Ενεργειακή κρίση: Όλα τα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης

Στόχος η εξοικονόμηση να φτάσει το 30% έως το 2030

Από το δημόσιο τομέα ξεκινά το εθνικό σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ένα μέτρο που ανοίγει την βεντάλια της εξοικονόμησης ενέργειας, και βρίσκεται στον πυρήνα και των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής καταιγίδας.

Για μία τριπλή ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσιάζοντας μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο.

Η Ελλάδα θα ζητήσει την Παρασκευή στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ γενναίες αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στο εύρος και το μέγεθος της κρίσης. Είναι κοινή παραδοχή ότι η Ευρώπη καθυστέρησε δραματικά, έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν, πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, ο κ. Σκρέκας μίλησε για τρεις βασικές δράσεις:

  • Άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα, με τελικό στόχο κατά 30% μέχρι το 2030.
  • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας
  • – Κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης.

Για τα κτίρια του δημοσίου, σημείωσε ότι θα πρέπει άμεσα να οριστεί ενεργειακός υπεύθυνος, να γίνεται συντήρηση κλιματιστικών και καυστήρων και ρύθμιση των θερμοκρασιών, κάθε ένας που εργάζεται στο δημόσιο να φροντίζει να μη γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας και όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας να κλείνουν υπολογιστές και φώτα. Ο ενεργειακός υπεύθυνος θα ορίσει έναν υπεύθυνο σε κάθε χώρο που θα αποχωρεί τελευταίος. Τόνισε επίσης την ανάγκη να γίνεται φυσικός αερισμός του κτιρίου στη διάρκεια της νύχτας το καλοκαίρι, αλλά και μίλησε για την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

Για τον οδοφωτισμό των πόλεων προτείνουμε τη βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού, την περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού που μπορεί να μειώσει 35-50% την κατανάλωση.

Τη Δευτέρα 12/9 ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προυπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και για ιδιωτικό τομέα και νοικοκυριά. Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι από 2.495 φορείς του δημοσίου αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργειακό υπεύθυνο και καταχώριση στοιχείων στην πλατφόρμα ήταν μόλις 221. Δεν ζητάμε κάτι υπερβολικό, ζητάμε έναν ορισμό ενός ενεργειακού υπεύθυνου για τη ρύθμιση των κλιματιστικών, των θερμαντικών, να σβήνουν τα φώτα όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών. Οι φορείς του δημοσίου που θα πετύχουν τους στόχους, δίνεται η δυνατότητα να επιβραβευτούν μέσω ενίσχυσης του προϋπολογισμού τους.

Τις κυρώσεις εξειδίκευσε ακόμα περισσότερο ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος αρχικά είπε ότι «αν επιτευχθεί η εξοικονόμηση θα γλιτώσουμε πληρωμές με 240 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή 12-14 φορές πάνω από ό,τι συνέβαινε πριν. Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα.«Στην προσπάθεια αυτή φτιάξαμε μια πλατφόρμα στην οποία πρέπει να ενταχθούν όλα τα κτήρια και οι δομές του Δημοσίου λογαριασμό-λογαριασμό και θέλουμε να ταυτίσουμε αυτούς τους λογαριασμούς με πρόσωπα και τα μέτρα εξοικονόμησης ώστε να παρακολουθούμε τι επιτυγχάνεται. Η πλατφόρμα ήδη λειτουργεί εδώ και 1,5 μήνα» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.