Αντιφατικές ανακοινώσεις Θεοδωρικάκου-Μηταράκη για τη χωρητικότητα στις δομές του Φυλακίου

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Παρασκευής 17/12 παραβρέθηκαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης & Ασύλου προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά με τις εξελίξεις στην προσφυγική – μεταναστευτική πολιτική στη χώρα.


Εκεί προέκυψαν ζητήματα σχετικά με την επέκταση των εγκαταστάσεων στο νέο χώρο που νοικιάστηκε στο Φυλάκιο Ορεστιάδας για τη δημιουργία νέων θέσεων του ΠΡΟΚΕΚΑ, αλλά και τις αναγκαίες υποδομές διοίκησης και διαβίωσης των κρατουμένων.


Από τη μία ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως το ΠΡΟΚΕΚΑ, που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου του, θα επανέλθει στον αρχικό συμφωνημένο αριθμό θέσεων των 375 ατόμων (από 260 που είναι σήμερα), γίνεται δηλαδή λόγος για 135 επιπλέον θέσεις κρατουμένων στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών.
Από την άλλη στην ομιλία του ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως από 700 που είναι οι θέσεις συνολικά στις δύο δομές του Φυλακίου (ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ), θα γίνει αύξηση χωρητικότητας κατά 260 θέσεις, φτάνοντας στις 960.
Όλα αυτά προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, με το βουλευτή Έβρου Αναστάσιο Δημοσχάκη και το δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη να εκφράζουν την ικανοποίησή τους και να δηλώνουν τη δικαίωση του λαϊκού αισθήματος, των κινητοποιήσεων και των αγώνων που προηγήθηκαν.
Στον αντίποδα, οι δημοτικές παρατάξεις «Είναι στο Χέρι Μας» και «Δυναμικά Μπροστά» εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες κάνουν λόγο για «συντονισμένη προσπάθεια να υποτιμηθεί η νοημοσύνη των πολιτών» και «διαστρέβλωση και παρερμηνεία των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου» αντίστοιχα.

Η ανακοίνωση Δημοσχάκη

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ, ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ-ΑΣΥΛΟΥ.

Προ ολίγων λεπτών, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας κι Εξωτερικών υποθέσεων με θέμα: “Ενημέρωση των μελών της επιτροπής… σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό”.
Οι Υπουργοί Τάκης Θεοδωρικάκος & Νότης Μηταράκης ανακοίνωσαν ότι η συνολική χωρητικότητα του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ) στο Φυλάκιο Ν.Ορεστιάδας δεν πρόκειται να ξεπερνά τα 374 άτομα, παραμένοντας στην χωρητικότητα που είχε οριστεί από τότε που συστάθηκε η εν λόγω δομή.
Οι θέσεις κράτησης στο ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου πρόσφατα μειώθηκαν (!!) από 374 σε 240 κατ’ εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών που αφορούν στα τετραγωνικά μέτρα που αντιστοιχούν από 3 σε 4 τ.μ σε κάθε κρατούμενο. Οι αναβαθμισμένες δομές που σχεδιάζονται σε συνεργασία των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης- Ασύλου θα επαναφέρουν την δομή στην αρχική της χωρητικότητα!!!
Το ζήτημα της δυναμικότητας του ΚΥΤ Φυλακίου που είχε ανακύψει, από 29/12/2020 έκλεισε επιτυχώς με την σωτήρια παρέμβαση του Πρωθυπουργού..
Όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος 1/3/2021 ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει επέκταση & δεν θα αυξηθεί η δυναμικότητα στο ΚΥΤ Φυλακίου Δήμου Ν.Ορεστιάδας…
Ικανοποιώντας το αίσθημα των Εβριτών και διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη παραμονή στο ΚΥΤ Φυλακίου, όπως ήδη ισχύει από το 2013!!
Συμπεριλαμβάνοντας μέτρα εκσυγχρονισμού, όπως ο βιολογικός καθαρισμός, η αίθουσα COVID 30 ατόμων, το Διοικητήριο του ΚΥΤ και η δυναμικότητα του Προαναχωρησιακού Κέντρου (ΠΡΟΚΕΚΑ) με τα οργανωμένα κρατητήρια !!
Η ομογενοποιημένη δράση, η συνεργασία, η συνετή και ψύχραιμη διαβούλευση με όλους τους συναρμόδιους φορείς καθώς κι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έφεραν την θετική εξέλιξη η οποία από πρόβλημα μετατρέπεται σε πλεονέκτημα για τον Έβρο, αναβαθμίζοντας μόνο τις υποδομές αντιμετώπισης τους μεταναστευτικού προβλήματος!! Είναι ένα μάθημα ενότητας και ομοψυχίας που εξασφάλισε την επιτυχή έκβαση, απογοητεύοντας όσους καπηλεύτηκαν τον πατριωτισμό των Εβριτών, με ανυπόστατους λαϊκισμούς και ψευδείς ισχυρισμούς, με μοναδικό στόχο τον διχασμό και κυρίως το προσωπικό όφελος!!

«Είναι στο Χέρι μας»
«Ίσως δεν έχει ξαναϋπάρξει τέτοια συντονισμένη προσπάθεια να υποτιμηθεί η νοημοσύνη των πολιτών του Δήμου Ορεστιάδας. Σε αγαστή σύμπνοια, η κυβέρνηση με τους τοπικούς βουλευτές της, ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης και μερίδα τοπικών μέσων ενημέρωσης του Έβρου, προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί η χωρητικότητα των δομών στο Φυλάκιο, ενώ τα γεγονότα και οι αριθμοί φανερώνουν το ακριβώς αντίθετο. Από εκεί και πέρα, ως Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών «Είναι στο Χέρι μας», θεωρούμε ότι πλέον και οι πολίτες του Δήμου Ορεστιάδας θα φέρουν κι αυτοί μέρος της ευθύνης της επέκτασης του ΚΥΤ και του ΠΡΟΚΕΚΑ, εφόσον επιλέξουν να «αφεθούν» στο βολικό κυβερνητικό αφήγημα που εξωραΐζει την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση και που έχει ως μοναδικό σκοπό να χαϊδέψει τα αυτιά των δημοτών».

«Δυναμικά Μπροστά»:
«Η νέα δομή του ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου φαλκιδεύει τη βούληση των πολιτών και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας. Σχετικά με τη νέα αρνητική εξέλιξη στο ΚΥΤ Φυλακίου θέλουμε να υπενθυμίσουμε τα εξής:Το Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2021 αποφάσισε κατά συντριπτική πλειοψηφία και εξέδωσε την με αρ. 1/2021 (ΑΔΑ: ΡΚ7ΑΩΞΒ-ΟΤΛ) απόφασή του που έλεγε τα εξής: «Αρνούμαστε τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών, καθώς και την αύξηση της δυναμικότητας των ήδη υφιστάμενων δομών, ήτοι Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) Φυλακίου, με οποιαδήποτε ονομασία και αν παρουσιαστεί αυτή, ήτοι αναβάθμιση, επέκταση, ενίσχυση. Ζητούμε μόνο τη βελτίωση των υποδομών των υφιστάμενων δομών, για τις οποίες άλλωστε έχουμε υποβάλει διαχρονικά επανει-λημμένα αιτήματα προς το αρμόδιο Υπουρ-γείο, χωρίς καμία ανταπόκριση. Ζητούμε την άμεση ανάκληση της πρόσκλησης για την υ-ποβολή προτάσεων του Υπουργείου Μετα-νάστευσης και Ασύλου που αφορά το Φυλά-κιο του Δήμου Ορεστιάδας, με ημερομηνία δημοσίευσης 29.12.2020, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεται αυτή…».

Στις 12 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε η μαχητική συγκέντρωση των συνδημοτών μας, στην οποία διατρανώθηκε η αντίθεσή τους κατά της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου και της αύξησης των προσωρινά φιλοξενου-μένων σ’ αυτό. Η βούληση τόσο των πολι-τών όσο και των μελών του Δημοτικού Συμ-βουλίου ήταν και είναι ξεκάθαρη.


Η εξέλιξη όμως των πραγμάτων που αφορούν το ΚΥΤ Φυλακίου είναι αντίθετη από αυτή που εμείς αποφασίσαμε. Επειδή η κυβέρνηση και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου φαλκίδευσε τις αποφάσεις μας και σ’ αυτή την εξέλιξη εμπλέχτηκε και ο κ. Δήμαρχος Ορεστιάδας, ο οποίος στις 16 Δεκεμβρίου 2021 κλήθηκε και συμμετείχε στις συζητήσεις με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πρέπει όλοι οι Σύμβουλοι να απαιτήσουμε άμεσα τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για εξηγήσεις από τον κ. Δήμαρχο και να αποφασίσουμε για την ανατροπή της σχετικής απόφασης. Αυτό απαιτούν οι πολίτες που μας εξουσιοδότησαν με τις συγκεντρώσεις τους, να μην γίνει καμία επέκταση στο ΚΥΤ Φυλακίου και καμία αύξηση της δυναμικότητας των ήδη υφιστάμενων δομών. Ο κ. Δήμαρχος, όμως, με την στάση του να αποφασίζει μόνος του, χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον χειρισμό ενός τόσο σοβαρού θέματος, χωρίς να ενημερώνει κανένα δημιουργεί ερωτηματικά και εν τέλει παράβαση των αρμοδιοτήτων του που είναι η υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι των δικών του αποφάσεων. Κανείς δεν τον εξουσιοδότησε για τέτοιες ενέργειες. Δεν μπορεί ούτε να διαστρεβλώνει, ούτε να παρερμηνεύει αποφάσεις όπως την υπ’ αριθμόν 1/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι απόφαση κατά της επέκτασης και όχι εξουσιοδότηση, ό