Αλλαγή σκυτάλης σε όλους τους δήμους του Έβρου, εκτός της Ορεστιάδας

Με την απλή αναλογική όλοι οι δήμαρχοι του Έβρου θα διοικούν με λιγότερες έδρες στα νέα δημοτικά συμβούλια

Η δεύτερη Κυριακή των εκλογών επεφύλασσε εκπλήξεις στους τέσσερις δήμους το Έβρου όπου διενεργήθηκαν οι επαναληπτικές εκλογές. Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που ήταν δεύτεροι κατά την πρώτη Κυριακή, πέρασαν τελικά μπροστά και εξελέγησαν δήμαρχοι, αφήνοντας πίσω τους εν ενεργεία δημάρχους. Χαρακτηριστική είναι και η ανανέωση προσώπων, αφού στην πλειοψηφία τους οι νεοεκλεγέντες δήμαρχου του Έβρου είναι νέα πρόσωπα που διεκδίκησαν για πρώτη φορά τη θέση του δημάρχου.

Συγεκριμένα, στους τέσσερις δήμους που έφτασαν στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, οι εξελίξεις έχουν ως εξής:

 

Δήμος Διδυμοτείχου

Νέος δήμαρχος αναδείχτηκε ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου με ποσοστό 52,05%, ο οποίος βρέθηκε απέναντι από τον πρώην δήμαρχο Χρήστο Τοκαμάνη (47,95%).

Την πρώτη Κυριακή ο Χρήστος Τοκαμάνης είχε μεγαλύτερο ποσοστό 38,03% και έλαβε 10 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ως νέος δήμαρχος θα διοικεί με 7 έδρες καθώς την πρώτη Κυριακή έλαβε μικρότερο ποσοστό, 27,10%

 

Δήμος Σουφλίου

Νέος δήμαρχος αναδείχτηκε ο Παναγιώτης Καλακίκος με ποσοστό 52,51% έναντι του Ευάγγελου Πουλιλιού που έλαβε ποσοστό 47,49%.

Την πρώτη Κυριακή ο νυν δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό, 46,40%, άρα και περισσότερες έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο (13), ενώ ο Παναγιώτης Καλακίκος με ποσοστό 38% θα διοικήσει το δήμο Σουφλίου με 10 έδρες.

 

 

Δήμος Αλεξανδρούπολης

Νέος δήμαρχος αναδείχτηκε ο Γιάννης Ζαμπούκης, ο οποίος αν και πρωτοεμφανιζόμενος, κατάφερε με ποσοστό 52,42% να αφήσει πίσω του τον νυν δήμαρχο Ευάγγελο Λαμπάκη που έλαβε 47,58%. Στα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής ο κ. Λαμπάκης προηγούνταν με ποσοστό 37,60% και έλαβε 15 έδρες, ενώ δεύτερος ήταν ο κ. Ζαμπούκης με ποσοστό 23,88% και αναλαμβάνει πλέον το δήμο με 10 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

 

 

Δήμος Σαμοθράκης

Νέος δήμαρχος του νησιωτικού δήμου του Έβρου αναλαμβάνει με ποσοστό 52,74% ο Νίκος Γαλατούμος, ο οποίος άφησε στη δεύτερη θέση τον εν ενεργεία δήμαρχο Θανάση Βίτσα που έλαβε ποσοστό 47,26%

Την πρώτη Κυριακή ο κ. Βίτσας ήταν πρώτος με 40,97% και έτσι λαμβάνει 7 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο νεοεκλεγείς δήμαρχος στη δεύτερη θέση έλαβε ποσοστό 33,81% και 6 έδρες.

 

Όπως φαίνεται και από τα τελικά αποτελέσματα, σ’ αυτήν την πρώτη εκλογική διαδικασία όπου εφαρμόστηκε ο νέος νόμος Κλεισθένης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, από τη μέθοδο της απλής αναλογικής προέκυψαν δήμαρχοι που θα διοικήσουν με λιγότερες έδρες στα δημοτικά συμβούλια, γεγονός που αναμένεται να φέρει συμφωνίες και συνεργασίες με τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι δήμοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι και στο δήμο Ορεστιάδας, παρότι με ποσοστό 50,26% επανεξελέγη δήμαρχος ο Βασίλης Μαυρίδης, στο 33μελές νέο δημοτικό συμβούλιο θα διοικεί με μειοψηφία συμβούλων, αφού η απλή αναλογική του απέδωσε 16 έδρες, έναντι 17 εδρών που θα κατέχουν οι υπόλοιποι συνδυασμοί.