Έπεσε Canadair στην Κάρυστο, ενώ επιχειρούσε κατάσβεση της πυρκαγιάς

Νεκροί πιλότος & συγκυβερνήτηςΤριήμερο πένθος για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Κατέπεσε “Canadair CL 215 του ελληνικό στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών, στην περιοχή του Πλατανιστού στην Κάρυστο, ενώ επιχειρούσε στη φωτιά. Νεκροί οι δύο χειριστές του Καναντέρ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας: «Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

Νεκροί είναι ο 34χρονος κυβερνήτης, Σμηναγός (Ι) Χρήστος Μπουλάς, και ο συγκυβερνήτης, 27χρονος Ανθυποσμηναγός (Ι) Περικλής Στεφανίδης, έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος. Ρίχτηκαν με αυταπάρνηση στη “μάχη” με τις φλόγες και δεν επέστρεψαν ποτέ, βυθίζοντας στο πένθος όλη τη χώρα.

Στο αποκλειστικό βίντεο της μοιραίας πτώσης του “Canadair CL 215”, φαίνεται ότι το δεξί φτερό του αεροσκάφους χτυπά σε κάποιο δένδρο και χάνει τον ένα από τους δύο πλωτήρες του μετά την πολύ χαμηλή ρίψη νερού που έκανε στη φωτιά το πλήρωμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Το αποτέλεσμα ήταν το Canadair να εμφανίσει απώλεια στήριξης, πήρε κλίση δεξιά, κατέπεσε σε ρέμα και ανεφλέγη.

Το Canadair CL-215 που συνετρίβη έκανε ρίψεις μαζί με ακόμη ένα στη συγκεκριμένη εστία φωτιάς. Nα σημειώσουμε, πως οι ρίψεις γίνονται πάντα με δύο αεροσκάφη (επιχειρούν σε ζεύγη) και επίσης πάντοτε κάνουν ένα πρώτο πέρασμα πάνω από το σημείο για να εντοπίσουν επακριβώς πού πρέπει να κάνουν τη ρίψη.

Η επέμβαση του Canadair που έπεσε στην Κάρυστο δεν ήταν απαραίτητη

  • Γηρασμένος και με προβλήματα ο στόλος της Ελλάδας

Μπορούμε να συνεχίσουμε να βαυκαλιζόμαστε πως έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο εναερίων μέσων πυρόσβεσης. Ή μπορούμε να δούμε την πραγματικότητα, μήπως και κάποια στιγμή σταματήσουμε να θρηνούμε ζωές (μην ανοίξουμε αυτήν τη συζήτηση) κάθε καλοκαίρι.

Το κρίσιμο ζήτημα του ιδιαιτέρως γηρασμένου στόλου αυτού του τύπου των αεροσκαφών ήρθε για ακόμα μία φορά στη δημοσιότητα με τον πλέον τραγικό τροπο εξαιτίας του περιστατικού της συντριβής ενός εκ των παλαιότερων απ΄αυτά CL-215 κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατάσβεσης στην Κάρυστο που οδήγησε στο θάνατο τους δύο χειριστές του. Όλοι όσοι έχουν σχετικές γνώσεις και εμπειρία, τόνισαν πως επρόκειτο για φωτιά, σε σημείο με χαμηλή βλάστηση και δρόμο κοντά. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως ως φωτιά αναφέρεται η καύση που συνοδεύεται από φλόγα. Πυρκαγιά είναι η ανεξέλεγκτη φωτιά

Σήμερα στο μίγμα του στόλου στην αεροπυρόσβεση συμμετέχουν συνολικά 18 Canadair. Από αυτά, τα 11 είναι τα παλαιότερου τύπου CL-215, ενώ τα 7 είναι πιο σύγχρονα CL-415. Ωστόσο αν και από την 1η Μαΐου που εκκινεί η αντιπυρική περίοδος θα έπρεπε να είναι έτοιμα να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες και τα 18, τελικώς όπως επισημαίνουν αεροπορικές πηγές, αυτή τη στιγμή σε πτητική ενέργεια είναι συνολικά 13. Κι αυτό διότι από τα 11 παλαιότερα Canadair, ουσιαστικά πετούν τα 8 και αυτά εμφανίζουν συνεχώς βλάβες, ενώ έχουν και σημαντικούς περιορισμούς στην κίνησή τους που σχετίζονται με τη θερμοκρασία δεδομένου ότι τα CL-215 λόγω της ηλικίας τους δεν μπορούν να πετάξουν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Σε ό,τι αφορά τα πιο καινούρια Canadair που διαθέτει η Ελλάδα, από τα 7 νεότερα, τα CL-415, αυτή τη στιγμή πετούν τα 5, καθώς το ένα βρίσκεται για επιθεώρηση εργοστασιακού επιπέδου στη Γαλλία και ένα βρίσκεται επίσης για επιθεώρηση στην 113 ΠΜ. Ωστόσο και αυτά μετρούν ήδη περίπου 24 χρόνια ζωής καθώς επίσημα στην Πολεμική Αεροπορία εντάχθηκαν το 1999. Στο σημείο αυτό θα πρεπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα, στην οποία εξακολουθούν να επιχειρούν Καναντέρ παλαιότερης γενιάς.

Αυτά τα παιδιά καταπονούνται πολύ. Κάποιες φορές υπερβάλουν εαυτούς, γιατί τους πιάνει και το φιλότιμο, το αίσθημα της ευθύνης να σβήσουν τη φωτιά σε μια περίοδο που καίγεται η Ελλάδα. Κανονικά όμως, δεν χρειαζόταν να επιχειρήσουν, πάντα βάσει όσων φαίνονται γιατί έτσι χάνονται ζωές…

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις
Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την τραγική απώλεια των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσαν στο καθήκον.