Αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών: Με «καρότο και μαστίγιο» το νέο νομοσχέδιο

Σαρωτικές αλλαγές με «καρότο αλλά και μαστίγιο» έρχονται με το νέο νομοσχέδιο στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, που θα εφαρμοστούν από το 2024 για τα εισοδήματα του 2023. Στόχος δεν είναι άλλος από την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα κάτω του κατώτερου μισθού.

Το «μαστίγιο» για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το νέο σύστημα εισάγει ένα νέο τεκμαρτό εισόδημα που θα ισούται με τον κατώτερο μισθό, φτάνοντας για φέτος τα 10.920 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμα κι αν δηλώσουν χαμηλότερο εισόδημα θα φορολογηθούν για το εν λόγω ποσό. Αν του χρόνου αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, θα αυξηθεί αναλογικά και το τεκμαρτό εισόδημα.

Προβλέπονται μάλιστα προσαυξήσεις για τις επιχειρήσεις, που έχουν πολλά χρόνια λειτουργίας και διατηρούν προσωπικό, αλλά και εκπτώσεις για όσους ξεκινούν νέες επιχειρήσεις ή δραστηριοποιούνται σε μικρά χωριά και νησιά.

Και το «καρότο»

Την ίδια στιγμή, όσοι δηλώνουν μεγαλύτερο τεκμαρτό εισόδημα θα κερδίζουν το 50% μπόνους στο τέλος επιτηδεύματος, δηλαδή θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος 325 ευρώ αντί για 650.

Όσοι πάλι δηλώνουν τεκμαρτό εισόδημα ίσο ή κάτω από τον κατώτερο μισθό θα έχουν μπόνους 25% στο τέλος επιτηδεύματος.

Ποιοι επιβαρύνονται και ποιοι έχουν όφελος

Το νέο σύστημα θα επιφέρει μια μέση επιβάρυνση της τάξεως των 1.444 ευρώ σε 473.000 ελευθέρους επαγγελματίες, αλλά περίπου 138.000 επαγγελματίες θα έχουν μέσο όφελος της τάξεως των 560 ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Από το νέο σύστημα εξαιρούνται οι αγρότες και όσοι εργάζονται με μπλοκάκι σε 1-2 εργοδότες και θεωρούνται μισθωτοί. 

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου

Ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την ανάλυσή του πρόσθεσε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου οι οποίοι είναι οι εξής:

 1. Ισχυρή βούληση για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.
 2. Περιορισμός στόχων μετρητών στις συναλλαγές.
 3. Πιο διαφανής και αποτελεσματικοί έλεγχοι.
 4. Ο τέταρτος είναι η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
 5. Δίκαιο σύστημα φορολόγησης ελεύθερων επαγγαλματιών.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού.

Αποκτούν ωστόσο και ένα σημαντικό επιπρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια. Γιατί, παράλληλα, όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος.

Ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.

Χάρης Θεοχάρης: 4 πρωτοβουλίες στο νομοσχέδιο για μείωση χρήσης μετρητών

 1. υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέτρα πληρωμής
 2. καταβολή επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας που σε συνδυασμό με POS. ΔΕΝ θα υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή
 3. κυρώσεις για συναλλαγή με μετρητά άνω των 500 ευρώ
 4. υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων με προϊόντα κατανάλωσης

Αναφορικά με το πρώτο μέτρο, ανέφερε πως «θα θεωρείται ότι το συμβόλαιο που έχει μερική ή ολική καταβολή τιμήματος με μετρητά, θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο».

Ακόμη, ο κ. Θεοχάρης γνωστοποίησε την παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, για την οποία -μεταξύ άλλων- προβλέπεται αντικατάσταση του φόρου διαμονής με τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Από αυτό το ποσό θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Θεοχάρης: Πώς θα «χτυπήσει» η κυβέρνηση τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών

Για τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών είπε πως «συνιστά ένα διπλό μήνυμα αδικίας, απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αφενός», και «εντός της τάξεως των ελευθέρων επαγγελματιών αφετέρου», καθώς το βάρος της φορολογίας πέφτει δυσανάλογα στις πλάτες λίγων.

«Βασικός άξονας του νέου συστήματος είναι ότι τα κέρδη που προκύπτουν λογιστικά από μια επιχείρηση δεν μπορούν να είναι λιγότερα από τον υπολογισμό που βασίζεται σε αντικειμενικά και σταθερά κριτήρια», εξήγησε ο υφυπουργός.

«Πεδίο εφαρμογής είναι οι ατομικές επιχειρήσεις εξαιρουμένων των αγροτών και των “μπλοκάκηδων” που είναι υποκρυπτόμενοι μισθωτοί», σημείωσε.

Ο προσδιορισμός της ελάχιστης αμοιβής θα γίνεται ως εξής:

 1. Δεν μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερο μεταξύ του ελάχιστου βασικού μισθού με προσαύξηση μετά το έκτο έτος.
 2. Θα λαμβάνεται υπόψη η αμοιβή των υπαλλήλων του.

ethnos.gr