Επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και του τομεάρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ανδρέα Ξανθού στις δομές υγείας του Έβρου

Επισκέψεις σε όλες τις δομές υγείας του Έβρου πραγματοποίησαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, με τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ενόψει της εκδήλωσης που βρέθηκαν καλεσμένοι στο Δασαρχείο Ορεστιάδας. Στα πλαίσια της περιοδείας τους στον Έβρο, επισκέφθηκαν το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και του Διδυμότειχου, καθώς επίσης και το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης.

Στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τους υποδέχτηκαν και την συνόδευσαν σε όλο το ταξίδι η Υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ κα Ειρήνη Χατζοπούλου καθώς και η Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Καρκινοπαθών & Σπάνιων Παθήσεων Ν. Έβρου «Μαζί για Ζωή» κα Εύη Ορφανού – Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Αρχικά πρώτη στάση ήταν το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου η κ. Γκαγκά συναντήθηκε και συζήτησε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κο Ευάγγελο Ρούφο, τον Αναπληρωτή Διοικητή κο Χρήστο Γκουγκουλάκη, τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κο Γεώργιο Δρόσο, τον Διευθυντή Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κο Αθανάσιο Γκουτζιβελάκη, τον Διευθυντή Διοικητικής Υπηρεσίας κ. Κώστα Τσιφετάκη, τον Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας κο Νίκο Αρικίνη, καθώς επίσης και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, τέθηκαν τα θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, κάλυψης των απαραίτητων θέσεων, όπως επίσης οι αναβαθμίσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί που θα γίνουν μέσω ΕΣΠΑ και οι ανάγκες για περαιτέρω αναβάθμιση. Ο κ. Ξανθός την ίδια ώρα βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης, ώστε να ενημερωθεί για τα θέματα και τη λειτουργία της δομής, όπου επεσήμανε τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης στην Α΄ΤΟΜΥ, όπου διαπιστώθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, η εργασιακή εξουθένωση των εργαζόμενων στην υγεία, καθώς και οι ατελείωτες αναμονές στις λίστες χειρουργείων.

Στην συνέχεια, η κ. Γκάγκα επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου την υποδέχτηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου κος Χρήστος Καπετανίδης. Ακολούθησε σύσκεψη με τον Διοικητή Ιατρικής Υπηρεσίας κο Βασίλη Γαλάνη, τον Διευθυντη Παθολογικής Κλινικής κο Ευάγγελο Βουδούρη, τον Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής κο Γρήγορη Καραγιάννη, την Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Κλινικής κα Μαρία Ζησάκη, την Διευθύντρια Διοικητικής Υπηρεσίας κα Σοφία Παπαδήμου, καθώς επίσης και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη του ανθρώπινου δυναμικού, τα κίνητρα για τις μετακινήσεις των γιατρών, αλλά και την ανάγκη του νοσοκομείου για επέκταση.

Τέλος, μετέβησαν και οι δύο ξεχωριστά στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, στους χώρους του.
Εκεί συναντήθηκαν με τον Διευθυντή Συντονιστή του Κέντρου Υγείας Χρήστο Παπαθανάση, τον πρώην συντονιστή Κέντρου Υγείας και γενικό γιατρό κο Αθανάσιο Κυργιάννη, τον Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Έβρου κο Ανδρέα Παπανδρούδη, παρουσία του προσωπικού του Κέντρου Υγείας, της Υπεύθυνης Κεντρου Υγείας της Ξάνθης κα Ανδρομάχη Παπαδοπούλου, της Συντονίστριας του Κέντρου Υγείας Σουφλίου κα Ασημίνα Λατζουράκη, της Συντονίστριας Κέντρου Υγείας Αλεξανδρούπολη κα Κυριακή Τσολάκη, τον Διευθυντή Συντονιστή Κέντρου Υγείας Δικαίων κο Κλεάνθη Χαλιαμπάλια και συζητήθηκε η σημασία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως και η περαιτέρω αναβάθμιση του κέντρου υγείας με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Αποχωρώντας η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την επίσκεψη της. Τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται δίπλα στο προσωπικό για την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας και την ασφάλεια των ασθενών με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις ακριτικές περιοχές.
Ενώ ο πρώην Υπουργός Υγείας βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός δήλωσε πώς το πρόβλημα είναι ότι κυβερνητική γραμμή δεν προβλέπει στήριξη των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ούτε τον τομέα των Τοπικών Μονάδων. Οι οποίες αναπτύχθηκαν στη διακυβέρνηση τη δική μας και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν.
Χρειάζεται μία γενναία επένδυση και σε αυτό το πεδίο που είναι διαχρονικό έλλειμμα στο σύστημα υγείας και όχι να αναζητούμε την εύκολη λύση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα αναδιοργάνωση το σύστημα υγείας όντως με επίκεντρο αυτή την περίοδο την κοινότητα και την φροντίδα εκτός νοσοκομείου.

Το απόγευμα συμμετείχαν στην εκδήλωση για το δημόσιο σύστημα υγείας και περιφέρειας, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Σπάνιων Παθήσεων νόμου Έβρου.

Συμφώνησαν – διαφωνόντας στις πολιτικές θέσεις τους σχετικά με το μοντέλο του δημόσιου συστήματος υγείας, και ανέλυσαν για το πώς θα πρέπει να αναδιαταχθεί και να ενδυναμωθεί το Ε. Σ. Υ., ώστε να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες και ελλείψεις του, διαφώνησαν όμως ανοιχτά στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.