Φάρμακα: Εκρηκτικές αυξήσεις έως 360% – Αναλυτικά η λίστα με τις ανατιμήσεις

Πρόκειται μεταξύ άλλων για αντιβιοτικά, αντιθρομβωτικά, οφθαλμολογικά και ογκολογικά φάρμακα

Εκρηκτικές αυξήσεις από 4% έως και 360% σε 461 φάρμακα αποφάσισε ο ΕΟΦ μετά από αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών. Ο ΕΟΦ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του τη σχετική λίστα με τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, αυξήσεις που εκτιμάται ότι θα επιφέρουν επιβάρυνση κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ, με τα 10 εκατ. ευρώ να αφορούν στους ασθενείς, δηλαδή σε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Οι τιμές σε ορισμένα φάρμακα βγαίνουν εκτός ελέγχου καθώς για παράδειγμα:

-Αντιβιοτικό με σημερινή λιανική τιμή 38,04 ευρώ, προτείνεται να διατίθεται στα 88,56 ευρώ.

-Αντιβακτηριακό φάρμακο με σημερινή τιμή στα 32,56 ευρώ, προτείνεται να διατίθεται με 75,77 ευρώ.

-Αντιθρομβωτικό με τιμή 8,16 ευρώ, προτείνεται να διατίθεται έναντι 40,62 ευρώ.

Ογκολογικό ενέσιμο σκεύασμα με λιανική τιμή 502,47 ευρώ, ζητείται να διατίθεται με 540 ευρώ.

-Οφθαλμολογικό φάρμακο με τιμή στα 671,46 ευρώ, ζητείται να διατίθεται στα 697,74 ευρώ.

Ανοσοσφαιρίνη από 115.01 ευρώ, σε 1121.59

Το πρόσχημα για τις αυξήσεις είναι ότι πρόκειται για φάρμακα που πωλούνται σε χαμηλές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και υπήρχε ο κίνδυνος να αποσυρθούν και να προκληθεί τεχνητή έλλειψη ή να αντικατασταθούν με νεότερα και πολύ πιο ακριβά.

Να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά έως και την Παρασκευή (28/6), όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΦ και κατόπιν θα γίνουν αναπροσαρμογές τιμών, όπου κριθεί αναγκαίο, με στόχο να προχωρήσει η έκδοση Υπουργικής Απόφασης και να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης και των ενστάσεων από την πλευρά των εταιρειών, δεν αποκλείεται να αυξηθούν ακόμα παραπάνω οι τιμές των φαρμάκων.