Από αμέλεια αγρότη η μεγάλη πυρκαγιά στα Λουτρά

Η απροσεξία ντόπιων αγροτών προκάλεσε τις δύο μεγάλες πυρκαγιές σε Λουτρά και Αισύμη – Καταρρέουν τα σενάρια εμπρησμού από παράτυπους μετανάστες

Σχηματίστηκε δικογραφία από μεικτό Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού αποτελούμενο από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, της Π.Υ. Αλεξανδρούπολης και Αξιωματικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης, σε βάρος ημεδαπού για εμπρησμό από αμέλεια σε δασική έκταση, στην περιοχή Λουτρών του Δήμου Αλεξανδρούπολης την 30 Σεπτεμβρίου 2020.
Για την σχηματισθείσα δικογραφία ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης»

Με αυτή την ανακοίνωση η Πυροσβεστική Υπηρεσία έβαλε τέλος στα σενάρια που έδειχναν ως εμπρηστές των δασών της Αλεξανδρούπολης πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες, προβάλλοντας μάλιστα το εν λόγω σενάριο ως ιδιαίτερα ισχυρό.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι και η μεγάλη φωτιά της Αισύμης είχε αποδοθεί αυθαίρετα σε παράτυπους μετανάστες – κάτι που επίσης διέψευσε η έρευνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που υποδεικνύει ως υπαίτιο έναν ημεδαπό.

Όσο για την πυρκαγιά στη Λευκίμη, που απείλησε και το δάσος της Δαδιά, δεν έχει ακόμα αποδοθεί επίσημα από τις αρχές στους υπαίτιους, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι μετά από δημοσιοποίηση του WWF Hellas ως αιτία υποδεικνύεται η στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά που τελούνταν εκείνη τη μέρα στην περιοχή.

Φορέας Διαχείρησης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου

Η επόμενη μέρα μετά την πυρκαγιά που απείλησε το Εθνικό Πάρκο

Η πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου έχει πια σβήσει από το Σάββατο, και χάρη στην αποτελεσματική παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου Σουφλίου, του Στρατού Ξηράς, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Δασικής Υπηρεσίας, το Εθνικό Πάρκο βγήκε σχετικά αλώβητο από αυτή τη δοκιμασία.

Οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων ανέκοψαν την πορεία της φωτιάς προς την αυστηρά προστατευόμενη ζώνη του Εθνικού Πάρκου, αποτρέποντας έτσι την καταστροφή των βιοτόπων πολλών σημαντικών ειδών που ζουν στην περιοχή. Η πυρκαγιά περιορίστηκε στα βορειοδυτικά του οικισμού της Λευκίμης σε μία έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων, ενώ ποσοστό της τάξης του 40% της έκτασης που κάηκε, είχε ξανακαεί και στην προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά που είχε απειλήσει το Εθνικό Πάρκο το 2011.

Οι υποδομές στην περιοχή, στο σύνολό τους, δεν έχουν πληγεί και παραμένουν πλήρως λειτουργικές, ενώ το Κέντρο Ενημέρωσης του Εθνικού Πάρκου είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες, και τα δρομολόγια προς το παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών πραγματοποιούνται κανονικά.

Επόμενος στόχος του Φορέα Διαχείρισης είναι να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στα οικοσυστήματα της περιοχής και να ακολουθήσει συντονισμένα η αποκατάστασή τους, με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επαναξιολογηθούν τα πρωτόκολλα πυροπροστασίας, έτσι ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον.