Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών «Είναι στο χέρι μας» Πρόταση για κοινό μέτωπο των δήμων Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου για την πύκνωση και μόνιμη λειτουργία των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Κοινό μέτωπο των δήμων Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου, προκειμένου να διεκδικήσουν την ένταξη και επιδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής Δίκαια-Αλεξανδρύπολη στο πλαίσιο των Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος και της επικείμενης ανανέωσης της σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πρότεινε στη δημοτική αρχή η παράταξη «Είναι στο Χέρι μας», κατά την τελευταία, δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

Τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοιού covid-19, επηρέασαν όπως ήταν αναμενόμενο και την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και την άσκηση καθηκόντων των αιρετών που την υπηρετούν. Οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου γίνονται “δια περιφοράς”. Τρόπος ασφαλής αλλά όχι παραγωγικός.
Η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών για τον Δήμο Ορεστιάδας “ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ” στην προσπάθεια που κάνει, ώστε η πανδημία να μην αποτελεί άλλοθι για αδιαφορία και παθητική στάση από κανέναν, μαζί με τις θέσεις και τις ψήφους των δημοτικών της συμβούλων για την συνεδρίαση στη 1/12/2020, έθεσε και τα εξής ζητήματα, που θεωρούμε πως χρήζουν άμεσων ενεργειών.
1) Κε Δήμαρχε, πολλές φορές έχει αναφερθεί στο δημοτικό συμβούλιο, η αγανάκτηση του επιβατικού κοινού για την μη εκτέλεση των δρομολογίων του ΟΣΕ, ενώ είναι γνωστή και η τραγική κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου της Β. Ελλάδας, συνέπειας της συνεχόμενης απαξίωσης του ΟΣΕ.
Τον μήνα που διανύουμε λήγει η σύμβαση μεταξύ του δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ), που είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2011. Ανανεώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και τροποποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα (2017), ώστε να καθοριστούν οι δαπάνες που αναγνωρίζονται για τα επιδοτούμενα δρομολόγια.
Θεωρούμε πως είναι τεράστια ευκαιρία για τον νομό μας, να εκμεταλλευτούμε την συγκυρία και να επιδιώξουμε την πύκνωση και μόνιμη λειτουργία των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη γραμμή ΔΙΚΑΙΑ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ, όπως και τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής σε όλο το δίκτυο του νομού.
Η μετακίνηση κοινού με τρένο, που προσφέρει την μεγαλύτερη ασφάλεια από κάθε άλλο μέσο και έχει τις δυνατότητες, να γίνει πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον, δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Σας καλούμε να πάρετε πρωτοβουλίες (μετά την ενημέρωση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων) για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου με τους δήμους Διδυμότειχου & Σουφλίου, για την διεκδίκηση της ένταξης των δρομολογίων ΔΙΚΑΙΑ – ΑΛΕΞΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ στη νέα σύμβαση ΥΓΟΣ μεταξύ πολιτείας και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Η μεμψιμοιρία και το χτύπημα στην πλάτη, δεν αξίζει, ούτε καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του Έβρου. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε με σθένος, αυτό που μας αξίζει.
2) Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων και αναφορών από την εκπαιδευτική κοινότητα και γονείς πως υπάρχουν προβλήματα στην τηλεκπαίδευση των μαθητών και πως πολλοί μαθητές, δεν έχουν τα μέσα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα (υπολογιστή, tablet, smartphone, wifi κλπ). Πρέπει άμεσα να συγκεντρωθούν και να καταγραφούν όλες οι ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών του δήμου.
Ως πρόεδρος της ΠΕΔ-ΑΜΘ, μέλος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος της Ορεστιάδας, σας καλούμε να προβείτε σε άμεσες ενέργειες ώστε να υπάρχει άμεση χρηματοδότηση των δήμων για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές, χωρίς ταξικούς και κοινωνικούς διαχωρισμούς.

Βασ. Μαυρίδης: Σωστό το αίτημα. Η διεκδίκησή μας θα είναι κοινή
Σωστό» χαρακτήρισε το αίτημα για ένταξη και επιδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής Δίκαια-Αλεξανδρύπολη, στο πλαίσιο της νέας σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΤΡΑΝΟΣΕ, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας. Ανέφερε, μάλιστα, πως τις προηγούμενες δύο ημέρες έγινε η επεξεργασία της πρότασης που θα υποβληθεί, η οποία, όπως είπε ο κ. Μαυρίδης, θα έχει και τις υπογραφές των δημάρχων Διδυμοτείχου και Σουφλίου, όπως πρότεινε η παράταξη «Είναι στο Χέρι μας» στην τελευταία, δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας. «Η διεκδίκησή μας θα είναι κοινή, όπως και η επιστολή που θα στείλουμε στους αρμόδιους αλλά και η πίεση που προσπαθήσουμε να ασκήσουμε…», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μαυρίδης.