Κατάφωρες αδικίες από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Το χρονικό διάστημα από 26-28 Ιουλίου, μετά τις 12 το μεσημέρι, αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ονόματα των επιτυχόντων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.
Το 8,4 (από το 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής) θα είναι φέτος η βάση εισαγωγής που θα «ανοίξει» βαθμολογικά την «πύλη» των ΑΕΙ της χώρας για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Έτσι, όπως δείχνει η επεξεργασία των σημερινών βαθμολογικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών δεν θα μπουν στα ΑΕΙ φέτος οι υποψήφιοι που έχουν μέση επίδοση των 4 μαθημάτων του πεδίου κάτω του 9,4 (αυτή είναι, με ακρίβεια +- 0,1, και η βάση των Σχολών του), στο 2ο πεδίο των Θετικών επιστημών όποιοι έχουν επίδοση χαμηλότερη του 9,9, στο 3ο πεδίο των επιστημών Υγείας μικρότερη του 9,3 και στο 4ο όπως προαναφέρθηκε, μικρότερη του 8,4.
Συνολικά, καλύτερες βαθμολογίες στις πανελλαδικές εξετάσεις είχαμε φέτος στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών (κατ επέκταση άνοδο βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, αυξομειώσεις τις μεσαίες) και το 2ο των Θετικών σπουδών (όπου επίσης αναμένεται άνοδος στις υψηλόβαθμες Σχολές). Στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα είναι τα βαθμολογικά δεδομένα στο 3ο επιστημονικό επίπεδο των επιστημών Υγείας ( με ελαφρώς χαμηλότερες επιδόσεις από πέρυσι) και το 4ο της Οικονομίας και Πληροφορικής (όπου οι βάσεις αναμένται να κινηθούν επίσης στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι).
Την περασμένη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώθηκε για το 1ο Πεδίο 9,08, για το δεύτερο 9,50, για το τρίτο 9,62, ενώ η χαμηλότερη ήταν στο τέταρτο πεδίο που διαμορφώθηκε επίσης στις 8,36 μονάδες.
Ανα μάθημα, στα Μαθηματικά κατεύθυνσης οι επιδόσεις φέτος ήταν καλύτερες από πέρυσι, όπως και στην Γλώσσα και τα Λατινικά με μόνα μαθήματα που δυσκόλεψαν τελικά τους υποψηφίους την Ιστορία, την Βιολογία και την Χημεία κατεύθυνσης.
Οι χαμηλότερες επιδόσεις συνολικά ανά επιστημονικό πεδίο όπως κάθε χρόνο ήταν στα Μαθηματικά των υποψηφίων του 4ου επιστημονικού πεδίου των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής και όχι του 2ου των Θετικών επιστημών ( 70,04% κάτω από τη βάση), στην Φυσική του 3ου επιστημονικού πεδίου των επιστημών Υγείας (52,45% κάτω από τη βάση), στην Ιστορία 1ου επιστημονικού πεδίου των Ανθρωπιστικών επιστημών (50.76% κάτω από τη βάση), στα Αρχαία 1ου πεδίου επίσης (41,54% κάτω από τη βάση), στην Φυσική 2ου πεδίου (43,41% κάτω από την βάση), στην Χημεία 2ου πεδίου ( 43,25% κάτω από τη βάση), στην Χημεία του 3ου ( 46,37% κάτω από τη βάση) και στην Οικονομία 4ου επιστημονικού ( 44,83% κάτω από τη βάση)
Έτσι, το 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής αποτελεί πλέον πολυπληθέστερο επιστημονικό πεδίο των πανεπιστημίων της χώρας καθώς φαίνεται ότι προσφέρει στους υποψηφίους τις περισσότερες και πιο προσβάσιμες επιλογές. Το πεδίο αυτό πλέον φιλοξενεί σταθερά το 36% των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.
Κατά την φετινή χρονιά είχαμε 1445 περισσότερους υποψηφίους στο 4ο επιστημονικό πεδίο, 573 περισσότερους στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών επιστημών, 191 περισσότερους στο 3ο των επιστημών Υγείας και λιγότερους υποψηφίους κατά 991 άτομα στο 2ο πεδίο των Θετικών επιστημών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 73.220 άτομα από τα Γενικά Λύκεια (18.990 υποψήφιοι από την κατεύθυνση Ανθρωπιστικών σπουδών, 13.239 από την κατεύθυνση Θετικών σπουδών, 13.940 από την κατεύθυνση σπουδών Υγείας, 26,696 από την κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής) και 15.350 από τα Επαγγελματικά Λύκεια.
Οι βαθμολογίες απεστάλησαν στους υποψηφίους όπως γίνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τηλέφωνο των υποψηφίων, σε όσους το είχαν αιτηθεί.