Αγροτικοί Σύλλογοι Β. Έβρου: Άλλη μια δύσκολη καλλιεργητική χρονιά

Με αφορμή την πρόσφατη καταστροφή που υπέστησαν καλλιέργειες στο Βόρειο Έβρο, λόγω της χαλαζόπτωσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η Ενότητα” και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Νέας Βύσσας, Τριγώνου και Ορεστιάδας, εξέδωσαν ανακοίνωση, εξηγώντας τη δύσκολη χρονιά που διανύουν οι αγρότες της περιοχής.

Όπως εξηγούν, η αρχή έγινε με την παρατεταμένη ανομβρία την άνοιξη, με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της σποράς του βαμβακιού “και συνεχίζεται με την καταστροφική χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του Βορείου Έβρου και είχε ως συνέπεια την ολική καταστροφή πολλών καλλιεργειών”. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να βγει άμεσα καταγγελία από τον ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες της περιοχής, τονίζουν.

Επιπρόσθετα, αναφέρουν για ακόμη μια φορά, το πρόβλημα της μη συμφωνίας με τη Βουλγαρία, για τα νερά του Άρδα, που αρδεύουν τα στρέμματα στην περιοχή: “Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις, μας δικαιώνουν και η ενημέρωση που έχουμε, είναι πως η πλευρά της Βουλγαρίας, δεσμεύεται μόνο μέχρι τη λήξη της υπάρχουσας σύμβασης ( 9 Ιουλίου 2024).

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει την κλήση δεκάδων αγροτών από την Ελλάδα – και από την περιοχή μας – σε απολογία για την περίοδο των κινητοποιήσεων, μιλώντας για “κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε μια δύσκολη καλλιεργητική χρονιά εξελίσσεται αυτή που διανύουμε. Η αρχή έγινε με την παρατεταμένη ανομβρία την άνοιξη, με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της σποράς του βαμβακιού, και συνεχίζεται με την καταστροφική χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του Βορείου Έβρου και είχε ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή πολλών καλλιεργειών. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να βγει άμεσα αναγγελία από τον ΕΛΓΑ ώστε να δηλωθούν και να αποζημιωθούν οι αγρότες της περιοχής.

Σε όλα αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα χρόνια προβλήματα με το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τον απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ και τις πετσοκομμένες επιδοτήσεις. Ενώ στην περιοχή μας συνεχίζει να προβληματίζει η μη υπογραφή σύμβασης με τη Βουλγαρία για το νερό του ποταμού Άρδα που είναι απαραίτητο για την απρόσκοπτη συνέχιση της άρδευσης. Δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις μας δικαιώνουν και η ενημέρωση που έχουμε είναι πως η πλευρά της Βουλγαρίας δεσμεύεται ΜΟΝΟ για μέχρι τη λήξη της υπάρχουσας σύμβασης (9 Ιουλίου 2024).

Επίσης δε μας προκάλεσε καμία εντύπωση η επιτήρηση που μπήκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΕΕ καθώς οι αδιαφανείς διαδικασίες και η προβληματική λειτουργία του ήταν κάτι που το επισημάναμε όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι τα τελευταία χρόνια. Αλλά δε θα περιμέναμε στη νέα πρόσκληση για το επερχόμενο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να υποχρεούνται να συνάψουν σύμβαση με εταιρείες πιστοποίησης προτού να γνωρίζουν αν θα ενταχθούν. Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κλείνει το μάτι στους παρόχους υπηρεσιών εξασφαλίζοντας τους πλήθος “πελατών” με αυτήν την φωτογραφική διάταξη, χωρίς να υπολογίζει το κόστος για τους αγρότες.

Τέλος το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση με την κλήση δεκάδων αγροτών απ΄ όλη την Ελλάδα – και από την περιοχή μας – σε απολογία για την περίοδο των κινητοποιήσεων δε μας κάμπτει. Γνωρίζουμε ότι έχουμε το δίκαιο και την κοινωνία με το μέρος μας. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειες μας και την περιοχή.

Υ.Γ. Τα πρόσωπα δεν έχουν καμία σημασία όταν η πολιτική της απαξίωσης παραμένει ίδια…

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΥΣΣΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΓΩΝΟΥ