Αντιδράσεις του δημάρχου κ. Παπαδόπουλου και κατηγορίες για «κιτρίνισμα» των θεμάτων
Ολοκληρώθηκε η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Πολύκεντρου Ορεστιάδας. Ερωτήματα υπέβαλαν μόνο τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, οι κύριοι: Αθ. Κυργιάννης, Χρ. Λεβέντης, Χρ. Καζαλτζής και Μ. Στράντζελης, αλλά η συζήτηση ζωήρεψε με τις παρεμβάσεις εκτός διαδικασίας και την ερώτηση περί… συζύγου του δημάρχου.
Η προστασία από τις φωτιές και ο καθαρισμός των δημόσιων χώρων
Ερωτήματα για τα μέτρα πολιτικής προστασίας που έχει λάβει ο Δήμος Ορεστιάδας απηύθυνε αρχικά ο επικεφαλής της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών “Είναι στο χέρι μας” Αθανάσιος Κυργιάννης. “Η κατάσταση είναι τραγική στα νέα νεκροταφεία Ορεστιάδας. Τι γίνεται εδώ, θα καούν και τα νεκροταφεία μας;”, ρώτησε μεταξύ άλλων. Ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως “η αλήθεια είναι ότι οι πόροι που έχουμε είναι πολύ λίγοι, πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερους”. Διαβεβαίωσε όμως πως έστω και με ελάχιστους πόρους, υπάρχει σχέδιο, καλή συνεργασία και προγραμματισμός για παν ενδεχόμενο, ακόμα και για πιθανή μεταφορά ευπαθών πολιτών απ’ τα σπίτια τους. “Υπάρχει ημερομηνία καθαρισμού;”, ρώτησε εκ νέου για τα δημόσια οικόπεδα ο κ. Κυργιάννης, με το δήμαρχο να απαντάει ότι η διαδικασία καθαρισμού εξελίσσεται ήδη.
Πρόληψη για τους πολίτες στις περιόδους καύσωνα
Δεύτερος έλαβε το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω”, Χρήστος Λεβέντης. Ζήτησε να μάθει τι μέτρα ελήφθησαν στα σχολεία για την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα στο Δήμο το προηγούμενο διάστημα. “Έγινα αποδέκτης παραπόνων από γονείς που δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο”, ανέφερε μεταξύ άλλων. “Έχει γίνει ενημέρωση παντού για το τι πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις εμφάνισης υψηλών θερμοκρασιών. Κινηθήκαμε άμεσα για την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων. Επίσης εγκρίναμε ως χώρο κλιματιζόμενο το Πολιτιστικό Πολύκεντρο ώστε να μπορεί να ζητήσει καταφύγιο κάθε πολίτης”, απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος. Για τα σχολεία είπε πως η αρμόδια αντιδήμαρχος Χριστίνα Γκιλιλούδη ήταν σε συνεχή επαφή με τα σχολεία για το θέμα. “Όποιος γονέας δεν θέλει να στείλει τα παιδιά του είναι δικαίωμά του, κι από μας είναι υποχρέωσή μας να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά γιατί θα δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα κλείνοντάς τα”, απάντησε. Ο κ. Λεβέντης επέμενε πως “οι πρωτοβουλίες λαμβάνονται από το Δήμο” εστιάζοντας στην πρόληψη. “Είχαμε 39 βαθμούς εκείνη τη μέρα. Στο θέμα της πρόληψης δεν είναι μόνο η ενημέρωση, αλλά για την προφύλαξη των μικρών μαθητών μας, προληπτικά, θεωρώ ότι έπρεπε να ληφθεί πρωτοβουλία – για να προλάβουμε κάτι”, τόνισε. “Ακούσαμε τις οδηγίες των ειδικών, οι οποίοι είπαν πως δεν έπρεπε να κλείσουμε τα σχολεία”, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Η “καμένη γη” και η “παραποίηση της αλήθειας” για τα ταμεία της ΔΕΥΑΟ
Από τη μεριά του ο επικεφαλής της “Δημοτικής Επαναφοράς” Χρήστος Καζαλτζής υπέβαλε τις ερωτήσεις του προς τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΟ Δημήτρη Τσελεμπή ζητώντας ξεκάθαρες τοποθετήσεις για το τι συμβαίνει πραγματικά στη ΔΕΥΑΟ, όπως είχαν υποσχεθεί παλιότερα ότι θα αποκαλύψουν. Παρέθεσε τα ήδη δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, ρωτώντας για το άνοιγμα των 2 εκ. Ευρώ που είχε καταγγελθεί παλιότερα. “Ποιοι οι λόγοι που οδήγησαν σε δεινή οικονομική κατάσταση τη ΔΕΥΑΟ;”, ρώτησε ο κ. Καζαλτζής και ζήτησε από τον κ. Τσελεμπή να απαντήσει αν υιοθετεί την πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας για αύξηση τελών κατά 40%, αλλά και με ποιον τρόπο, χωρίς να επιβαρυνθούν οι δημότες, σκοπεύει τελικά να διαχειριστεί την κατάσταση. “Θα απαντήσω σε όλα ερωτήματα που έθεσε ο κ Καζαλτζής”, δήλωσε αρχικά ο κ. Τσελεμπής και υποστήριξε ότι μέχρι πριν την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Περιστεράκη η ΔΕΥΑΟ δεν είχε ποτέ οικονομικά ανοίγματα, ενώ επί διοίκησης Περιστεράκη η ΔΕΥΑΟ περιήλθε σε πρωτόγνωρη οικονομική δυσχέρεια. Τελικά έκανε μια λεπτομερή περιγραφή με οικονομικά στοιχεία και παραδείγματα ανά έτος υποστηρίζοντας διαρκώς τη θέση του για κακοδιαχείριση της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Ζήτησαν να παρέμβουν οι πρώην Πρόεδροι της ΔΕΥΑΟ Β. Μαυρίδης και Γ. Περιστεράκης, ο δήμαρχος ήταν αρνητικός αρχικά, όμως η κ. Σέμεν ζήτησε από το σώμα να ψηφίσει, κι έτσι από την πλειοψηφία έγινε αποδεκτό να παρέμβουν οι δύο άμεσα θιγόμενοι. Ο κ. Μαυρίδης έκανε λόγο για “παραποίηση αλήθειας” και υποστήριξε πως “και στη ΔΕΥΑΟ θα αποδειχθεί πως δεν παρέλαβαν καμένη γη”, κάνοντας σύσταση στον κ. Τσελεμπή να πάψει να χρησιμοποιεί αυτό το αφήγημα. Στη συνέχεια παρέθεσε στοιχεία για το οικονομικό αποθεματικό υποστηρίζοντας πως πρέπει “να σταματήσει το παραμύθι περί καταχρεωμένης ΔΕΥΑΟ” και “θα δείτε ότι αφήσαμε ικανοποιητικό αποθεματικό”. Πριν απαντήσει ο κ. Τσελεμπής, παρενέβη ο κ. Λεβέντης λέγοντας πως “η λογοδοσία τελικά είναι της νυν ή της προηγούμενης δημοτικής αρχής;”, επισημαίνοντας το γεγονός πως η υπόθεση εξελίχθηκε διαφορετικά απ’ ό,τι προβλέπεται. Ο κ. Τσελεμπής είπε πως “έκανε φιλότιμη προσπάθεια ο κ. Μαυρίδης να δικαιολογήσει την περίοδο Περιστεράκη”, αλλά παρέθεσε αντεπιχειρήματα με διαφορετικά οικονομικά στοιχεία ανά μήνα, υποστηρίζοντας ότι δεν βγαίνουν ασφαλή συμπεράσματα ανά μήνα. Έκανε αναφορές και για δάνειο “που τα ξοδέψατε κι αυτά, και το δάνειο εξαφανίστηκε και τώρα το αποπληρώνουμε”, είπε, με το θέμα τελικά να διακόπτεται από την Πρόεδρο λόγω παρέλευσης του προβλεπόμενου χρόνου και διαλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ Μαυρίδη-Τσελεμπή, αλλά και άλλων που ζητούσαν να λάβουν το λόγο “επί διαδικασίας”, κάτι που δεν προβλέπεται στις Ειδικές Συνεδριάσεις Λογοδοσίας.
Στο επόμενο ερώτημά του ο κ. Καζαλτζής ζήτησε απαντήσεις από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου Μαργαρίτη Αστεριάδη για την περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Σαγήνης, για την κοπή των χόρτων “που έχουν γίνει θάμνοι” αλλά και για τη σύνδεση της περιοχής με το φυσικό αέριο από το δήμαρχο. Ακόμα ρώτησε για τα κλαδιά των δέντρων που δεν κόβει ο δήμος και καλύπτουν το φωτισμό απ’ τις κολώνες της ΔΕΗ και επίσης πότε θα τοποθετηθούν πινακίδες οδοσήμανσης στους δρόμους των Εργατικών Κατοικιών. “Τα χόρτα έχουν κοπεί προ δεκαημέρου”, απάντησε ο κ. Αστεριάδης και “ο δήμος έχει προβεί στο κόψιμο πάρα πολλών κλαδιών δέντρων”, είπε, ενώ για το συγκεκριμένο σημείο μίλησε για μια “υγιέστατη καρυδιά που δεν πρέπει να κοπεί και ο φωτισμός είναι επαρκής”. Τέλος, για τις πινακίδες είπε πως “ο χώρος των Εργατικών Κατοικιών ανήκει στον ΟΕΚ και αυτός έχει την ευθύνη”. Για το Φυσικό Αέριο ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως “δεν ξέρω τι ισχύει για μέσα στις Εργατικές Κατοικίες, αυτή τη στιγμή πάντως γίνονται συνδέσεις στους έξω δρόμους“.
Η σύζυγος του δημάρχου, ο “κιτρινισμός” και τα “χαμένα οχήματα” του Δήμου
Τελευταίος, σύμφωνα με το πρόγραμμα, υπέβαλε δύο ερωτήματα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, αποχωρήσας από την παράταξη του δημάρχου, Μιχάλης Στραντζελης.
Αρχικά ρώτησε σχετικά με τα “χαμένα μηχανήματα”, λέγοντας πως ήταν ένα θέμα που στην προεκλογική περίοδο “το αξιοποιήσαμε πλήρως γιατί έφερνε ψήφους”. Τώρα όμως “θέλω να ρωτήσω αν αυτό είναι αλήθεια. Εγώ έχω την εντύπωση πως μηχανήματα δεν λείπουν. Θέλω να μου πει ο δήμαρχος αν λείπουν ή δεν λείπουν”, είπε ο κ. Στράντζελης. Ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως “όντως στην αρχή της θητείας έγινε καταγραφή και για αυτά που παραλάβαμε και ξέρουμε ότι τα έχουμε, είναι καταγεγραμμένα και θα σας τα δώσουμε. Για τα υπόλοιπα δεν γνωρίζω σε ποια συγκεκριμένα αναφέρεστε”. “Επί τρεις μήνες μετράτε μηχανήματα και δεν λέτε αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν χαμένα. Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχουν”, επέμενε ο κ. Στράντζελης. “Δεν ξέρω για ποια μιλάτε συγκεκριμένα, θα κάνω μια αντιπαραβολή με τις υπηρεσίες και θα δούμε αν αυτά τα συγκεκριμένα 13 που λέτε υπάρχουν ή δεν υπάρχουν”, ολοκλήρωσε ο δήμαρχος.
Τέλος, “υπάρχει κάτι που αιωρείται στον κόσμο, ότι η σύζυγός σας ανακατεύεται στα δημοτικά. Αυτό δεν ξανάγινε, έχετε πρωτοτυπία στο θέμα”, έκανε την εισαγωγή στο τελευταίο του ερώτημα ο κ. Στράντζελης, με το δήμαρχο εκνευρισμένο να απαντάει: “Και γω τόσα χρόνια που γνωρίζω πρώτη φορά βλέπω κάποιον να εμπλέκεται στα οικογενειακά”. “Ο δήμος δεν είναι μαγαζί σας”, παρενέβη ο κ. Στράντζελης και ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε: “Δεν υπάρχει καμία ανάμειξη κανενός εξωυπηρεσιακού στη λειτουργία του Δήμου”. Τόνισε δε πως “ο μόνος λόγος που γίνεται τώρα αυτό είναι για κιτρινισμό. Από δω και πέρα κυρία Πρόεδρε πρέπει να βάλουμε κάποια ασπίδα, κάποια φρένα, για να μη γίνεται κιτρινισμός σε τέτοιες διαδικασίες”, ζήτησε απ’ την κ. Σέμεν και κατάληξε σε αυστηρό τόνο: “Δεν εκχωρώ σε κανέναν το δικαίωμά μου να έχω όποιον άνθρωπο χρειάζομαι να έχω δίπλα μου. Άλλοι επιλέγουν ανθρώπους εκτός οικογενείας, εγώ επιλέγω εντός οικογενείας”, με τον κ. Στράντζελη να επιμένει: “Αυτή τη στιγμή όλη η πόλη μιλάει γι’ αυτό”. “Κοτσομπουλιά κάνετε κ. Στράντζελη. Ντροπή κ. Στράντζελη”, τονίζει ο δήμαρχος. “Σε μένα ντροπή, που κάνατε το δήμο οικογενειακό μαγαζί;”, ανταπαντάει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος με την κ. Σέμεν να δίνει τη λύση: “Λήγει η συνεδρίασις”.
Για την ιστορία, το ερώτημα που τυπικά και εγγράφως υπέβαλε ο κ. Στράντζελης προς το δήμαρχο Ορεστιάδας προκειμένου να υπάρξει η σχετική προετοιμασία για τη Λογοδοσία, όπως προβλέπει η διαδικασία, ήταν το εξής: “Παρακαλώ ο δήμαρχος να μας ενημερώσει με ποια αρμοδιότητα η σύζυγός του επεμβαίνει σε θέματα λειτουργίας του Δήμου, υπηρεσιακά και διοικητικά” και “αν της έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες από τον ίδιο, παρακαλώ να μας ενημερώσει”.
Πηγή:radioevros.gr