Έκθεση «Σουφλί & Μετάξι» στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), της Αθήνας, το KONSTFACK, University of Arts, Crafts and Design, της Στοκχόλμης και το Σύλλογο Φίλων Της Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα», διοργανώνουν την έκθεση «Σουφλί & Μετάξι» στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, στις 19:30, και θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου 2022, με ώρες λειτουργίας 18:00-22:00.
Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των προσωπικών έργων των φοιτητών από τις δύο σχολές, της ΑΣΚΤ και του KONSTFACK, που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «A common thread. Artistic exchange Sweden-Greece», στο Σουφλί του Έβρου τα έτη 2019 και 2022, καθώς και η ανάδειξη της μοναδικότητας του Σουφλίου.


Το Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και το Μάιο του 2022 διενεργήθηκε με μεγάλη επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «A common thread. Artistic exchange Sweden-Greece» με φοιτητές και καθηγητές από τις δύο σχολές.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας μιας εβδομάδας δεν αποβλέπει μόνο στη δημιουργία σχέσεων και στην ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών νέων καλλιτεχνών και καθηγητών των δύο χωρών. Αποσκοπεί επίσης και στην ανάδειξη της μοναδικότητας του Σουφλίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο ως προς τη σύγχρονη παραγωγή και επεξεργασία του μεταξιού (σε όλα τα στάδια παραγωγής του, από τη σηροτροφία έως τη μεταξουργία) και τη βιωσιμότητα της ύλης, αλλά και στην ιδιαίτερη ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.


Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης οι φοιτητές συμμετείχαν ενεργά σε εργαστήρια με θέμα την κλωστοϋφαντουργία μεταξιού, τη βαφή με φυσικές χρωστικές της περιοχής, το μακραμέ, τη σχεδίαση και το τύπωμα μεταξιού χρησιμοποιώντας παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες τεχνικές τύπωσης και ύφανσης.
Εκμεταλλευόμενοι αυτές τις γνώσεις και τα βιώματα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Σουφλί, οι φοιτητές, αξιοποιώντας το μετάξι ως ύλη, θα μας παρουσιάσουν τώρα τις προσωπικές τους εργασίες σε διάφορες εικαστικές εφαρμογές.


Συμμετέχουν τα εργαστήρια της ΑΣΚΤ: Α΄, Β΄, Γ, ΣΤ΄, Ζ΄, Ι΄και ΙΓ΄ Ζωγραφικής, Α΄ και Γ΄ Γλυπτικής καθώς και το Εργαστήριο Γραφιστικής και Τέχνης του Βιβλίου.
Συμμετέχει το τμήμα από KONSTFACK: Textile, The Department of Craft.

Συμμετέχουν οι φοιτητές από KONSTFACK: Lovisa Axén, Sun Bjers, Turid Elgenäs Lindholm, Klara Gardtman, Pernille Knudsen, Konrad Lidén, Vera Ljunggren, Elisabeth Radhe, Maja Rooth, Amanda Sartori Leksell, Emma Vässmar.


Συμμετέχουν οι φοιτητές από ΑΣΚΤ: Βιλελμίνη Ανδριώτη, Ελισάβετ Γκολφινοπούλου, Μαργαρίτα Γούκου, Έλενα-Άννα Δεμερτζή, Μάγαλένα Ζώτου, Αικατερίνη Κούκκου, Δέσποινα Κουκουλά, Ιωάννα Λυμνίου, Βασίλης Μαλακούνας, Ευάγγελος Νάνος, Ελένη Νικολάου, Αναστασία-Ευγενία Παρασκευά, Δέσποινα Παυλίδου, Δημήτριος-Ραφαήλ Σημάδης, Σοφία Σουλιώτη, Μυρτώ Σταματοπούλου, Ελπίδα Χατζηνικολάου.


Επιμέλεια: Ερατώ Χατζησάββα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος Τμήματος, ΑΣΚΤ και Ulrika Mårtensson Hanje, Senior Lecturer, KONSTFACK.
Υπόλοιποι διδάσκοντες: Elsa Chartin, Senior Lecturer, KONSTFACK, Αλεξάνδρα Γεωργιάδου, ΑΣΚΤ, Δήμητρα Χανιώτη, ΑΣΚΤ, Λουκάς Λουκίδης, ΑΣΚΤ.
Διοργανωτές: Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (www.sia.gr), Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (www.asfa.gr), KONSTFACK, University of Arts, Crafts and Design (www.konstfack.se/en), Σύλλογος Φίλων Της Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα»
(https://el-gr.facebook.com/sullogosChrisalida).


Με την ευγενή υποστήριξη: Δήμος Σουφλίου, Τσιακίρης Silk House, Silk Line Μουχταρίδης, Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».
Περισσότερες πληροφορίες: Ελένη Άνδροβικ, Υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων, Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, [email protected], τηλ. 210 92 32 102