«Διερευνητική» η επίσκεψη Συρίγου στη Νέα Ορεστιάδα για τα Τμήματα του ΔΠΘ

Ένας χρόνος «παράταση ζωής» στη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου

Κυρίως διερευνητικού χαρακτήρα ήταν οι διαδοχικές συναντήσεις που είχε το απόγευμα της Παρασκευής (09/04), με τον Κοσμήτο-ρα και τους Προέδρους των δύο Τμημάτων της Σχολής του Δ.Π.Θ. στην Ορεστιάδα και με τον δήμαρχο της πόλης, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο οποίος επισκέ-φτηκε τον βόρειο Έβρο την Παρα-σκευή και το Σάββατο.
Στις σύντομες συναντήσεις του, παρουσία και του Πρύτανη του Δ. Π Θ., Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, ο κ. Συρίγος άκουσε τους προβληματι-σμούς που του εξέθεσαν, τόσο οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου όσο και ο δήμαρχος Ορεστιάδας, ανα-φορικά με το μέλλον των δύο Τμη-μάτων που λειτουργούν στην πόλη, αλλά και το αίτημα για δημιουργία νέου Τμήματος, ώστε να ενισχυθεί η παρουσία του Δ. Π. Θ. στην τέταρτη έδρα του.

Α. Συρίγος: «Συζητήθηκαν προβλήματα και εξετάζονται λύσεις»

Μετά τη συνάντησή του με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Σπύρο Κουτρούμπα, και τους Προέδρους των δύο Τμημάτων της, κ. κ. Χρήστο Χατζησαββίδη και Γιώργο Τσαντόπουλο, ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι “συζητήθηκαν προβλήματα και εξετάζονται λύσεις”, ενώ σημείωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. “Η ελληνική πολιτεία είναι στο πλευρό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κατά απόλυτη προτεραιότητα. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε, για να μπορέσει να κρατηθεί γερά στα πόδια του και να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον”, ανέφερε συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο κ. Συρίγος. Επεσήμανε επίσης πως ο λόγος της παρουσίας του στην περιοχή συνδέεται με τη “γραμμή” που έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό, να υπάρξει στήριξη σε τρία πανεπιστήμια: στο πανεπιστήμιο Αιγαίου για εθνικούς λόγους, στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας λόγω της απολιγνιτοποίησης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, πάλι για εθνικούς λόγους. “Πέραν αυτού, θεωρώ και προσωπική μου υποχρέωση και καθήκον να βοηθήσω ειδικά τα ακριτικά πανεπιστήμια. Με τη βοήθεια όλων, πιστεύω ότι θα πάνε καλά τα πράγματα”, κατέληξε στη δήλωσή του ο υφυπουργός Παιδείας.

Σ. Κουτρούμπας: «Δεν προέκυψαν κάποια συγκεκριμένα πράγματα»

Από την πλευρά του, ο Κοσμήτορας της Σχολής του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα, Σπύρος Κουτρούμπας, ανέφερε πως στη συνάντηση δόθηκε έμφαση στην προοπτική των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων της πόλης, με δεδομένες, πλέον, τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής. “Εξετάσαμε τρόπους αντίδρασης σε ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των φοιτητών. Κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, ωστόσο δεν προέκυψαν κάποια συγκεκριμένα πράγματα, θα είμαστε σε επαφή με το υπουργείο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρεθεί κάποια λύση, εφόσον υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον, που εμείς θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρξει, απλά δεν ξέρουμε ακριβώς την έκτασή του”, δήλωσε ο κ. Κουτρούμπας. Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση που συχνά διατυπώνει η διοίκηση της πανεπιστημιακής Σχολής, για την ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης του Πανεπιστημίου στην Ορεστιάδα. “Ο υφυπουργός μάς είπε ότι και εκείνος στηρίζει και ότι προσπαθεί να δει πώς θα λύσουμε το πρόβλημα, αλλά δεν καταλήξαμε σε κάτι συγκεκριμένο προς το παρόν. Εξάλλου, ό,τι κάνουμε δεν θα το κάνουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο, εξετάζουμε με την προοπτική της επόμενης ακαδημαϊκής περιόδου, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2022-2023)”, ανέφερε ο κ. Κουτρούμπας.

Β. Μαυρίδης: «Το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορούμε να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα»

Μετά την συνάντησή του με τον υφυπουργό Παιδείας, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης ανέφερε ότι “αναγνωρίζονται οι δυσκολίες που υπάρχουν και οι δυσμενείς προβλέψεις από τα νέα δεδομένα, τόσο με τον προηγούμενο νόμο Γαβρόγλου, που έφερε πολλά νέα πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη τη χώρα, όσο και με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας, ώστε, αφενός να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Τμημάτων και αφετέρου να μπορέσει να ενισχυθεί η Ορεστιάδα και με νέα τμήματα, πάντα σύμφωνα με τις εισηγήσεις και αποφάσεις της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης”, δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Μαυρίδης. Κλείνοντας, χαρακτήρισε “αισιόδοξο το γεγονός ότι ο κ. Συρίγος είναι και γνώστης της περιοχής μας, γνωρίζει τη γεωστρατηγική θέση της και μέσα από μία σοβαρή προσπάθεια, νομίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορούμε να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα”. Όσον αφορά το αίτημα για δημιουργία νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων, σημείωσε ότι έγινε αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, “με κυριότερο, όμως, μέλημά μας, οι Σχολές που τυχόν μπορούν να δημιουργηθούν στην περιοχή μας να είναι βιώσιμες και όχι να ιδρύσουμε Σχολές απλά και μόνο για να ιδρυθούν”.

Ρ. Χατζηγιάννογλου: «Δίνεται χρόνος για να διορθωθούν τα προβλήματα – Ο δήμος Διδυμοτείχου δεν μπορεί να το κάνει μόνος του»

Θετικό πρόσημο» έβαλε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, στην επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, τονίζοντας ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι ήρθε στο Διδυμότειχο, συζήτησε μέσα στο δημαρχείο, παρουσία και των επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, για το θέμα της Νοσηλευτικής και για τη δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στο Διδυμότειχο». Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο κ. Χατζηγιάννογλου μετέφερε τη διαβεβαίωση του υφυπουργού Παιδείας ότι η Νοσηλευτική θα παραμένει και για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος στο Διδυμότειχο, σημειώνοντας ότι «δίνεται χρόνος να διορθωθούν προβλήματα» και να επανεξεταστεί εάν η Σχολή θα μείνει τελικά στην πόλη ή εάν θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη. Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ο κ. Συρίγος, βλέποντας το ζήτημα ακαδημαϊκά, θεωρεί ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες, η Σχολή θα πρέπει να πάει στην Αλεξανδρούπολη, επειδή το πανεπιστημιακό νοσοκομείο διαθέτει περισσότερες κλινικές. Εμείς από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι εάν ενισχυθεί το νοσοκομείο Διδυμοτείχου, δεν υπάρχει λόγος να φύγει η Νοσηλευτική», σχολίασε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου. Ο κ. Χατζηγιάννογλου αναφέρθηκε και στην «επιθυμία που εξέφρασε ο υφυπουργός Παιδείας, να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο», πρόσθεσε, όμως ότι για να υπάρξουν οι κτιριακές προϋποθέσεις του τίθενται, θα πρέπει να υπάρχει μελετητική υποστήριξη από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Ο δήμος Διδυμοτείχου δεν μπορεί να το κάνει μόνος του», σχολίασε συγκεκριμένα, «εμείς συνεχίζουμε να βλέπουμε χώρους που θα μπορούσαμε να παραχωρήσουμε στο Πανεπιστήμιο, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, παρότι χρονικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα έχουμε όλα έτοιμα μέσα σε ένα εξάμηνο, και θα απευθυνθούμε άμεσα, για στήριξη, στο Πανεπιστήμιο και στην Περιφέρεια», συμπλήρωσε. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη δημιουργία δεύτερου τμήματος του Δ.Π.Θ. στο Διδυμότειχο, ο κ. Χατζηγιάννογλου δήλωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί ξανά «σε δεύτερο χρόνο», ώστε να είναι βέβαιο ότι η συζήτηση θα αφορά σε κάτι βιώσιμο. «Συζητάμε για τμήμα Λογοθεραπείας, Διατροφολογίας ή Εργοθεραπείας, όλα είναι στο τραπέζι…», σχολίασε συγκεκριμένα.

 

ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ