Δράση ενημέρωσης πολιτών για την Καρδιακή Ανεπάρκεια από την Καρδιολογική Κλινική Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Ημερίδα προληπτικού ελέγχου πολιτών την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Εξωτερικό Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξ/πολης.

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (Διευθυντής Καθηγητής Καρδιολγίας ΔΠΘ, Δημήτριος Ν. Τζιακάς), που τα τελευταία χρόνια πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση ασθενών με Καρδιακή Ανεπάρκεια, συμμετέχει στην Πανελλήνια Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, και σχεδιάζει δράσεις ενημέρωσης πολιτών – ασθενών, με τη συμμετοχή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του. Οι Ημέρες Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια αποτελούν, από το 2010, μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την Καρδιακή Ανεπάρκεια και την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Η Καρδιακή Ανεπάρκεια αποτελεί παγκοσμίως μία διαρκώς αυξανόμενη σε συχνότητα πάθηση, αναγνωρίζεται ως μια επιδημία της εποχής μας και για την αντιμετώπισή της έχει ιδιαίτερη σημασία η έγκαιρη διάγνωση. Είναι μία σοβαρή πάθηση και αποτελεί τη συχνότερη αιτία νοσηλειών στις καρδιολογικές κλινικές, αλλά και την κύρια αιτία απώλειας ποιότητας ζωής. Σύμφωνα με τις στατιστικές, οι νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνουν συνεχώς και διαρκούν από 8 έως 10 ημέρες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται τόσο ο ασθενής όσο και το σύστημα υγείας.

Υπάρχουν πλέον νεότερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες για την Καρδιακή Ανεπάρκεια αλλά η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το πόσο πρώιμα έγινε η διάγνωση της νόσου και η έναρξη της θεραπείας. Έχει ιδιαίτερη σημασία η διάγνωση να γίνει στα αρχικά στάδια και η θεραπεία ξεκινήσει άμεσα. Επίσης, όπως στο σύνολο σχεδόν των καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπάρχουν τρόποι πρόληψης της νόσου και το κοινό πρέπει να τους γνωρίζει.

Το Κεντρικό Πανευρωπαϊκό Σύνθημα της Εκστρατείας για τη φετινή χρονιά είναι: «Detect the Undetected: Βρες όσους δεν φαίνονται». Το κεντρικό σύνθημα για την αποκάλυψη των περιστατικών που δεν έχουν ακόμη διαγνωσθεί προκύπτει από το γεγονός ότι παγκοσμίως οι διεγνωσμένοι ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια υπολογίζονται σε 26 εκατομμύρια και οι αδιάγνωστοι σε 38 εκατομμύρια.

Τα συμπτώματα που πιθανόν υποδηλώνουν παρουσία της νόσου είναι αρκετά κοινά όπως δυσκολία εκτέλεσης καθημερινής δραστηριότητας λόγω εύκολης κόπωσης ή δύσπνοιας που επιδεινώνεται με τον καιρό ή/και πρήξιμο στα πόδια, συμπτώματα που συχνά αποδίδονται λανθασμένα στην ηλικία ή σε άλλες παθήσεις. Υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι τρόποι για την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση αν όσοι αισθάνονται παρόμοια συμπτώματα απευθυνθούν στον γιατρό τους.

Με στόχο λοιπόν την Ενημέρωση – Αφύπνιση του κοινού γενικότερα για την Καρδιακή Ανεπάρκεια και ειδικότερα για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης της, η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική και το Εργαστήριο Βιοπαθολογίας του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης προγραμματίζει την κάτωθι δράση:

Ημερίδα προληπτικού ελέγχου πολιτών, την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, στο Εξωτερικό Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας (Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων 7), 09:00 – 13:00. Συζήτηση με όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον, λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, ΗΚΓ, και σε επιλεγμένες περιπτώσεις υπερηχοκαρδιογράφημα ή/και έλεγχος νατριουρητικών πεπτιδίων.

Με την δράση που αναλαμβάνουμε, επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις που έχει για την ανθρώπινη υγεία αυτή η σοβαρή ασθένεια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της Καρδιακής Ανεπάρκειας.