ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΜΘ: Ο Έβρος δεν «πλημμύρισε» από ευχές, πλημμύρισε μια από τα ίδια

«Μια από τα ίδια η κατάσταση στο Έβρο έπειτα από την συνεχόμενη ροή υδάτων, μα κυρίως έπειτα από την έλλειψη υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων προστασίας και θωράκισης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αν. Μακεδονίας και Θράκης μέσω του επικεφαλής της περιφερειακού συμβούλου Θοδωρή Περεντίδη.

Συνεχίζει, αναλυτικά: «Το έλλειμμα παντελούς αδιαφορίας των αρχών, η υποχρηματοδότηση και η αποψίλωση των τεχνικών υπηρεσιών κατατρύχει τον Έβρο επί σειρά ετών».
Το έλλειμμα του στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης, το αποδεικνύει η ίδια η πραγματικότητα παρά τα ευχολόγια της πολιτικής προστασίας και φυσικά της περιφερειακής αρχής. Η περιφερειακή αρχή βρήκε αφορμή μέσα στα λασπόνερα να διαδώσει δελτίο όπου ‘Ξεκινάει το έργο ισχυροποίησης της αντιπλημμυρικής προστασίας του κάμπου Θυμαριάς-Τυχερού-Φυλαχτού στην ΠΕ Έβρου’ και φυσικά η πολιτική προστασία καλεί ‘να διαφυλάξουν οι κάτοικοι της περιοχής την περιουσία τους και το κεφάλαιο τους’. Αυτά μας παρουσιάζουν σε μια επίδειξη κυνισμού, την ώρα που η κακοκαιρία δεν έχει θεριέψει ακόμα.

Οι καταρτίσεις των προϋπολογισμών και των περιφερειακών προγραμμάτων πηγαίνουν και έρχονται με έργα εκατομμυρίων σε βόρειο και νότιο Έβρο, με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με συντηρήσεις αναχωμάτων, με αποστραγγιστικά έργα, με αναβάθμιση θυροφραγμάτων και αντλιοστασίων. Στο ίδιο έργο θεατές. Παντοτινό υποζύγιο οι κάτοικοι, οι καλλιεργητές, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών.
Την στιγμή αυτή, η περιοχή από το Τυχερό μέχρι τις Φέρες βρίσκονται στο κόκκινο και κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν, ο παραλιακός δρόμος Μάκρης Δικέλλων έμεινε για ώρες κλειστός, ο επαρχιακός δρόμος Λύρας – Φυλακτού το ίδιο ενώ η κοιλάδα του Ερυθροπόταμου παραμένει μια απασφαλισμένη πλημμυρική χειροβομβίδα αφού δεν έχουν αποκατασταθεί ούτε τα ρήγματα στα αναχώματα, ούτε τα αγροτικά οδικά δίκτυα, ούτε απομακρύνθηκαν τα φερτά υλικά.
Καλούμε την περιφερειακή αρχή και το υπουργείο να σεβαστούν τους κόπους και τις επαγγελματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Να προχωρήσουν σε ουσιαστικά εγγειοβελτιωτικά – αντιπλημμυρικά έργα στήριξης. Να αποδώσουν μια στρατηγική διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νομού μας που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους και θα βελτιώσουν τις συνθήκες αξιοποίησης στην περιοχή. Τα δελτία τύπου και οι ‘πιστώσεις’ στους προϋπολογισμούς αποτελούν κενό γράμμα και κοροϊδία εάν δεν γίνουν τα έργα, επιτέλους.

«Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Δεν αποδεχόμαστε ότι είναι μοιραίο στον 21ο αιώνα να πνιγόμαστε κάθε χρόνο

Με ανακοίνωσή τους οι αγρότες της Ομοσπονδίας «Η Ενότητα» εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις καταστροφικές πλημμύρες στον Έβρο, αποδίδοντας «εγκληματικές» ευθύνες στους υπεύθυνους. Αναλυτικά στην επιστολή τους, απευθυνόμενοι σε όλο τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, αναφέρουν τα εξής:
Συνάδελφοι αγρότες & κτηνοτρόφοι, ο εφιάλτης των πλημμυρών ξαναχτύπησε και πάλι τις παρέβριες περιοχές, αυτή τη φορά στον κεντρικό Έβρο ( περιοχή Τυχερού) και την κοιλάδα του Ερυθροπόταμου, με μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά δίκτυα, οδοποιία κλπ
Για άλλη μια φορά περίτρανα αποδεικνύεται ότι η Π.Ε Έβρου παραμένει ανοχύρωτη μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Φέτος δε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, γιατί με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας τα ρήγματα στα αναχώματα από παλιότερες πλημμύρες παρέμειναν ανοιχτά, με αποτέλεσμα τα αγροκτήματα χιλιάδων συναδέλφων μας στον Έβρο, στον Άρδα και τον Ερυθροπόταμο να είναι εντελώς απροστάτευτα.
Η ευθύνη γι’ αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα όποια ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως συνήθισαν να μας λένε. Άλλωστε ο φετινός χειμώνας μέχρι τώρα είναι ήπιος, αλλά φταίνε η ΕΕ και οι Ελληνικές κυβερνήσεις που στις πολιτικές τους, τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση και την διαχείριση των υδάτινων πόρων, δεν είναι επιλέξιμα. Τεράστιες όμως είναι οι ευθύνες και των τοπικών στελεχών τους, που για άλλη μια φορά θα σπεύσουν «επί τόπου » για να χύσουν δάκρυα που είναι πέρα για πέρα κροκοδείλια. Μπροστά στα μάτια τους η αρμόδια Υπηρεσία (ΕΔΥΕ) είναι υπό διάλυση, τα αναχώματα ανοιχτά, οι κοίτες των ποταμών και τα αποστραγγιστικά δίκτυα για δεκαετίες ακαθάριστα, εμποδίζοντας κυριολεκτικά την απορροή των υδάτων.
Συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω. Δεν αποδεχόμαστε ότι είναι μοιραίο στον 21ο αιώνα να πνιγόμαστε κάθε χρόνο.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας, να πάρουμε την υπόθεση στα δικά μας χέρια , να πάρουμε μαζικά μέρος στις εκλογές που θα πραγματοποιήσουν στο επόμενο διάστημα οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής μας και συσπειρωμένοι στους Συλλόγους μας και την Ομοσπονδία να συγκρουστούμε με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους και ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ:

  • Να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι στο 100% για το σύνολο των καταστροφών.
  • Να κλείσουν τώρα τα ρήγματα στα αναχώματα. Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση όλων των καταστροφών.
  • Να απαιτήσουμε την έγκριση όλων των κονδυλίων που απαιτούνται για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κλπ στην Π.Ε Έβρου για μια αποτελεσμα-τική αντιπλημμυρική θωράκιση και σύγ-χρονη διαχείριση των υδάτινων πόρων.