Δημόσια και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους τους φοιτητές

Απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών ΠΤΔΕ Αλεξανδρούπολης «Δημήτριος Γληνός»

Από την περασμένη Τρίτη 17/10 οι υπάλληλοι της Λέσχης του Κομπατσιάρη Α.Ε. λένε στους φοιτητές να κάνουν αιτήσεις σίτισης γιατί προσεχώς θα πρέπει να δείχνουν κάρτες σίτισης για να φάνε ή να πληρώσουν.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΙΛΕΣ!
ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Την ίδια στιγμή που πασχίζουμε εμείς και οι γονείς μας να τα βγάλουμε πέρα με τα ενοίκια, το super market, τη θέρμανση και άλλα πολλά, την ίδια στιγμή που το πανεπιστήμιο ρίχνει στις πλάτες μας και το κόστος των μεταφορών μας για τις σχολές, την μείωση των δωματίων στις «εστίες», αποκλειόμαστε κι από το δικαίωμα στη σίτιση.

Κυβέρνηση και ΔΠΘ να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Τα προβλήματα αυτά που οι φοιτητές αντιμετωπίζουμε έχουν αιτία και δεν είναι άλλη από την πάγια πολιτική της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις που και το ΔΠΘ στηρίζει και υλοποιεί. Από τη πολιτική που βάζει στο ζύγι κόστους-οφέλους τις ανάγκες μας και αναθέτει σε εργολάβους κάθε πτυχή της φοιτητικής μέριμνας. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά: αποκλεισμός φοιτητών από τη σίτιση, μείωση της ποσότητας, υποβάθμιση της ποιότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως το κόστος της μερίδας ανέρχεται στα 2,50 ευρώ!!!

Να σημειωθεί πως οι αιτήσεις σίτισης δεν είναι μια φόρμα δήλωσης που απλά λες «θέλω να τρώω στη λέσχη» αλλά περιλαμβάνουν εισοδηματικά κριτήρια που με την είσοδο καρτών σίτισης φοιτητές θα αποκλειστούν. Σε ανακοίνωση της η διεύθυνση ακαδημαϊκών θεμάτων αναφέρει μεταξύ άλλων «ότι η λειτουργία του εστιατορίου εξαρτάται από τον αριθμό αιτήσεων και όσες λιγότερες γίνουν, τόσες λιγότερες και οι μερίδες» λες και δε γνωρίζουν πόσοι φοιτητές περίπου τρώνε καθημερινά στην λέσχη. Με αυτά δημιουργείται εύλογα η ερώτηση γιατί μας ζητάνε το ετήσιο εισόδημα των γονέων στις αιτήσεις; Είναι φανερό πως στρώνεται το έδαφος για την μετέπειτα επιβολή καρτών που σε πολλά πανεπιστήμια έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και οι φοιτητές με τους αγώνες τους προσπαθούν να μπλοκάρουν.

Εμείς από την μεριά μας κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν θα υποχωρήσουμε.

Όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των σχολών πρέπει να έχουν δικαίωμα στην δωρεάν σίτιση.

Δεν θα ανεχτούμε κανέναν αποκλεισμό και κανένα αντίτιμο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Δημόσια και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους τους φοιτητές.
  • Σίτιση για όλους χωρίς ελέγχους, αντίτιμο και αποκλεισμούς.
  • Καμία σκέψη για κάρτα σίτισης.
  • Επαρκείς ποσοτικές και ποιοτικές μερίδες.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ

  • Παρεμβάσεις στη λέσχη τα μεσημέρια ώστε να αποτρέψουμε οποιονδήποτε αποκλεισμό φοιτητή από τη σίτιση.
  • Διαμαρτυρία στο γραφείο φοιτητικής μέριμνας στη Δραγάνα την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στις 12:30.
  • Κινητοποίηση την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στην Πρυτανεία στην Κομοτηνή μαζί με άλλους Φοιτητικούς συλλόγους του ΔΠΘ για τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας.

Σύλλογος Φοιτητών Παιδαγωγικού Τμήματος
Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης
«Δημήτριος Γληνός»