Αθ. Βίτσας, πρώην δήμαρχος Σαμοθράκης:

«Η Σαμοθράκη, με κανένα κρούσμα, πρέπει να επανέλθει στο “κίτρινο” – Καλούμε τους Βουλευτές και τον Αντιπεριφερειάρχη να πάρουν το θέμα “πάνω τους”»

Με ανοιχτή επιστολή – πρόταση παρεμβαίνει στο θέμα της κατάταξης της Σαμοθράκης, μαζί με τον υπόλοιπο Έβρο, στο “κόκκινο” επίπεδο συναγερμού, την στιγμή που, όπως αναφέρει, δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στο νησί. Εξάλλου, όπως σημειώνει, υπάρχει από την πολιτεία πρόβλεψη για διαφοροποιημένο βαθμό ασφάλειας εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, όπως για παράδειγμα η Καβάλα είναι «κόκκινη» ενώ η Θάσος «κίτρινη».

Αναλυτικά η επιστολή

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ

Προς: Βουλευτές Π.Ε Έβρου, Αντιπεριφερειάρχη Έβρου

ΘΕΜΑ: Επίπεδο Υγειονομικής Ασφάλειας Σαμοθράκης – Διόρθωση του λάθους.

Το νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας είναι σαρωτικό και υποχρέωση όλων είναι να τηρούμε στο ακέραιο τα μέτρα που η Πολιτική Προστασία επιβάλλει ή προτείνει.
Στον επίσημο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας παρατηρούμε ότι μεμονωμένες περιοχές (κυρίως νησιωτικές π.χ Θάσος, νησιά Αργοσαρωνικού, Σποράδες και άλλες) είναι χρωματισμένες ξεχωριστά ενώ ανήκουν σε Περιφερειακές Ενότητες άλλου χρώματος δηλαδή άλλου επιπέδου. Στην περίπτωση της Σαμοθράκης κι ενώ επίσημα γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα ο χρωματισμός είναι κόκκινος, όπως του υπολοίπου Νομού και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τα νέα μέτρα, πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων αύριο κλείνουν για ένα μήνα.
Πιστεύουμε ότι και η Σαμοθράκη πρέπει να επανέλθει στο κίτρινο μέχρι την εμφάνιση του ικανού αριθμού κρουσμάτων που θα δικαιολογεί το κόκκινο κατά το παράδειγμα των άλλων νησιών.
Γνωρίζουμε το ενδιαφέρον σας για τα προβλήματα του νησιού και την αγωνία σας για τις βαρύτατες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία του ακτοπλοϊκού προβλήματος του 2019 και του covid το 2020.
Η πολιτεία προέβλεψε τον διαφοροποιημένο βαθμό ασφάλειας εντός της ίδιας Π. Ενότητας. Τον εφαρμόζει ήδη. Είναι θέμα των Βουλευτών του Νομού καθώς και της τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού να προωθήσουν την πρόταση για άμεση διόρθωση καθώς είναι προφανές το λάθος.
Καλούμε τους Βουλευτές και τον Αντιπεριφερειάρχη του Νομού μας να πάρουν το θέμα “πάνω τους”.
Η πρότασή μας έχει ευρύτατη υποστήριξη, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι του νησιού το αναμένουν.

Με εκτίμηση
για την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Αθανάσιος Βίτσας