Δεν υποβαθμίζετε το δημοτικό σχολείο Κυπρίνου σύμφωνα με το ΦΕΚ του Υπουργείου Παιδείας

Θετικές εξελίξεις μετά τις αντιδράσεις των φορέων του νομού Έβρου

Θετικές εξελίξεις στα ΦΕΚ που έχουν δημοσιευθεί για τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβιβασμό, όπου δεν εντάσσεται το δημοτικό σχολείο Κυπρίνου.

Έπειτά από επιστολή του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη προς το Υπουργείου Παιδείας και την υπουργό Νίκης Κεραμεως, σχετικά με την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Κυπρίνου από εξαθέσιο σε τετραθέσιο καθώς και τις αντιδράσεις πολλών τοπικών φορέων του Έβρου και βουλευτών παραμένει το δημοτικό σχολείο Κυπρίνου ως έχει.

Στην επιστολή του ο κ. Μαυρίδης δηλώνε έκπληκτος με την απόφαση του νέου προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α.Ε Έβρου για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Κυπρίνου Δήμου Ορεστιάδας από εξαθέσιο σε τετραθέσιο. Ανέφερε πώς το Δημοτικό Σχολείο Κυπρίνου βρίσκεται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με άριστη κτιριακή υποδομή και με μια σειρά δράσεων από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που έχουν κάνει υπερήφανους το Δήμο Ορεστιάδας.

Επίσης υπενθύμισε στο υπουργείο, πώς η Κοινότητα Κυπρίνου αποτελεί έδρα της Δημοτικής Ενότητας, στα γεωγραφικά όρια της οποίας υπάρχουν οι δομές Κ.Υ.Τ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. , ενώ υπάρχουν και στρατιωτικές οικίες αξιωματικών, στις οποίες διαμένουν οικογένειες μετατεθέντων στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων, κάτι που αυξάνει τον αριθμό των μαθητών στο συγκεκριμένο σχολείο, οπότε η αναγκαιότητα παραμονής και λειτουργίας του σχολείου ως εξαθέσιο είναι υποχρεωτική.

Τη δική τους τοποθέτηση στη βουλή έδωσαν οι βουλευτές Έβρου Νατάσα Γκαρά και Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Ν. Γκαρά: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβαθμίζει περαιτέρω τις σχολικές μονάδες στον Έβρο»

Δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έχει εξαπολύσει μία πρωτοφανή επίθεση στα Πανεπιστημιακά Τμήματα ιδιαίτερα του Βορείου Έβρου (Ορεστιάδα, Διδυμότειχο), απαξιώνοντας, υποβαθμίζοντας και ναρκοθετώντας το μέλλον τους. Καταδικάζοντάς τα σε έναν ελάχιστο αριθμό νέων εισακτέων.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ελήφθη πρόσφατα απόφαση για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Κυπρίνου, στον Δήμο Ορεστιάδας, από εξαθέσιο σε τετραθέσιο. Και, δυστυχώς, δεν πρόκειται για τη μοναδική τέτοια απόφαση.

Φαίνεται πως στην κυβέρνηση δεν αρκούνται απλά στην τεράστια ζημιά που έχουν ήδη προκαλέσει, με τις επικίνδυνες πολιτικές τους, στα Πανεπιστημιακά Τμήματα στον Έβρο, αλλά επιχειρούν να εφαρμόσουν αντίστοιχα καταστροφικές αποφάσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στον Νομό.

Άραγε έτσι αντιλαμβάνονται εκεί στη ΝΔ την τόσο απαραίτητη αναπτυξιακή, δημογραφική, οικονομική και εκπαιδευτική ανασυγκρότηση στον ακριτικό Έβρο; Κλείνοντας, απαξιώνοντας και συγχωνεύοντας σχολεία και σχολές, βασικές δομές εκπαίδευσης;

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά πόσο κίβδηλο και υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης για τον Έβρο, την ακριτική Ελλάδα. Οι κάτοικοι του Έβρου έχουν πλέον χορτάσει από τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» του κ. Μητσοτάκη.

Αν. Δημοσχάκης: Εθνικοί και κοινωνικοί λόγοι επιβάλλουν να παραμείνει το δημοτικό σχολείο Κυπρίνου εξαθέσιο ώς έχει

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη και ο Βουλευτής Έβρου, Αν.Δημοσχάκης, διαβιβάζοντας στο Υπ. Παιδείας, την επιστολή του Δημάρχου Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη. Επίκεντρο αυτής αποτελεί η αναγκαιότητα της διατήρησης του Δημοτικού Σχολείου της Δημοτικής Κοινότητας & πρώην Καποδιστριακού Δήμου Κυπρίνου Ορεστιάδας, εξαθέσιο ως έχει και να μην υποβιβαστεί σε τετραθέσιο, για λόγους εθνικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς της ακριτικής περιοχής.

Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι το πλήθος των μαθητών της εν λόγω εκπαιδευτικής δομής παρουσιάζει διακυμάνσεις οι οποίες επηρεάζονται από τις μετακινήσεις οικογενειών στρατιωτικών, που διαβιούν στην περιοχή, είτε σε ιδιωτικές κατοικίες είτε στις Στρατιωτικές Κατοικίες (ΣΟΑ).

Ως εκ τούτου προβάλλεται ως αναγκαία η εξέταση των ιδιαίτερων εθνικών χαρακτηριστικών καθώς και οι ανάγκες των οικογενειών του στρατεύματος, οι οποίες διαβιούν στον Κυπρίνο και τους πέριξ οικισμούς που εξυπηρετούνται από το Δημοτικό Σχολείο Κυπρίνου.