Από φέτος το μπόνους με e-Αποδείξεις

Έκπτωση φόρου από 450 έως 2.200 ευρώ για δαπάνες από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνεργασίες σε μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες με έκπτωση φόρου 30% για 5 έτη ετοιμάζεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Δύο παρεμβάσεις στη φορολογία με κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών και με εκπτώσεις φόρου έως 2.200 ευρώ για όσους πραγματοποιούν δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα από συγκεκριμένους κλάδους περιλαμβάνει το νομοθετικό έργο του υπουργείου Οικονομικών.

Η υπουργική απόφαση με τις αλλαγές στο καθεστώς των ηλεκτρονικών αποδείξεων βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Εθνικό Τυπογραφείο, ενώ θέμα ημερών είναι και η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις στη Βουλή.

Ειδικότερα:

Ψηφιακές δαπάνες: Έκπτωση φόρου από 450 έως 2.200 ευρώ στον λογαριασμό της Εφορίας θα έχουν σε ετήσια βάση οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους. Η ρύθμιση με τα φορομπόνους στις ηλεκτρονικές αποδείξεις θα «τρέχει» από φέτος έως και το 2025, γεγονός που σημαίνει ότι σε βάθος τετραετίας το «κούρεμα» στη φορολογία δύναται να κυμανθεί από 1.800 έως 8.800 ευρώ ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα. Τα επαγγέλματα που θα ξεκλειδώνουν ελαφρύνσεις στους φορολογουμένους που πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση που θα γνωστοποιεί ποιες συναλλαγές με επαγγελματίες θα έχουν φορολογικό όφελος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατάλογο με τα επαγγέλματα θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Η ρύθμιση ισχύει για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 και προβλέπει ότι από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Το ποσό εισοδήματος που αφαιρείται δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

Οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για τις υπηρεσίες από τους επαγγελματίες που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν έκπτωση φόρου έως 450 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους είναι μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ. Επιπρόσθετα τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Συγχωνεύσεις: Έκπτωση 30% από τον φόρο εισοδήματος επί πέντε έτη, αντί για τρία, προβλέπει το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έχει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν και κατευθύνεται προς τη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα ο συντελεστής φορολόγησης μειώνεται στο 15,5% από το 22% που είναι σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρική σχέση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 έτη.

Το μέτρο ισχύει για μετασχηματισμούς μεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 250 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 50.000.000 ευρώ καθώς και για συνεργασίες επιχειρήσεων που απασχολούν έως 50 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000.000 ευρώ.

Πηγή:.efsyn.gr