Επίτιμη δημότης Σαμοθράκης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Σαμοθράκη: Αδιαπραγμάτευτη η προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας

Επίτιμη δημότης Σαμοθράκης ανακηρύχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στα πλαίσια εκδήλωσης εορτασμού των 110 χρόνων απελευθέρωσης της Σαμοθράκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, όπου τελέστηκε δοξολογία στο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χώρα της Σαμοθράκης, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων Πεσόντων και μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Τιμάμε τις μεγάλες θυσίες και τους μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων της Σαμοθράκης που, με την αποφασιστική συμβολή του ελληνικού στόλου, οδήγησαν στην απελευθέρωση της νήσου στις 19 Οκτωβρίου 1912 από τον τουρκικό ζυγό και την επανένωσή της με τη μητέρα – πατρίδα. Το παράδειγμά τους και η αγάπη τους για την ελευθερία εξακολουθούν να μας καθοδηγούν και να μας εμπνέουν στην αδιαπραγμάτευτη προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Έπειτα ακολούθησε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο «Ν. Φαρδύς», όπου η Πρόεδρος ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης του νησιού, στην τελετή η κ. Σακελλαροπούλου εξήρε την ιστορία και τους αγώνες των Σαμοθρακιτών, ενώ εξέφρασε και τη συγκίνησή της «για την ξεχωριστή τιμή που μου επιφυλάξατε να είμαι στο εξής μια από σας, σ’ ένα νησί γεμάτο ομορφιά και ζωντανή μνήμη… Με συγκίνηση λοιπόν κι εγώ, μια εκ μητρός Θρακιώτισσα, γίνομαι και Σαμοθρακιώτισσα, δημότης ενός νησιού πανάρχαιου και μυστηριακού, ενός τόπου που διαφυλάσσει την ιερότητά του σε κάθε γωνιά της φαντασμαγορικής του φύσης…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενη στο δήμαρχο Σαμοθράκης, Νίκο Γαλατούμο εξέφρασε την ικανοποίησή της για το επιτελούμενο έργο αναφορικά με την προστασία της «φαντασμαγορικής φύσης» του νησιού προφυλάσσοντάς τη «από τη βίαιη ανθρώπινη παρέμβαση σε μία περίοδο κρίσιμη για το περιβάλλον, με την κλιματική αλλαγή παρούσα και απειλητική, φροντίζετε για την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί και αξιοποιείτε τα φυσικά πλεονεκτήματά του, όπως τις θειούχες ιαματικές πηγές, με τη μεγάλη θεραπευτική αξία τους. Με τη συνειδητοποίηση της πολυτιμότητας του φυσικού κεφαλαίου που διαθέτει η Σαμοθράκη, όπως δάση, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, καταρράκτες, δαντελωτές ακτές, υγροβιότοπους, το οποίο συνυπάρχει με ένα εξίσου ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο, που απαρτίζεται από αρχαία μνημεία, ιστορικούς και μυθολογικούς τόπους, παραδοσιακούς οικισμούς, το νησί μπορεί να επιτύχει μια βιώσιμη ανάπτυξη, σε συνεχή συνομιλία με το παρελθόν και την ιστορία του…».

Σημειώνεται πως στις εορταστικές εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι βουλευτές Έβρου της Ν.Δ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Ανάστασιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ του Νομού, Νατάσα Γκαρά.