Επίδομα ενοικίου σε 400.000 οικογένειες από 1/1/2019 – Τα κριτήρια

Για «βαθιές και ουσιαστικές» ελαφρύνσεις σε 250.000 επαγγελματίες έκανε λόγο η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προαναγγέλλοντας σειρά παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, όπως η χορήγηση επιδόματος ενοικίου σε 400.000 οικογένειες από 1/1.2019.

«Θα προχωρήσουμε την Πέμπτη στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου και θα κάνουμε ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ελάφρυνσης και υποστήριξης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας του κόσμου της εργασίας, στην κατεύθυνση έμπρακτου βιώματος της εξόδου από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και τα μνημόνια» είπε η Έφη Αχτσιόγλου κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για 250.000 αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Απάντησε δε στην κριτική που δέχτηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Συγκεκριμένα, παρέθεσε τα εξής:

  1. Επαγγελματίας με εισόδημα 8.000 ευρώ που το 2018 κατέβαλλε ασφαλιστικές εισφορές ύψους 1.600, το 2019 θα καταβάλλει 1.400 ευρώ, ενώ συγκριτικά με το 2016 η ελάφρυνση -κατά την υπουργό- θα είναι της τάξης των 2.000 ευρώ.
  2. Επαγγελματίας με εισόδημα 10.000 ευρώ θα δει ελάφρυνση ύψους 350 ευρώ συγκρίνοντας τις εισφορές των ετών 2018 και 2019, ενώ σε σχέση με το 2016 η μείωση θα φτάσει τα 1.800 ευρώ.
  3. Επαγγελματίας με 15.000 ευρώ εισόδημα θα δει ελάφρυνση ύψους 500 ευρώ συγκρίνοντας τις εισφορές των ετών 2018 και 2019, ενώ σε σχέση με το 2016 η μείωση θα φτάσει τα 1.000 ευρώ.

«Αυτά σε απόδειξη ότι το νομοσχέδιο ελαφραίνει από τη μετάβαση της μίας χρονιάς στην άλλη και πρωτίστως ότι συνιστά πολύ μεγάλη ελάφρυνση με το τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια» είπε η κα Αχτσιόγλου και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για καμία ανατροπή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2016, τονίζοντας ότι πλέον οι εισφορές συνδέονται με το εισόδημα και όχι με «τυχαίους και αυθαίρετους παράγοντες», όπως τα έτη εργασίας κάποιου στο επάγγελμα.

Ως προς την κριτική της ΝΔ περί επιβεβαίωσης του φαινομένου των εκτεταμένων λουκέτων που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, η υπουργός Εργασίας αντέτεινε ότι ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων αυξήθηκε κατά 24.000 άτομα, κάνοντας λόγο για «ασύλληπτη διάσταση των fake news». Μάλιστα, στρεφόμενη στα έδρανα της αντιπολίτευσης απηύθυνε το ερώτημα: «Ποιον ευνοεί να λοιδορείται και να υπονομεύεται το δημόσιο σύστημα ασφάλισης;».

Επίδομα ενοικίου

Τα κριτήρια

Σε ό,τι αφορά στην ακίνητη περιουσία θα υπάρχει μια κλιμάκωση από τα 120.000 ως τα 180.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, ενώ σε ό,τι αφορά στο εισόδημα αυτό θα ξεκινάει από τα 7.000 τον χρόνο για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό και θα φτάνει ως τις 21.000 ευρώ τον χρόνο για οικογένειες με παιδιά.

Τα ποσά

Για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, χωρίς παιδιά το ποσό καθορίζεται στα 70 ευρώ το μήνα. Από εκεί και πάνω για κάθε μέλος της οικογένειας, ενήλικο ή ανήλικο προστίθενται 35 ευρώ το μήνα.
Για ένα ζευγάρι χωρίς παιδί δηλαδή το ποσό θα είναι στα 105 ευρώ, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί στα 140 ευρώ, για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά στα 175 ευρώ και για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά το ποσό ανέρχεται στα 210 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά σε μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα το ποσό για το πρώτο παιδί καθορίζεται στα 70 ευρώ.

Η αίτηση

Όσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια θα πρέπει να κάνουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα δημιουργηθεί άμεσα για τον σκοπό αυτό.
Η πλατφόρμα θα “πατάει” πάνω στην αντίστοιχη του κοινωνικού μερίσματος και του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

Πως θα καταβάλλονται τα χρήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους δικαιούχους που μένουν σε μισθωμένη κατοικία, το επίδομα θα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Για τους δανειολήπτες, το επίδομα θα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου. Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος θα ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης.