Ακρίβεια: Απελπισία για τις αυξήσεις – Δεν έχει τέλος το ράλι των ανατιμήσεων στην Ελλάδα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει ανατίμησε σε όλα τα είδη, με τις τιμές να έχουν ξεφύγει από κάθε φαντασία και τους καταναλωτές να δηλώνουν ανήμποροι να ακολουθήσουν αυτό το ράλι.

Ρεύμα και καύσιμα συναγωνίζονται τον… χρυσό!

Το ηλεκτρικό ρεύμα έκανε άλμα κατά 52,50% σε μία μόλις ημέρα και εκτινάχθηκε στα 426,90 ευρώ η μεγαβατώρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους λογαριασμούς ρεύματος στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Επίσης άλμα έκανε για μία ακόμη ημέρα η τιμή του φυσικού αερίου, που αφού προσέγγισε τα 350 ευρώ η μεγαβατώρα, υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στα 215 ευρώ.
Σε ότι αφορά την τιμή του πετρελαίου, άγγιξε τα 140 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει εν συνεχεία σε χαμηλότερα, δηλαδή στην περιοχή των 124,5 δολαρίων το βαρέλι. Εκ των πραγμάτων βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να ίπταται πάνω τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που αναμφίβολα επηρεάζει τόσο το diesel κίνησης, όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, τόνισε σε δηλώσεις του: «Μιλάμε για μια δραματική κατάσταση στην αγορά. Μιλάμε για τιμές πέρα από κάθε φαντασία»…
Η συνέχεια, ωστόσο, φαίνεται πως θα είναι ακόμη… χειρότερη: «Δυστυχώς, θα δούμε πανύψηλες τιμές σε όλη τη χώρα».

Οι ανατιμήσεις

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις σε ορισμένα από αυτά τα προϊόντα έχουν περάσει τις προηγούμενες ημέρες ή θα περάσουν τις αμέσως επόμενες και μέχρι τον Απρίλιο, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγάλα καταστήματα πώλησης τροφίμων.
Ωστόσο, εξαιτίας της ακρίβειας και των συνεχών αλλαγών στις τιμές, πλέον οι παραγγελίες που κάνουν πολλά καταστήματα τροφίμων δεν αρκούν για να δημιουργηθούν μεγάλα αποθέματα
Παράγοντες του λιανεμπορίου επισημαίνουν ότι καθημερινά γίνονται δέκτες δεκάδων τιμολογίων με αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά σε ποσοστό πάνω από 10%.
Υποστηρίζουν, δε, ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και το αμέσως επόμενο διάστημα και για όσο τουλάχιστον διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρώτη φορά γίνονται τόσο πολλές και τόσο μεγάλες αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων.
Aξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται και στις τιμές των κρεάτων, των φρούτων και των λαχανικών. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), η ανώτατη τιμή χονδρικής στα αρνιά είναι σήμερα 7,4 ευρώ το κιλό, από 5,8 ευρώ το κιλό την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 27,5%.
Αντίστοιχα, τα κατσίκια πωλούνται στη χονδρική 7,2 ευρώ σήμερα, από 6 ευρώ το κιλό πέρυσι, και τα μοσχάρια στα 6,10 ευρώ το κιλό σήμερα, από 5,60 ευρώ το κιλό πέρυσι. Στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρυσι πωλείται το χοιρινό κρέας.
Αυξημένες είναι οι τιμές σε σχέση με πέρυσι για ορισμένα λαχανικά, κάτι όμως που αποδίδεται κατά κύριο λόγο και στις άσχημες καιρικές συνθήκες των προηγούμενων εβδομάδων, που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλές αγροτικές καλλιέργειες.
Παράγοντες από την αγορά τροφίμων επισημαίνουν ότι πλέον είναι πολύ δύσκολο να απορροφήσουν ακόμη και ένα μικρό ποσοστό από τις ανατιμήσεις των προϊόντων. Η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και της διακίνησης των προϊόντων.
Όλα αυτά σε μια περίοδο που η κατανάλωση μειώνεται, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία.