Από χθες το «καλάθι της Σαρακοστής», ανοιχτή για όλους η πλατφόρμα του market Pass

Σε πλήρη εξέλιξη η παροχή προεκλογικών επιδομάτων με χρήματα των φορολογουμένων, λίγους μήνες πριν τις κάλπες. Μετά το «καλάθι του νοικοκυριού» και των εορτών, που αποδεδειγμένα δεν λειτούργησαν, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή από σήμερα το σαρακοστιανό καλάθι.

Το «καλάθι της Σαρακοστής» περιλαμβάνει χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες με τη μορφή αλοιφής όπως ταραμοσαλάτες, και κατεψυγμένα θαλασσινά, από τα οποία οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν πρέπει να προσθέσουν τουλάχιστον δύο είδη, με δεδομένο ότι στο «καλάθι της Σαρακοστής» υπάρχουν νηστίσιμες κατηγορίες, όπως όσπρια και κατεψυγμένα λαχανικά.

Όμως, το μέτρο δεν αφορά τις λαγάνες, επειδή πωλούνται στα αρτοποιεία, αν και φέτος αναμένεται να κοστίσουν ακριβότερα από πέρυσι.

Παράλληλα, άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα ΑΦΜ σε ό,τι αφορά το market Pass, που ούτε αυτό αρκεί για να καλυφθούν οι μεγάλες αυξήσεις στα τρόφιμα, καθώς τα μονομελή νοικοκυριά θα δουν μόλις 22 ευρώ και οι πολύτεκνες οικογένειες 72 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της απόγνωσης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια είναι το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη δεύτερη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας και οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 500.000.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε πως οι καταβολές των χρημάτων θα ξεκινήσουν στις 3 Μαρτίου. Όμως, μόνο όποιος επιλέξει την άυλη κάρτα θα πάρει το 100% του ποσού, στον κάθε μήνα που τρέχει, γιατί όποιος επιλέξει κατάθεση στο λογαριασμό του θα λάβει το ποσό μειωμένο κατά 20%, σε δύο δόσεις με τη δεύτερη στις… 3 Μαΐου.

Ως εκ τούτου οι ηλικιωμένοι και όχι μόνο αναγκάζονται σε… ταχύρρυθμα ψηφιακά φροντιστήρια σχετικά με τις κάρτες στα «έξυπνα» κινητά, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν το βοήθημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις ινστιτούτων των εμπορικών φορέων, τα σουπερμάρκετ και τα λεγόμενα hyper-market που έχουν και είδη ρουχισμού, αναμένεται να αναδειχτούν ο μεγάλος ωφελημένος από το market pass, πιθανότατα εις βάρος των καταστημάτων της γειτονιάς.
Όλη η διαδικασία για το βοήθημα

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας.

Οι πολίτες μπαίνουν στην πλατφόρμα είτε με τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών», ενώ υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ.

Ακολουθεί όλη η διαδικασία μέσα από τις ερωτήσεις – απαντήσεις, που υπάρχουν στην πλατφόρμα. Η υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15 Μαρτίου.