Εργατικά Σωματεία Έβρου: Όχι στην εξόρυξη του χρυσού σε Πέραμα και Σάπες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 30/10 στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης

«Δεν παραδίδουμε τον ορυκτό μας πλούτο στους επιχειρηματικούς ομίλους! Δεν θυσιάζουμε το περιβάλλον, την υγεία και τις ζωές μας για τα κέρδη τους!» επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους εργατικά σωματεία του Νομού Έβρου και καλούν σε εγρήγορση όλους τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής, τους εργαζομένους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους νέους για να απαντήσουν αποφασιστικά στις αρνητικές εξελίξεις μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνεται απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εξόρυξης χρυσού.

Παράλληλα καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης χρυσού την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα, μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Στην ανακοίνωση τα σωματεία σημειώνουν:

Οι χρυσοθήρες επανέρχονται γιατί τα κέρδη είναι τεράστια.

Έχουν με το μέρος τους την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που με τους νόμους που θεσπίζουν ή δεν καταργούν (περιβαλλοντικός νόμος 4685/2020 που προβλέπει fast track διαδικασίες έγκρισης των ΜΠΕ, ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της προστασίας περιοχών Natura, δυνατότητα αλλαγής χρήσης γης, νέος θεσμός «πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών» για τις ΜΠΕ, κλιματικός νόμος του 2021) κρατούν την υπόθεση ανοιχτή.

Ευθύνες έχει και η Περιφέρεια που μέσω του Χωροταξικού Σχεδιασμού ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, LNG, λατομική δραστηριότητα.

Θυμίζουμε ότι η εξόρυξη θα πλήξει τον φυσικό και τον αγροτικό πλούτο όλης της περιοχής, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Πρώτα θύματα θα είναι οι εργαζόμενοι και οι βιοπαλαιστές αυτών των κλάδων.

Θα δημιουργήσει άμεσα και μακρόχρονα προβλήματα στην υγεία των κατοίκων, προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα.

Δεν μας κοροϊδεύουν με τα δήθεν ανταποδοτικά οφέλη και τις νέες θέσεις εργασίας. Μόλις πριν λίγες μέρες η εταιρεία “EDILMAC” εργολάβος της “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.” στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής που όπως και τα “Χρυσωρυχεία Θράκης” είναι θυγατρικές της Eldorado Gold, ανακοίνωσε 92 απολύσεις.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Τόσα χρόνια εργαζόμασταν σε πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, 350 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για να καταφέρουμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Όμως τελείως ξαφνικά, μέσα σε 10 λεπτά, βρεθήκαμε στο περιθώριο, αντιμέτωποι με την ανεργία».

Οι εργαζόμενοι στις εξορύξεις την ώρα που παράγουν αυτόν τον τεράστιο πλούτο βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, την επίθεση στα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Παράλληλα δουλεύουν σε περιβάλλον με επιβαρυντικούς παράγοντες για την υγεία τους, χωρίς μέτρα προστασίας που για τις εταιρείες αποτελούν κόστος!

✔ Είμαστε στο πλευρό των απολυμένων συναδέλφων μας.
✔ Να γυρίσουν όλοι στη δουλειά!

Την “ανάπτυξή” και τα “οφέλη” των επενδύσεων την ζήσαμε καλά και μεις στα έργα,όπως ο αγωγός αερίου. Συνάδελφοι μας εργάτες με ρημαγμένα εργασιακά δικαιώματα,ατέλειωτα ωράρια σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στο τέλος ανεργία και ενεργειακή φτώχεια.

Η απεργία στις 9 Νοέμβρη είναι μια ευκαιρία να κόψουμε τα φτερά των επιχειρηματικών ομίλων και της όποιας κυβέρνησης, Περιφερειακής ή Δημοτικής αρχής προκύψει στο μέλλον και θελήσει να προχωρήσει την εξόρυξη.

Αγωνιζόμαστε:

  • Ενάντια στην παράδοση του ορυκτού πλούτουτης περιοχής μας σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο χρυσός είναι πλούτος του λαού μας και δεν τον παραδίδουμε σε κανέναν.
  • Καμία εμπιστοσύνη σε όποιες διαβεβαιώσεις και αν δοθούν για δήθεν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από τις εταιρείες εξόρυξης.
  • Κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που επιτρέπουν την παραχώρηση στους χρυσοθήρες.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Δουλειά για όλους με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς.

Τα σωματεία:

  • ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
  • ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
  • ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΘΡΑΚΗΣ
  • ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΕΒΡΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 7:00 μ.μ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ