Διαχείριση υδάτων του ποταμού Άρδα – Ελπίδα για συμφωνία στο άμεσο μέλλον

Τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Βουλγαρίας για τη διοχέτευση υδάτων του ποταμού ΄Αρδα από τα βουλγαρικά φράγματα προς τη χώρα μας, οι διεργασίες ανάμεσα στις δύο πλευρές για μια νέα συμφωνία δεν έχουν καταλήξει ακόμη.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Σόφια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, δήλωσε πως συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των υδάτων του ποταμού Άρδα, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα υπάρξει συμφωνία στο άμεσο μέλλον, η οποία θα είναι σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο επ’ ωφελεία και των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται πως η διακρατική συμφωνία που ήταν σε ισχύ για 60 χρόνια και είχε χαρακτήρα “πολεμικής αποζημίωσης” της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα, εκπνέει στις 9 Ιουλίου 2024.

Με αυτήν, η γειτονική χώρα διοχέτευε 186 κ. εκ. νερό ετησίως στην ελληνική πλευρά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να αρδεύονται άμεσα 202.000 στρέμματα του βόρειου Έβρου και έμμεσα άλλες 80-100.000 στρέμματα της ίδιας περιοχής, αλλά και χιλιάδες ακόμη στρέμματα στα κεντρικά και νότια του νομού.