Εκτός μέτρων προστασίας παραμένουν πυρόπληκτοι του Έβρου

Επιστολή από το Σύλλογο Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών Έβρου

Με μεγάλη αγανάκτηση ο Σύλλογος Οικονομολόγων Ελέυθερων Επαγγελματιών Έβρου επανέρχεται έπειτα από σαράντα ημέρες με δεύτερη επιστολή σχετικά με τη φορολογία ατους πυρόπληκτους του Έβρου. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Σαράντα μέρες έχουν περάσει από την πρώτη επιστολή του Συλλόγου Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών Έβρου προς τους αρμόδιους Υπουργούς και φορείς της κυβέρνησης, με την οποία διαμαρτύρονταν ευλόγως για τις σοβαρές παραλείψεις στα μέτρα προστασίας που είχαν ανακοινωθεί για πυρόπληκτους πολίτες και επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Ο Σύλλογος αναγκάζεται να επανέλθει στο θέμα με νέα επιστολή του προς τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικές Ασφάλισης, την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ, καθώς διαπίστωσε, με αγανάκτηση, όπως επισημαίνεται, ότι κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα που είχε θέσει με την πρώτη επιστολή του δεν έχει επιλυθεί ακόμη.

«Επιχειρήσεις και κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών και δει αυτών που έχουν βαλθεί περισσότερο από κάθε άλλη, Δαδιά και Λευκίμη κ.α, βρίσκονται εκτός των μέτρων προστασίας που έχουν εξαγγείλει η ΑΑΔΕ και ο e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, σας επαναδιατυπώνουμε κάτωθι, τις διαπιστώσεις μας σχετικά με τις παραλείψεις των συγκεκριμένων αποφάσεων: Α) Στην Α. 1138/2023 13.09.2023 της ΑΑΔΕ παρ. 10 και στο Άρθρο 1 παρ. δ) γίνεται αναφορά στη Δημοτική Κοινότητα Σουφλίου της Δημοτικής Ενότητας Σουφλίου του Δήμου Σουφλίου. Η συγκεκριμένη αναφορά αποκλείει από την «Παράταση καταβολή και αναστολής είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο του 2023» τις υπόλοιπες πυρόπληκτες Κοινότητες του Δήμου Σουφλίου. Μάλιστα στις αποκλειόμενες κοινότητες συμπεριλαμβάνεται η Κοινότητα Δαδιάς, Λευκίμης, Προβατώνα, Φυλακτού περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από κάθε άλλη.

Β) Στο ΦΕΚ Β 5415 12.09.2023 και στο Γενικό Έγγραφο του e-ΕΦΚΑ ΑΠ 438311 19.09.2023, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Δήμο Σουφλίου. Εφιστούμε την προσοχή σας ότι ο Δήμος Σουφλίου ήταν αυτός που επλήγη περισσότερο από όλους του Δήμους στον οποίο και ανήκει το Δάσος της Δαδιάς.

Γ) Στην Α. 1138/2023 13.09.2023 της ΑΑΔΕ, στο ΦΕΚ Β 5415 12.09.2023 και στο Γενικό Έγγραφο του e-ΕΦΚΑ ΑΠ 438311, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Δήμο Σαμοθράκης. Ο Δήμος Σαμοθράκης αντιμετώπισε σημαντική παράπλευρη ζημιά εξαιτίας των πυρκαγιών του Αυγούστου καθώς στην Αλεξανδρούπολη κάηκαν οι εγκαταστάσεις οι οποίες τροφοδοτούν το νησί της Σαμοθράκης με ηλεκτρικό ρεύμα. Συνέπεια των ανωτέρω ήταν το νησί να μείνει τρεις μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να δεχτεί τεράστιο πλήγμα η οικονομική δραστηριότητα. Επιπλέον διακόπηκε και η ακτοπλοϊκή επικοινωνία καθώς το πλοίο της γραμμής συμμετείχε στη μεταφορά ασθενών του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας και τη διόρθωση των ως άνω παραλείψεων και αδικιών που έχει φέρει η δημοσίευση των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών Έβρου : Πρόεδρος Αθανάσιος Πανταζής, Αντιπρόεδρος Γαλάτεια Λασκαράκη, Γραμματέας Παντελής Κάλλιας, Ταμίας Φώτης Μαλτέζος, Μέλη Ιωάννης Μήτσικας, Στέλιος Παζαρλιώτης, Παναγιώτης Τσαρακτσίδης.»