Δημιουργία Παιδιατρικής ΜΕΘ στο ΠΓΝΑ ζητά ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης από τη Gastrade

Για το θέμα των αντισταθμιστικών-ανταποδοτικών και των τελών διέλευσης από την Gastrade προς την τοπική κοινωνία μίλησε στην πρώτη ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της δημοτικής αρχής στο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης.

Ο κ. Ζαμπούκης απάντησε σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Αρχή για τον δήμο Αλεξανδρούπολης», Σταύρου Σταυράκογλου.

Ειδικότερα, ο κ. Σταυράκογλου έκανε ειδική αναφορά στα οφέλη που θα πρέπει να διεκδικήσει ο Δήμος από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο θέμα της διαφάνειας και τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί και επίκεινται για τα οικονομικά του δήμου, καθώς και στο έργο τηλεθέρμανσης σε Φέρες και Τραϊανούπολη.

Όπως επεσήμανε είναι σημαντικό να διεκδικηθούν από πλευράς του Δήμου μετρήσιμα αντισταθμιστικά και ανταποδοτικά οφέλη υπέρ των πολιτών για τη λειτουργία της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU στην περιοχή. Επίσης, πρότεινε την υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του φορέα του έργου, με συγκεκριμένο ανταποδοτικό περιεχόμενο, που θα προκύψει από την συγκρότηση μιας διαπαραταξιακής Επιτροπής Διαχείρισης, με την συμμετοχή και άλλων κοινωνικών εταίρων.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης με την σειρά του ανέφερε πως από το 2012 και μετά δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει αντισταθμιστικά και ανταποδοτικά οφέλη, ενώ δεν ορίζεται συγκεκριμένο πλαίσιο ούτε για την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη, η οποία, αποτελεί μόνον ηθική υποχρέωση για μία εταιρεία, έναντι της τοπικής κοινωνίας που φιλοξενεί τις δραστηριότητές της.

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του δήμου για τη διεκδίκηση οφελών από την εγκατάσταση του FSRU στην Αλεξανδρούπολης, ενημέρωσε πως απέστειλε επιστολή πριν από έναν μήνα στη GASTRADE, με την οποία υπέβαλε αίτημα δημιουργίας Παιδιατρικής Μονάδας ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και αίτημα δωρεάν τροφοδοσίας όλων των σχολικών μονάδων του δήμου με φυσικό αέριο.

Τέλος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έκανε γνωστό ότι πιθανόν την επόμενη εβδομάδα εκπρόσωποι της εταιρείας θα βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη και θα ανακοινώσουν συνολικά το σχέδιο ανταποδοτικών οφελών για τον δήμο.