Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών ΔΠΘ Ορεστιάδας:«Είναι ζήτημα ενός – δύο ετών να κλείσουν οι σχολές της Ορεστιάδας»

Ν. Γκαρά: «Σε άμεσο κίνδυνο η λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Έβρο»

Οι φοιτητές της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ στη Νέα Ορεστιάδα κινητοποιήθηκαν για μια ακόμη φορά το μεσημέρι του Σαββάτου (10/4), με αφορμή την επίσκεψη στην περιοχή του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου.

Στο μήνυμα που απευθύνουν προς πάσα κατεύθυνση, ευελπιστώντας να εισακουστουν, οι φοιτητές αναφέρουν:
– Οι επιπτώσεις του νέου νόμου για τα δύο τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης της Ορεστιάδας μπορούν να προκαλέσουν το κλείσιμο της σχολής.
– Στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αριθμός εισακτέων για το 2020 ήταν 272 φοιτητές-τριες και στο Δασολογίας 195 φοιτητές-τριες.
– Με βάση την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που προβλέπεται στο νέο νόμο και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις περσινές βαθμολογίες εισαγωγής και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα εισέρχονταν 30 φοιτητές-τριες και στο Δασολογίας ΚΑΝΕΝΑΣ…

“Ουσιαστικά, είναι ζήτημα ενός – δύο ετών να κλείσουν οι σχολές της Ορεστιάδας”, προειδοποιουν οι φοιτητές, αντιδρώντας σ’αυτο το ενδεχόμενο.

Γενικοτερα:

– Οι σπουδές και η λειτουργία των Πανεπιστημίων υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο από τον νέο νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

– Τα Πανεπιστήμια είναι ένα χρόνο κλειστά και οι φοιτητές ζητούν το ασφαλές άνοιγμα με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση απαντά δίνοντας 30 εκατ. ευρώ για αστυνομία και κάμερες στα Πανεπιστήμια, ενώ προχωρά σε 8% μείωση του τακτικού προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων για το 2021.

– Οι σχολές μας δεν έχουν ανάγκη από αστυνομικές δυνάμεις, αλλά από προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για να μπορούν να γίνονται τα μαθήματα με αποφυγή συγχρωτισμού, σε μικρές ομάδες. Ο νόμος αυτός «χτυπά» στις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων και στα φοιτητικά μας δικαιώματα.

Ο νέος νόμος:
– απελευθερώνει πλήρως την αγορά προγραμμάτων σπουδών, ξενόγλωσσων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, κύκλων κατάρτισης, κάθε είδους πιστοποιητικών, επί πληρωμή.
– Εξισώνει τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των Πανεπιστημίων και θα προχωρήσει στη θέσπιση παράλληλων προγραμμάτων σπουδών ανάμεσα στα Τμήματα υποβαθμίζοντας τα πτυχία.
– Προσαρμόζει περαιτέρω τη διοίκηση των ιδρυμάτων σε πρότυπα αγοράς-manager, βάζοντας τις ίδιες τις επιχειρήσεις μέσω των Συμβουλίων Ιδρύματος να διοικούν.

Ν. Γκαρά: «Σε άμεσο κίνδυνο η λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Έβρο»

Καμία απάντηση, καμία λύση, κανένα μέτρο στήριξης για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στον Έβρο δεν δόθηκε από τον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, παρά τα αυξημένα προβλήματα», δήλωσε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, μετά την ολοκλήρωση της επίσκε-ψης του υφυπουργού στην περιοχή, και αφού παραβρέθηκε στη σύσκεψη μαζί του και με τους υπόλοιπους τρεις βουλευτές της ΝΔ του νομού. Η βουλευτής επισήμανε ότι:

«Η ελάχιστη βάση εισαγωγής που νομοθέτησε η Κυβέρνηση, οδηγεί σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο. Όμως ο κ. Υπουργός δεν σκέφτεται την αναγκαία αναστολή εφαρμογής του μέτρου και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Καμία εξέλιξη δεν υπήρξε και για τη Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου. Ο κ. Συρίγος αρκέστηκε στην περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, χωρίς προτάσεις εύρυθμης λειτουργίας και βιωσιμότητας στην πόλη του Διδυμοτείχου.

Καμία απάντηση δεν δόθηκε, επίσης, για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία των νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που προετοίμασε και ωρίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψης του Υφυπουργού στην περιοχή; Να διαφημίσει την μακροπρόθεσμη πιθανότητα δημιουργίας ενός Τμήματος στο Διδυμότειχο, όταν η κυβέρνησή του ακύρωσε την ίδρυση νέων Τμημάτων στη Θράκη, και την ώρα που τα τρία υφιστάμενα πανεπιστημιακά Τμήματα οδηγούνται σε κλείσιμο;

Η απαξίωση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστήμιου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της περιφέρειας, καθώς και ο αποκλεισμός χιλιάδων μαθητών από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι απροκάλυπτα εμφανής στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ».