Ανοιχτή Επιστολή Ν. Γκαρά σε Βρούτση και Βορίδη για την έλλειψη πλαισίου εργατών γης και προβλήματα αγροτών

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για τους αγρότες και  τους κτηνοτρόφους του Έβρου που παραμένουν ξεχασμένοι από την Κυβέρνηση

Ανοιχτή επιστολή προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ.κ. Βρούτση και Βορίδη, απέστειλε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Στην επιστολή της η κα Γκαρά επισημαίνει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει φέρει η επιλογή της Κυβέρνησης να μη συμπεριλαμβάνει τους αγρότες στα μέτρα στήριξης εν μέσω πανδημίας. Ενδεικτικό της κυβερνητικής αδιαφορίας είναι η έλλειψη πλαισίου, κανόνων και οδηγιών για την απασχόληση εργατών γης.

«Ενδεικτικά σας αναφέρω πως σε λίγες ημέρες ξεκινά στον Νομό Έβρου η συγκομιδή σκόρδων, καθώς και άλλων αγροτικών προϊόντων. Στη συγκομιδή απασχολούνται εργάτες, είτε από άλλες περιοχές της χώρας, είτε από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία. Ωστόσο, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται. Εξαιτίας της χαρακτηριστικής αδιαφορίας που επιδεικνύετε για τα προβλήματα των αγροτών, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία οδηγία για το πώς θα μετακινηθούν οι εποχικοί εργάτες γης, ούτε τα μέτρα και οι κανόνες υγειονομικής προφύλαξης που πρέπει να ληφθούν, βάζοντας σε κίνδυνο το σύνολο της παραγωγής, αλλά και της υγείας για πολλούς αγρότες», σημειώνει.

Στη συνέχεια, η κα Γκαρά ζητά να αποδοθούν στους κτηνοτρόφους τα ποσά των 466 εκατομμυρίων ευρώ, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιστραφούν στη χώρα μας δημοσιονομικές διορθώσεις (πρόστιμα), που είχαν επιβληθεί για λανθασμένη χορήγηση των ενισχύσεων κατά τα έτη 2009-2012 και του ορισμού του βοσκότοπου. Τα ποσά αυτά είχε διεκδικήσει με συντονισμένες ενέργειες η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας την επιστολή η Βουλευτής ζητά για άλλη μία φορά απαντήσεις σε ζητήματα των αγροτών του Έβρου, που είχε θέσει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με ερώτησή της στις 03 Απριλίου 2020. Μεταξύ των προτάσεων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στον Έβρο είναι:

– Άμεση απόδοση των ενισχύσεων από τις ζημιές του 2018 στον Έβρο σε παραγωγούς σιτηρών και βάμβακος.

– Αποζημίωση σε όλους τους παραγωγούς που για το διάστημα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και της ζώνης απαγόρευσης που έθεσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

– Επίδομα 800 ευρώ για παραγωγούς και εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται.

– Εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και της ιδιωτικής συμμετοχής στα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ

– Αναστολή έκδοσης λογαριασμών για αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό

– Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν.

– Απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής από κρατικές δομές νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιόλαδου, ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας κ.ά