Αναβιώνει και πάλι το έθιμο «Ο Τρύφωνας» στα Δίκαια

Αναβιώνει και πάλι μετά από δύο χρόνια λόγω κορονοϊού, το έθιμο τού Τρύφωνα προστάτη των αμπελουργών, την Τρίτη 31- 01 και την Τετάρτη 01-02-2023 στα Δίκαια Τριγώνου.

Την Τρίτη το βράδυ θα γίνει το άναμμα της φωτιάς στον χώρο πού βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα στα αμπέλια, και στην συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακούς χορούς,

Την Τετάρτη μετά την Θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Δικαίων, όλοι θα ανηφορίσουν και πάλι στα αμπέλια για να πραγματοποιηθεί η τελετή του κλαδέματος του αμπελιού. Στην συνέχεια θα χορέψουν χορευτικά συγκροτήματα αλλά και χορός και δωρεάν κρασί για όλο τον κόσμο στην πλατεία του χωριού.

Σύμφωνα με την παράδοση η αδερφή του αγίου Τρύφωνα συνάντησε στο δρόμο την Παναγία, που κρατούσε στην αγκαλιά της τον Χριστό, σαράντα ημερών μωρό. Αφού την χαιρέτησε, η Παναγία τόνισε το ατύχημα που θα συνέβαινε στον αδερφό της, ότι δηλαδή, θα έκοβε τη μύτη του την ώρα που θα κλάδευε το αμπέλι. Γι’ αυτό της σύστησε να πάει γρήγορα στο χωράφι, αφού πρώτα κάψει δέρμα από το παπούτσι της, και τη στάχτη να τη χρησιμοποιήσει ως γιατροσόφι στην πληγή. Έτσι κι έγινε. Η αδερφή του τρέχει γρήγορα στο αμπέλι τους και βρίσκει τον Τρύφωνα να κλαδεύει το αμπέλι, σώος. Του αναφέρει το περιστατικό της συνάντησης της με την Παναγία, αλλά αυτός της απαντά πως ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του και μάλιστα το κλάδεμα. Και τότε ξαφνικά κόβει τη μύτη του. Αμέσως η αδερφή του τοποθετεί το γιατροσόφι, που είχε ήδη ετοιμάσει, κι έτσι η μύτη του θεραπεύτηκε.