Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Ορεστιάδα και Καστανιές Έβρου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής 30 Ιουνίου 2024 την Ορεστιάδα όπου παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις των Ορεστείων 2024 για τη συμπλήρωση 101 χρόνων από την ίδρυση της πόλης.
Κατά την άφιξή της στην Ορεστιάδα, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος και ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσε τιμές.
Η κ. Σακελλαροπούλου παρέστη στη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.
Στη συνέχεια μετέβη στο μνημείο του Μητροπολίτη Πολύκαρπου Βαρβάκη, του θεμελιωτή της Νέας Ορεστιάδας, όπου κατέθεσε στεφάνι.
Η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία, την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου, ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης του Δήμου Ορεστιάδας.
Στην προσφώνηση του ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος απευθύνθηκε στην κ. Σακελλαροπούλου, λέγοντας: «Στο πρόσωπό σας βρίσκει έκφραση ο νέος ελληνικός πατριωτισμός που απαντάει θετικά στις προκλήσεις ενός σύγχρονου και ραγδαία μεταβαλλόμενου κόσμου. Ο λόγος σας αποπνέει ένα φιλελεύθερο πνεύμα που δίνει νόημα στην πορεία του ελληνισμού στο μέλλον».
Επισήμανε ότι η πρώτη έξοδος της κ. Σακελλαροπούλου εκτός Αθηνών, μετά την ανάληψη του καθηκόντων της, ήταν το Πάσχα του 2020 στο στρατιωτικό Φυλάκιο των Καστανιών, στον Έβρο.
«Η Ορεστιάδα, η νεότερη πόλη της Ελλάδας, γεννήθηκε μόλις το 1923 μέσα από τις στάχτες του ξεριζωμού. Οι πρώτη κάτοικοι της ήταν πρόσφυγες από την Αδριανούπολη και την Ανατολική Θράκη. Έφτασαν εδώ για να χτίσουν μία ζωή νέα χωρίς να λησμονούν τις πατρογονικές τους εστίες. Έδωσαν πνοή σε αυτόν τον τόπο. Η αναγέννηση αποτελεί το θεμέλιο της συλλογικής μας ταυτότητας. Ως φύλακας των συνόρων της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, η Ορεστιάδα διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας. Παρά τις δυσκολίες και τη δημογραφική αιμορραγία που αντιμετωπίζουμε παραμένουμε μία ζωντανή κοινότητα που προσπαθεί να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με τους γείτονες μας», είπε ο δήμαρχος.
Στην αντιφώνηση της στην τελετή ανακήρυξής της σε επίτιμη δημότη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στους κατοίκους του ακριτικού Έβρου και τόνισε: «Την ώρα που ο διεθνής ορίζοντας έχει σκοτεινιάσει από την αυξανόμενη ένταση σε δυο εμπόλεμες περιοχές στην ευρύτερη γειτονιά μας, κατανοούμε όλοι ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αποτελεσματική φύλαξη και ο έλεγχος των συνόρων μας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είστε σε αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας οι ακρίτες τους οποίους τιμούμε, εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε. Θα είμαστε κοντά σας σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών, της ασφάλειας και της παραγωγικότητας στην περιοχή σας».
Ακολουθεί ολόκληρη η αντιφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Κύριε Δήμαρχε,
Η Θράκη υπήρξε ανέκαθεν για μένα τόπος μνήμης και βιώματος, μια περιοχή της χώρας μας με την οποία με συνδέει όχι μόνο η καταγωγή μου από τη μητέρα μου, αλλά και ένα παράδειγμα ζωής που χαρακτηρίζεται από σεβασμό στη φύση και τα πλάσματά της, μόχθο, αρχές και αξίες. Για αυτό και αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στην ακριτική Ορεστιάδα, για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 101 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας. Που δημιουργήθηκε από το μηδέν, καθώς άρχισε να οικοδομείται το 1923 σε απόσταση δύο μόλις χιλιομέτρων από τον ποταμό Έβρο για να στεγάσει τους διωγμένους από τις προγονικές εστίες τους στο όμορφο Καραγάτς της Αδριανούπολης Έλληνες και να γίνει ένα ακόμη δείγμα του θάρρους, της πίστης και του δυναμισμού του προσφυγικού στοιχείου στην μεγάλη εποποιΐα της ενσωμάτωσής του στη νέα του πατρίδα. Γιατί οι ξεριζωμένοι κάτοικοι του Καραγάτς βρήκαν το κουράγιο και τα ψυχικά αποθέματα, ώστε να μετατρέψουν την ήττα σε νίκη της ζωής. Πολυμήχανοι, εφευρετικοί, εργατικοί, οι πρώτοι πρόσφυγες, σε πείσμα των άθλιων συνθηκών και των φυσικών καταστροφών, οικοδόμησαν τη νέα πόλη και την μετέτρεψαν μεταπολεμικά από επαρχιακή κωμόπολη σε εμπορικό και αγροτικό κέντρο της Θράκης. Πολλοί από αυτούς πρόφτασαν να καμαρώσουν την σύγχρονη όψη της Ορεστιάδας, με την αψεγάδιαστη ρυμοτομία, τις ωραίες πλατείες, το πανεπιστήμιο, τα μουσεία, με δυο λόγια έναν ευρωπαϊκό δήμο που έσφυζε από ζωή. Κάπως έτσι θα τον οραματίσθηκε, μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, και ο Γενικός Διοικητής της Θράκης Σπύρος Δάσιος που έβαλε τα θεμέλια της νέας πόλης, υπερνικώντας πολιτικά συμφέροντα και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της εποχής του. Η Ορεστιάδα είναι η ζωντανή απόδειξη ότι “η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα”, όπως στοχάστηκε ποιητικά ο Κωστής Παλαμάς.
Κύριε Δήμαρχε, σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, ο Ορέστης, για να γλυτώσει από τις Ερινύες, βρήκε καταφύγιο στην παρόχθια περιοχή τριών ποταμών, του Έβρου, του Άρδα και του Τόντζου. Στη συμβολή τους έχτισε λαμπρή πόλη και της έδωσε το όνομά του, Ορεστιάδα. Αργότερα, ο αυτοκράτορας της Ρώμης Αδριανός την εξωράισε και την τείχισε, εκτιμώντας, όπως αναφέρουν οι ιστορικές πηγές, τη στρατηγική της θέση και το φυσικό της κάλλος. Κάλλος που, ενώ άντεξε στο πέρασμα αιώνων, κινδυνεύει στις μέρες μας από την κλιματική κρίση. Πέρσι το καλοκαίρι παρακολουθήσαμε με αγωνία την καταστροφή ενός από τα πλέον σημαντικά οικοσυστήματά μας, του παρθένου δάσους της Δαδιάς στον Έβρο, και τις άνευ προηγουμένου πλημμύρες στη Θεσσαλία, γεγονότα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην οικονομία. Για αυτό, εκτός από την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, τη συντήρηση και τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών, έργων αυτονόητων, έχει μεγάλη σημασία και η πρόσφατη εξαγγελία της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας, στην Ορεστιάδα, ώστε τα παιδιά να ευαισθητοποιούνται σε θέματα σεβασμού και προστασίας του φυσικού μας πλούτου, αειφόρου γεωργίας και πράσινης ενέργειας, από τα μαθητικά τους χρόνια ακόμη.
Κύριε Δήμαρχε, την ώρα που ο διεθνής ορίζοντας έχει σκοτεινιάσει από την αυξανόμενη ένταση σε δυο εμπόλεμες περιοχές στην ευρύτερη γειτονιά μας, κατανοούμε όλοι ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αποτελεσματική φύλαξη και ο έλεγχος των συνόρων μας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είστε σε αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας οι ακρίτες τους οποίους τιμούμε, εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε. Θα είμαστε κοντά σας σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών, της ασφάλειας και της παραγωγικότητας στην περιοχή σας. Αποδεχόμενη σήμερα με συγκίνηση την τιμή να είμαι κι εγώ δημότης Ορεστιάδας, θα χαρώ να συνεχίσετε το έργο σας με την ίδια επιμονή και ζέση. Καλή δημιουργική πορεία».
Τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης» στις Καστανιές Έβρου εγκαινίασε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης», που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Ευγενίδου, εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις Καστανιές Έβρου, και ευχήθηκε η έκθεση να αποτελέσει πόλο έλξης για τους μαθητές, αλλά και κέντρο διαπαιδαγώγησης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον.
«Τα εγκαίνια της έκθεσης στο μέχρι πρότινος εγκαταλειμμένο Δημοτικό Σχολείο Καστανεών, είναι ο ιδανικός επίλογος του ενδιαφέροντος και επίκαιρου διήμερου συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη υπό τον τίτλο “Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία”. Το απαιτητικό νεανικό κοινό, οι πολίτες που θα κληθούν αύριο να αντιμετωπίσουν όλες τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, έχουν πια στη διάθεσή τους έναν πρωτοποριακό χώρο που συνδυάζει μάθηση και ψυχαγωγία», είπε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ολόκληρος ο χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της Έκθεσης:
«Τα σημερινά εγκαίνια της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας “Ευγένιος Ευγενίδης”, στο μέχρι πρότινος εγκαταλειμμένο δημοτικό σχολείο Καστανεών, είναι ο ιδανικός επίλογος του ενδιαφέροντος και επίκαιρου διήμερου συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 28 και 29 Ιουνίου υπό τον τίτλο «Κλιματική Ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία». Το απαιτητικό νεανικό κοινό, οι πολίτες που θα κληθούν αύριο να αντιμετωπίσουν όλες τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, έχουν πια στη διάθεσή τους έναν πρωτοποριακό χώρο που συνδυάζει μάθηση και ψυχαγωγία. Μέσα από πραγματικές καταστάσεις πειραματισμού, σε ένα διαδραστικό περιβάλλον, μαθητές και φοιτητές μπορούν πλέον να εμβαθύνουν στην εκμάθηση των επιστημονικών νόμων και αρχών, να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά της ύλης, την αντοχή των υλικών, τον νέο γενναίο κόσμο της βιοτεχνολογίας. Ο πλούτος των εκθεμάτων, από τεχνολογικές συσκευές έως εργαλεία της καθημερινής ζωής, εισάγει τον επισκέπτη στις τεχνολογικές κατακτήσεις του ανθρώπου κατά τον 21ο αιώνα και τον καλεί να σκεφτεί τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον, όπως το μεγάλο άλμα της τεχνητής νοημοσύνης και των εφαρμογών της σε πρακτικό επίπεδο.
Ο συμπατριώτης μας Ευγένιος Ευγενίδης δεν υπήρξε μόνο ένας επιτυχημένος και πολυτάλαντος επιχειρηματίας που, ξεκινώντας από την ταπεινή γενέθλια πόλη του, το Διδυμότειχο, κατόρθωσε να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της εποχής του, χτίζοντας μια μικρή αυτοκρατορία από την Σουηδία και την Φινλανδία ως την Αργεντινή και τη Νότιο Αφρική. Υπήρξε, παράλληλα, και ένας φανατικός υποστηρικτής των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης, ένας πατριώτης, εθνικός ευεργέτης με ανυπολόγιστη προσφορά στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό κατά τα δίσεκτα χρόνια της πρόσφατης ιστορίας μας. Πολύτιμη κληρονομιά του είναι και το Ίδρυμα Ευγενίδη που οραματίστηκε ως χώρο εκπαίδευσης των νέων μας στο τεχνικό και επιστημονικό πεδίο. Η σημερινή διοίκηση του Ιδρύματος συνεχίζει επάξια το έργο του με ποικίλες δράσεις, όπως η δωρεά στον Δήμο Ορεστιάδας αυτής της μοναδικής έκθεσης που εγκαινιάζουμε σήμερα και που η στέγασή της στο ανακαινισμένο σχολείο Καστανεών δίνει νέα δημιουργική πνοή σε μια ακόμη ευαίσθητη ακριτική περιοχή της πατρίδας μας.
Με την ευχή η έκθεση να αποτελέσει πόλο έλξης για τους μαθητές, αλλά και κέντρο διαπαιδαγώγησης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσους συνετέλεσαν στην δημιουργία της, όπως και την διοίκηση του Ιδρύματος για την αφιλοκερδή δωρεά της».
Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου: Να αναδείξουμε τις Καστανιές και την Ορεστιάδα σαν ένα κέντρο ευαισθητοποίησης και κατανόησης των θετικών επιστημών και των εφαρμογών τους στην καθημερινότητα
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης, τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή για το Ίδρυμα και πως με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμά τη μνήμη του αείμνηστου ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη, στη γενέτειρα του, τη Θράκη, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί τη σπουδαιότητα αυτού του κέντρου τόσο ως σημείου εκπαιδευτικής αναφοράς για τον Έβρο και την ευρύτερη περιοχή όσο και την ανάδειξή του σαν διαβαλκανικό Κέντρο Εξοικείωσης των νέων με την επιστήμη και την τεχνολογία με σύγχρονους όρους αναφοράς.
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΕΤ) δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Γαλλικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας Cité des Sciences et de l’ Industrie, ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον πρωτοπόρα ιδρύματα στον χώρο της επιστημονικής μουσειολογίας.
Βασικό κίνητρο για την ίδρυση της ΔΕΕΤ αποτέλεσε η θέληση του Ιδρύματος Ευγενίδου να δημιουργήσει έναν πρότυπο χώρο, στον οποίο οι επισκέπτες θα μπορούσαν να προσεγγίζουν μέσω των 55 εκθεμάτων με έναν διαφορετικό και ευχάριστο τρόπο τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, τομείς που συχνά θεωρούνται απροσπέλαστοι για το μη ειδικό κοινό.
Η ΔΕΕΤ σχεδιάστηκε και διαμορφώθηκε έτσι ώστε να απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες, ενώ παράλληλα είναι ανοιχτή τόσο στο ειδικευμένο όσο και στο ευρύ κοινό. Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο, μέσα από το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να πειραματιστούν παρεμβαίνοντας στο εκθεσιακό περιβάλλον, να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους, να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία και την εφευρετικότητά τους, συνδυάζοντας αρμονικά μάθηση και ψυχαγωγία. Έτσι, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική προσέγγιση στην εκμάθηση των επιστημονικών νόμων και αρχών, συμπληρωματικά με τις μεθόδους και τις πρακτικές του σχολικού συστήματος, ειδικά για το απαιτητικό σε ερεθίσματα νεανικό κοινό.
«Όταν ελήφθη η τελική απόφαση για την εγκατάσταση της Έκθεσης ήταν η περίοδος όπου οι Καστανιές βρισκόντουσαν στο επίκεντρο μεγάλων κρίσεων, για εμάς λοιπόν η πρόκληση ήταν πώς ο κίνδυνος μπορεί να γίνει μία ευκαιρία ούτως ώστε στη γενέτειρα του Ευγενίδη στην Θράκη, στις ακριτικές Καστανιές, να δοθεί φως και ελπίδα και σαν μία σπίθα να μπορέσουμε να αναδείξουμε τις Καστανιές και την Ορεστιάδα μας σαν ένα κέντρο ευαισθητοποίησης και κατανόησης των θετικών επιστημών και των εφαρμογών τους στην καθημερινότητα μας για τους νέους και τις νέες όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής αλλά και των γειτονικών μας χωρών», είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος.
Επισήμανε ότι τα τελευταία 20 χρόνια το Ίδρυμα Ευγενίδου προχώρησε σε σημαντικές δωρεές στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στην Αλεξανδρούπολη.
Την Σωτηρία και τον Παναγιώτη Αραμπατζή, που έκαναν δωρεά 100.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, επισκέφτηκε η ΠτΔ
Την Σωτηρία και τον Παναγιώτη Αραμπατζή, ηλικίας 92 και 94 χρονών, αντίστοιχα, που έκαναν δωρεά 100.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου επισκέφτηκε στο σπίτι τους, στο χωριό Μάνη Διδυμοτείχου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Αυτό που κάνατε είναι πολύ σημαντικό, η προσφορά σας είναι παράδειγμα για όλους μας και ήρθα να σας ευχαριστήσω από κοντά», είπε στους δύο ηλικιωμένους η κ. Σακελλαροπούλου.
«Η παρουσία σας εδώ μας δίνει χαρά και ελπίδα, μας δίνει ζωή», της είπαν η Σωτηρία και ο Παναγιώτης οι οποίοι τόνισαν πώς τη δωρεά την έκαναν για το καλό όλων.
Σε κλίμα συγκίνησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε μαζί τους, ενδιαφέρθηκε για την υγεία τους και τους ευχήθηκε να είναι πάντα καλά.
Η κ. Σακελλαροπούλου έκανε πράξη την υπόσχεση που είχε δώσει στη Σωτηρία και τον Παναγιώτη το Νοέμβριο του 2023, όταν πληροφορήθηκε την πράξη της δωρεάς τους. Τους τηλεφώνησε τότε, τους ευχαρίστησε για αυτό που έκαναν και τους υποσχέθηκε ότι όταν θα βρεθεί στον Εβρο θα περάσει από το σπίτι τους να τους δει.
Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου τους ευχαρίστησε για τη δωρεά, τους χαρακτήρισε «ευεργέτες» και διέθεσε τα 100.000 ευρώ για την απόκτηση ενός οχήματος μεταφοράς ασθενών ΑμεΑ, όπως και για την προμήθεια εξοπλισμού.