Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι υπόλοιποι 9 μετανάστες, για την κατηγορία της “απόπειρας εμπρησμού” σε περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Αλεξανδρούπολη: Ελεύθεροι χωρίς όρους και οι 13 μετανάστες – Κατέπεσε πλήρως η κατηγορία περί «απόπειρας εμπρησμού»

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία απολογιών που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης, με σύμφωνη γνώμη Ανακρίτριας και Εισαγγελέα, ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν και οι υπόλοιποι 9 μετανάστες (8 Σύριοι και 1 Πακιστανός), για την κατηγορίες της «απόπειρας εμπρησμού» σε περιοχή της Αλεξανδρούπολης και της «κατοχής εκρηκτικών υλών», μετά και τους 4 Πακιστανούς που αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη Παρασκευή.

Τη σχετική ενημέρωση έκανε ο δικηγόρος, Θανάσης Καμπαγιάννης, τονίζοντας πως «η κατηγορία περί απόπειρας εμπρησμού κατέπεσε πλήρως».

Οι 13 μετανάστες συνεχίζουν να κρατούνται διοικητικά λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι 8 Σύριοι και οι 5 Πακιστανοί «συνελήφθησαν» και κρατήθηκαν παράνομα αιχμάλωτοι σε τρέιλερ στην Αλεξανδρούπολη από 3 αυτόκλητους «πολιτοφύλακας» οι οποίοι τους χτύπησαν και τους κατηγόρησαν ψευδώς ότι προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά στην περιοχή της Νέας Χηλής.

Οι τρεις άνδρες από την Αλεξανδρούπολη που κατηγορούνται για την αρπαγή των 13 μεταναστών με ρατσιστικά κίνητρα, έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και την τελική απόφαση για την προφυλάκισή τους θα λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των 8 Σύριων, Αικατερίνη Γεωργιάδου και Γιάννης Πατζανακίδης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία απολογιών που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ στο Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης, ανακρίτρια και εισαγγελέας συμφώνησαν στην αποφυλάκιση χωρίς όρους των 8 προσφύγων Συριακής υπηκοότητας και του 1 πακιστανικής υπηκοότητας, που κατηγορούνταν για απόπειρα εμπρησμού, με μοναδικό στοιχείο την κατάθεση του δράστη της σε βάρος τους αρπαγής και εγκλεισμού σε τρέιλερ στις 22 Αυγούστου. Μετά και την αποφυλάκιση χωρίς όρους των 4 κατηγορουμένων Πακιστανικής καταγωγής την Παρασκευή 25 Αυγούστου, και με δεδομένο ότι οι 13 Σύριοι και Πακιστανοί πολίτες δεν διαθέτουν γνωστή κατοικία στη χώρα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η κατηγορία σε βάρος τους κρίθηκε έωλη. Οι δράστες της σε βάρος τους αρπαγής βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά από τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα, και την τελική απόφαση για την προφυλάκισή τους θα λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Οι 13 πρόσφυγες συνεχίζουν να κρατούνται διοικητικά λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα. Με δεδομένο ότι αποτελούν ήδη θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών που διώχθηκαν με το άρθρο 82α του Ποινικού Κώδικα για το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χορήγηση άδειας παραμονής και στους 13 για ανθρωπιστικούς / εξαιρετικούς λόγους. Πέραν των δικών μας ενεργειών, οι αστυνομικές αρχές και το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛΑΣ πρέπει να μεριμνήσουν για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες πολίτες που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εντολείς μας και τους εκατοντάδες που βοήθησαν στην κάλυψη των εξόδων για τη νομική τους υπεράσπιση. Η δυνατότητα εκπροσώπησης των εντολέων μας σήμανε την έμπρακτη άσκηση του δικαιώματός τους στην υπεράσπιση και την από πλευράς μας ανάδειξη του οργανωμένου ρατσιστικού χαρακτήρα των αυτόκλητων “πολιτοφυλακών” που δρουν στην περιοχή του Έβρου. Από νέο βιντεοληπτικό υλικό που δημοσιεύτηκε σήμερα, προκύπτει ότι το επίδικο περιστατικό ήταν κάθε άλλο παρά μεμονωμένο».