598.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη Στεφανιαία Μονάδα και τις Καρδιολογικές Κλινικές του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Νέος εξοπλισμός αξίας 598.000 ευρώ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη Στεφανιαία Μονάδα και τις Καρδιολογικές Κλινικές του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Ο καινούργιος εξοπλισμός θα καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου τόσο σε έκτακτα όσο και σε προγραμματισμένα περιστατικά και θα περιλαμβάνει:

– Εξοπλισμό παρακολούθησης ασθενών (9 μόνιτορ παρακολούθησης με κεντρικό σταθμό για την Στεφανιαία Μονάδα και 4 Συστήματα τηλεμετρίας με κεντρικό σταθμό για την Καρδιολογική Κλινική)

– Κλίνες νοσηλείας ασθενών Στεφανιαίας Μονάδας (9 τεμ.)

– Αναπνευστήρα μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής (2 τεμ.)

– Αναπνευστήρα μη επεμβατικού μηχανισμού αερισμού (1 τεμ.)

– Φορητό σύστημα υπερηχογραφίας (1 τεμ.)

– Συσκευές προσωρινής βηματοδότησης (2 τεμ.)

– Σύστημα απολύμανσης χώρου (1 τεμ.)

– Έγχρωμο τρισδιάστατος υπερηχοκαρδιογράφος (1 τεμ.)

– Καρέκλες μεταφοράς ασθενή (3 τεμ.).

 

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης  χρηματοδότησης, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος επισκέφθηκε το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και είχε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Αδαμίδη, τον αναπληρωτή διοικητή Χρήστο Γκουγκουλάκη, τον νέο διοικητή Βαγγέλη Ρούφο, το διευθυντή της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Δημήτρη Τζιακά και τον προϊστάμενο του γραφείου προμηθειών και της οικονομικής υπηρεσίας του νοσοκομείου κ. Παύλο Ελευθεριάδη.

Με τη χρηματοδότηση αυτή, οι πόροι που έχει διαθέσει τα τελευταία τρία χρόνια η Περιφέρεια ΑΜΘ στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού φτάνουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

 

Επιπλέον ενίσχυση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με ιατρικά μηχανήματα ανήγγειλε η Διοίκηση

 

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο διοικητής του ΠΓΝΑ Δημήτρης Αδαμίδης, ενισχύεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με ιατρικά μηχανήματα και συγκεκριμένα:

– Μία γ-κάμερα για το τμήμα πυρηνικής ιατρικής, που θα χρησιμοποιείται για σημαντικές εξετάσεις ιατρικής απεικόνισης. Αυτή η γ-κάμερα είναι ελαφρώς μεταχειρισμένη (πολύ νεώτερη από αυτή που ήδη διαθέτη το νοσοκομείο) και δωρίζεται από το Γ.Ν.Καβάλας, μετά από ενέργειες της διοίκησης του Π.Γ.Ν.Α. και της 4ης ΥΠΕ. Όμως για την πλήρη αξιοποίησή της χρειάζεται ενίσχυση του τμήματος με δύο γιατρούς, καθώς αυτή τη στιγμή μετά τη πρόσφατη λήξη της σύμβασης ενός επικουρικού γιατρού, υπηρετεί μόνο ο καθηγητής.

– Υπεγράφη από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. η συμπλήρωση του εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ της μονάδας εμφραγμάτων του Π.Γ.Ν.Α. (αναπνευστήρες, μόνιτορ, υπέρηχοι, κλίνες, σύστημα βηματοδότησης και υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα απολύμανσης του χώρου) αξίας 598.000 ευρώ. Παράλληλα διενεργείται η αναδιαμόρφωση του χώρου (θωράκιση, μουσική, ζωγραφιές, βίντεο κ.α.) ώστε να καταστεί περισσότερο λειτουργικός και φιλικός προς τους ασθενείς και τα προσωπικό. Το έργο αυτό έρχεται περίπου ένα χρόνο μετά την εγκατάσταση του νέου στεφανιογράφου και καθιστά τα καρδιολογικά τμήματα του Π.Γ.Ν.Α. την καλύτερη και πιο παραγωγική καρδιολογική μονάδα της Βορείου Ελλάδας.

 

Αρχίζει η λειτουργία του νέου Αξονικού τομογράφου

 

Τέλος, σε λίγες μέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης θα λειτουργούν δύο σύγχρονοι αξονικοί τομογράφοι. Ο πρώτος λειτουργεί από το 2015 και είναι 64 τομών με δυνατότητα λήψης σπειροειδών εικόνων που μεγιστοποιούν την ακρίβεια των εικόνων. Ο δεύτερος 32 τομών παρελήφθη πρόσφατα και αντικαθιστά τον παλιό τομογράφο 1 τομής. Άρχισαν άμεσα από χθες οι εργασίες απομάκρυνσης του παλιού και συναρμολόγησης του νέου αξονικού. Με αυτή την προμήθεια θα αυξηθεί σημαντικά η παραγωγικότητα του ακτινολογικού στο Π.Γ.Ν.Α. και θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για μία εξέταση. Πρέπει να τονιστεί ότι το κόστος θα καταβληθεί από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου σε δόσεις 5 ετών, με ισόχρονη εγγύηση αδιάλειπτης λειτουργίας.

Η προμήθεια αυτή έγινε με ενιαίο διαγωνισμό για 19 νοσοκομεία μέσω του Υπουργείου Υγείας από το 2017, με αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος στο μισό περίπου. Πάντως για να αξιοποιηθεί πλήρως το νέο μηχάνημα πρέπει το ακτινολογικό να ενισχυθεί με έναν τεχνολόγο και έναν ακτινολόγο, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη μακρόχρονη απουσία για λόγους υγείας δύο στελεχών του εργαστηρίου. Το παλιό μηχάνημα θα παραχωρηθεί σε άλλα νοσοκομεία.