Επίδομα 800 ευρώ στους εργαζόμενους έως τα τέλη Απριλίου – Όλα τα μέτρα

Σε ανακοινώσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊου στην οικονομία και την εργασία προχώρησαν την Τετάρτη 18/3 οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας αρχικά πως για φέτος δεν υφίσταται το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% και πως οι δημοσιονομικές ενισχύσεις θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση. Συνεπώς οι δαπάνες για τα μέτρα εξαιρούνται. Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πως θα γίνει αυτό και από πότε θα ισχύει. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επικαλούμενος στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ, ανέφερε πως η εικόνα είναι τραγική σε ό,τι αφορά τις απολύσεις. Άρα το ερώτημα είναι αν η εν λόγω προϋπόθεση ισχύει «αναδρομικά» ή οι απολύσεις που έχουν ήδη γίνει δεν περιλαμβάνονται στις απαγορεύσεις. Επίσης δεν διευκρινίστηκε αν απαγορεύεται και η αλλαγήστις εργασιακές συμβάσεις και τι θα γίνει με τους ωρομίσθιους.

Αναλυτικά ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε:
1. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων για επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Δεν αφορά το σύνολο της οικονομίας, αλλά θα διευκρινιστούν συγκεκριμένοι κωδικοί δραστηριότητας. Αναστέλλονται επίσης μέχρι 31/7 χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
· Καταβολή οφειλών από ΦΠΑ
· Κάθε είδους σε ΔΟΥ ή ελεγκτικά κέντρα.
· Δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών.
· Προϋπόθεση είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Εν συνόλω ή εν μέρει περί 220.000 επιχειρήσεων με 600 χιλ. εργαζόμενους.
2. Χεπιστρεπτέας προκαταβολής και περιόδου χάριτος, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ. Θα λαμβάνει υπόψιν τζίρο και μισθούς.
3. Το κράτος καλύπτει πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα. Το κόστος για τους 500.000 ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ. Αναστέλλονται οι οφειλές Μαρτίου για 4 μήνες.
4. Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου για 4 μήνες για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενων.
5. 1,8 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο. Η αξιοποίηση των πόρων θα είναι άμεση.
6. Μειώνεται στο 6% από 24% στα απαραίτητα προϊόντα για τον κορονοϊό. Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια, σαπούνι και η αιθυλική αλκοόλη εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη.
7. Αγορά ακινήτων. Νομοθετικά θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος για το ακίνητο που δεν νοικιάζει για τους μήνες που πλήττεται. Παράλληλα για ιδιοκτήτες ακινήτων αυτών, προβλέπεται αναστολή δόσεων και υποχρεώσεων για 4 μήνες.
8 Παράταση για τις νέες αντικειμενικές αξίες. Αποφασίσαμε ο ΕΝΦΙΑ του 2020 στο υπάρχον καθεστώς.
9. Αμεση αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών έως ύψους 30.000€. Απλοποίηση διαδικασιών για να μην καθυστερεί η ρευστότητα.
10. Ως τον Δεκέμβρη οι τράπεζες δεν θα λαμβάνουν χρεολύσια υγειών επιχειρήσεων. Θα πρέπει να ενισχύσουν οι τράπεζες την ρευστότητα των επιχειρήσεων.