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εκκαθάρισης των αποζημιώσεων για τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και παράλληλα να ληφθεί ειδική την μέριμνα για όσα στελέχη βρίσκονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.