Έφτασε το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη στο δάσος της Δαδιάς που καίγεται για τέταρτη ημέρα

Το πρωί της Κυριακής (24/07), στον Έβρο έφτασε κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη. Μαζί του και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Τα στελέχη της κυβέρνησης συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού στη Δαδιά, όπου αποφασίστηκε το πώς θα κινηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε:

“Πάρθηκαν αποφάσεις και θα πάμε στο μέτωπο επιτόπου ώστε να δούμε πώς θα μπουν τα μηχανήματα για να γίνουν νέες αντιπυρικές ζώνες ώστε και οι πυροσβέστες να είναι πιο αποτελεσματικοί, αυτός είναι ο στόχος μας. Θα είμαστε όλη μέρα επί του πεδίου, ώστε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας. Ευχαριστούμε όσους προστρέχουν, η Ελλάδα όλη έχει το βλέμμα της στραμμένη στη Δαδιά και πρέπει να φέρουμε το χέρος μας εις πέρας”.

Ο κ. Αμυράς τόνισε “Η Δαδιά είναι θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για Ελλάδα και Ευρώπη, γι’ αυτό έχουμε δώσει όλο το βάρος και τις δυνάμεις μας για να σταματήσουμε τη φωτιά και μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του δάσους. Έχουμε οργανώσει τους εργαζόμενους, τη μονάδα διαχείρισης με δασαρχεία και ΜΚΟ και οργανώνουμε σταθμό πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα, όταν χρειαστεί να γίνουν περιθάλψεις. Από τώρα σχεδιάζουμε την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος, έχουμε δρόμο μπροστά μας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους ΟΤΑ, τους εθελοντές και τους πολίτες, ώστε να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, όπως του αξίζει, το δάσος της Δαδιάς”.

Εξυπακούεται πως με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα άρχισαν να επιχειρούν και πάλι στην περιοχή, έτσι ώστε να προσπαθήσουν να περιορίσουν την έκταση του μετώπου το οποίο καταστρέφει ένα από τα πιο ευαίσθητα και παρθένα δάση της Μεσογείου.

Απειλούνται 205 είδη πουλιών, ζαρκάδια και σκίουροι

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναδικό αυτό δάσος αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια και άλλων σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο θαλασσαετός, ο βασιλαετός και ο κραυγαετός που αναπαράγονται στα δάση της περιοχής.

Παράλληλα, στο Πάρκο ζουν 205 είδη πουλιών, μια εξαιρετικά υψηλή ποικιλία ειδών αμφιβίων και ερπετών, καθώς και μια τεράστια πληθώρα μικρών και μεγάλων θηλαστικών: από λύκους και ζαρκάδια, μέχρι σκίουρους και 24 είδη νυχτερίδων.

Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα.