Αν. Δημοσχάκης: Τα λατομεία του Έβρου μπορούν να παρέχουν οικονομικά αδρανή υλικά για τα δημόσια έργα του νομού

Γραπτή Ερώτηση του βουλευτή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Με Γραπτή του Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής και Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Αναστάσιος Δημοσχάκης, επανέρχεται στο ζήτημα της λειτουργίας των λατομείων στον Ν. Έβρο και την εξοικονόμηση που θα σημάνει για το κόστος των δημοσίων έργων.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση υπενθυμίζεται ότι, με την νομοθετική πρωτοβουλία του ιδίου, στο πλαίσιο της ψήφισης του Ν. 4512/2018, λύθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λατομικής περιοχής του Διδυμοτείχου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την λειτουργία των λατομείων στο Κουφόβουνο.

Ακολούθως, στις 23/10/2020 προέβην στην υπ’άριθμ. 952 Γραπτή Ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία αιτούμενος την επίσπευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Στην από 19/11/2020 απάντηση, η Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει ότι κατόπιν της ένταξης της εν λόγω περιοχής στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 η αρμοδιότητα αξιολόγησης του φακέλου της Στρατηγικής Μελέτης μεταβιβάστηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας & Θράκης στην Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία δρομολόγησε τις διαδικασίες επικαιροποίησης.

Ο βουλευτής επανέρχεται εκ νέου στο ζήτημα υπογραμμίζοντας ότι ο νομός Έβρου λόγω της ιδιομορφίας του ως ακριτικός νομός, και ως νομός με το μεγαλύτερο μήκος και τον μεγαλύτερο ποταμό στα σύνορά του, χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης στα κατασκευαστικά θέματα αφού τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλαπλά.

Τα εγκεκριμένα ή/και υπό κατασκευή έργα οδοποιίας κι αντιπλημμυρικής θωράκισης επιβαρύνονται οικονομικά σε ποσοστό 30% εξαιτίας της προμήθειας των αδρανών υλικών από άλλες περιοχές.

O βουλευτής ρωτά τον Υπουργό σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών κλπ διαδικασιών ώστε να δρομολογηθεί η λειτουργία των συγκεκριμένων δημοτικών λατομείων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνον.