«Είναι στο χέρι μας»: Οι ρυθμοί απαξίωσης της περιοχής μας είναι καταιγιστικοί

«Ο δήμος Ορεστιάδας απειλείται πλέον πολύ ορατά με δημογραφική κατάρρευση και αφανισμό των χωριών της» αναφέρει η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών με αφορμή την υποβάθμιση των υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ σε Δίκαια, Κυπρίνο και Μεταξάδες

 

Παρά τα παχιά λόγια που ακούμε κατά καιρούς από κυβερνητικούς πολιτικούς, όπως το κλασικό και πλέον κλισέ «φυλάτε Θερμοπύλες», δυστυχώς καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν πραγματοποιείται για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Αντίθετα, το 2020 φέρνει για τους πολίτες του βορείου Έβρου την υποβάθμιση των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ σε Δίκαια, Κυπρίνο και Μεταξάδες, ενώ επίκειται και το οριστικό τους κλείσιμο. Οι ρυθμοί απαξίωσης της περιοχής μας είναι πλέον καταιγιστικοί. Οι υποβαθμίσεις σχολείων στα χωριά, η απροθυμία στελέχωσης των υγειονομικών μονάδων στην περιφέρεια του Δήμου Ορεστιάδας σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη των υποδομών, καθιστούν, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, αδύνατη τη διαβίωση των δημοτών των χωριών μας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όχι μόνο οι νέοι, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης, αφού πλέον νιώθουν ότι είναι παρατημένοι και πως δεν αξίζει τον κόπο να κάνουν οποιαδήποτε προσπάθεια, βλέποντας ότι δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε αυτονόητες για την καθημερινότητα υπηρεσίες.

Στην Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών «Είναι Στο Χέρι Μας» θεωρούμε πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τον Δήμο Ορεστιάδας, που απειλείται πλέον πολύ ορατά με δημογραφική κατάρρευση και αφανισμό των χωριών της. Προτείνουμε επειγόντως το ξεκίνημα μιας προσπάθειας από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τους παραγωγικούς φορείς, τους πολιτικούς εκπροσώπους, συλλογικότητες. αλλά και από τους πολίτες μεμονωμένα, που θα καθίσουν στο τραπέζι και θα διεκδικήσουν δυναμικά άμεσες λύσεις για να σταματήσει επιτέλους η κατρακύλα του βορείου Έβρου. Καλούμε τη δημοτική αρχή και τους κυβερνητικούς βουλευτές να πάρουν άμεσα θέση σχετικά με το νέο πλήγμα που δέχεται η περιφέρεια του δήμου.

 

Χρήστος Δερμεντζόπουλος: «Επεξεργάζονται σενάρια στα οποία δεν υφίσταται σχεδιασμός τερματισμού λειτουργίας κανενός ταχυδρομείου»

Σχετικά με το θέμα ο βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος ανακοίνωσε τα εξής: “Ύστερα από ενημέρωση που είχα από κατοίκους των περιοχών, από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μεταξάδων Χρήστο Κισσούδη, καθώς και από τον Αντιδήμαρχο της δημοτικής ενότητας Τριγώνου Πέτρο Αργυριάδη για το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας των ταχυδρομείων στην περιοχή μας, επικοινώνησα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ κ. Κωνσταντόπουλο Γεώργιο, όπου του εξέφρασα τον έντονο προβληματισμό μου για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια ενέργεια στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής. Ταυτόχρονα ζήτησα την περαιτέρω ενίσχυση των συγκεκριμένων καταστημάτων έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργίας τους.Κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας, η διοίκηση των ΕΛΤΑ ανέφερε πως γίνεται ένας νέος προγραμματισμός για την επόμενη μέρα των Ελληνικών Ταχυδρομείων και επεξεργάζονται σενάρια στα οποία δεν υφίσταται σχεδιασμός τερματισμού λειτουργίας κανενός ταχυδρομείου στην περιοχή μας. Επιπρόσθετα, γίνεται σημαντική προσπάθεια να εξευρεθεί το απαιτούμενο προσωπικό ώστε να επανδρωθούν τα καταστήματα και να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους.»

 

Ερώτηση Νατάσας Γκαρά στη Βουλή για το κλείσιμο υποκαταστημάτων και τις απολύσεις προσωπικού στα ΕΛΤΑ στον Έβρο

Ερώτηση για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ στα Δίκαια, στους Μεταξάδες αλλά και το επικείμενο στον Κυπρίνο, που συνδυάζονται και με απολύσεις και απομάκρυνση προσωπικού, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Γκαρά. Η Βουλευτής στην ερώτησή της τονίζει ότι τα νέα λουκέτα στα ΕΛΤΑ έρχονται αμέσως μετά και από τα επικείμενα κλεισίματα και άλλων βασικών υπηρεσιών στο Νομό, όπως τραπεζών στο Σουφλί και στο Διδυμότειχο, κατάσταση η οποία έχει λάβει τη μορφή πανδημίας στον Έβρο, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Η κα Γκαρά επισημαίνει ότι οι παραπάνω πρόσφατες εξελίξεις έχουν εξοργίσει τους κατοίκους του Έβρου οι οποίοι βιώνουν για μία ακόμη φορά, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την απαξίωση.

Τέλος η κα Γκαρά ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό τι θα γίνει με τα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ που έκλεισαν στον Έβρο, αν θα διασφαλιστεί η αδιάλειπτη παρουσία εργαζομένων σε αυτά, αν εγγυάται ότι κανένας εργαζόμενος των ΕΛΤΑ στον Έβρο και τη Θράκη δεν πρόκειται να απολυθεί και, τέλος, να παρουσιάσει ο Υπουργός το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για τη λειτουργία και αναβάθμιση των ΕΛΤΑ, ιδιαίτερα σε ότι αφορά νευραλγικές περιοχές του Ν. Έβρου.