Δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον δημιουργία Μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης

Με νάυλον και προχειροκατασκευές θα παραμείνει, ωστόσο «φυλάσσεται και είναι επισκέψιμος ο χώρος», ενώ… «φταίνε οι προηγούμενοι» σύμφωνα με απάντηση της Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη σε ερώτηση βουλευτών

 

Για το έτος 2020, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου ενέταξε στο Πρόγραμμα Δράσης της την εκπόνηση των ανωτέρω οριστικών μελετών του έργου, καθώς και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Οι προαναφερθείσες μελέτες είναι απαραίτητες για την έκδοση οικοδομικής αδείας και την ένταξη της υλοποίησης του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Αυτό απαντά το υπουργείο Πολιτισμού σε σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε., Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, ζητώντας ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση και κατασκευή του Μουσείου. Στην απάντησή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, επιρρίπτει ευθύνες «στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού που δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω ωρίμανση των μελετών, και ειδικότερα στην εκπόνηση της οριστικής Αρχιτεκτονικής-Στατικής-Η/Μ μελέτης».

Τέλος, δεν δίδεται καμία απάντηση σχετικά με το αν πρόκειται να διοριστεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό (φύλακες, ξεναγοί, συντηρητές, κλπ) για την προστασία και ανάδειξη των πολύτιμων ευρημάτων, αντ΄αυτού το υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει ότι «μεγάλο μέρος των ευρημάτων έχει ήδη συντηρηθεί και ότι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου φυλάσσει τον χώρο του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης και τον διατηρεί επισκέψιμο καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 4.00 μ.μ.».