Για τέταρτη μέρα καίγεται το δάσος της Δαδιάς – Εκκένωση του χωριού λίγο μετά τα μεσάνυχτα

Συνεχίζεται η ανυπολόγιστη καταστροφή σε έναν τεράστιο πνεύμονα πρασίνου στην Δαδιά στον Έβρο – Λίγο μετά τα μεσάνυχτα εκκενώθηκε το χωριό Δαδιά, με μήνυμα που εστάλη από το 112 – Ενώ η φωτιά καίει τέσσερις ολόκληρες μέρες, σήμερα βρέθηκε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο

Συνεχίζεται για τέταρτη μέρα ο πύρινος εφιάλτης στην Δαδιά, με την οικολογική καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη, καθώς καίγεται ένας τεράστιος πνεύμονας πρασίνου στον Έβρο. 

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πυροσβεστική προχώρησε σε προληπτική εκκένωση του ομώνυμου χωριού καθώς οι φλόγες ήταν σε απόσταση 600 μέτρων. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σουφλίου κ. Καλακίκος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν». Περιγράφοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση αναφέρει ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Δαδιά εκκενώστε τώρα προς Γιαννούλη-Σουφλί. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας:https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Ως προς την οργάνωση της απομάκρυνσης ο δήμαρχος Σουφλίου δηλώνει ότι ήδη έχουν μεταβεί στο χωριό δύο λεωφορεία – ένα του Δήμου και ένα του Ε.Σ. – για τη μεταφορά των κατοίκων, ενώ θα γίνει και καταγραφή των ατόμων που επιθυμούν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία, ζήτημα για το οποίο θα μεριμνήσει ο Δήμος.

Στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου μετέβη μετά από 4 ολόκληρες μέρες κυβερνητικό κλιμάκιο, την Κυριακή στις 05:30, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς και για τον καλύτερο συντονισμό με τους τοπικούς φορείς όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.