Εξετάσεις μέσα στον… καύσωνα

Αφόρητες οι συνθήκες για τους μαθητές και τους φοιτητές

Yπό δύσκολες συνθήκες συνεχίζονται οι εξετάσεις στα σχολεία αλλά και στα πανεπιστήμια της χώρας. Σε αίθουσες που βράζουν, με νερό στα θρανία και ιδρωμένοι από τη ζέστη και το άγχος, οι διαγωνιζόμενοι των πανελλαδικών και των προαγωγικών εξετάσεων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις καίριες ελλείψεις στις υποδομές των περισσότερων σχολικών μονάδων της χώρας. Οι φοιτητές παλεύουν στ’ αμφιθέατρα.

Λύσεις άλλες, πιο δραστικές, δεν βρέθηκαν. Οι περιφέρειες, οι δήμοι, το υπουργείο Παιδείας δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι παραπάνω από αυτονόητες συμβουλές προστασίας και την επίσημη, πια, απόφαση να κλείσουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία και δημοτικά) σήμερα κι αύριο, οπότε και αναμένεται να κορυφωθεί η ένταση του καύσωνα.

Καμία σκέψη για μετάθεση τουλάχιστον των προαγωγικών εξετάσεων, έστω μιας-δυο ημερών, καμία πρωτοβουλία για πρακτική αντιμετώπιση των προβλημάτων, καμία λύση για τους μαθητές που φοιτούν σε εγκαταλειμμένα σχολεία.

ΟΛΜΕ προς Υπουργείο Παιδείας: Καθηγητές και μαθητές στοιβάζονται σε αίθουσες άνευ κλιματισμού
Όπως τονίζε η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της «Είναι άμεση ανάγκη, τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας και συνολικά ο κρατικός μηχανισμός να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως είναι η εξασφάλιση κλιματιζόμενων αιθουσών, για να μπορούν μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούν στην ούτως ή άλλως επίπονη και απαιτητική δοκιμασία. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση, για να αποφύγει τις ευθύνες της και για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία μέτρων και απαραίτητων υποδομών, τα αποδίδει όλα στην κλιματική αλλαγή. Έτσι και τώρα θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι: εκπαιδευτικοί και παιδιά στοιβαγμένοι σε μικρούς χώρους χωρίς κλιματισμό συμμετέχουν σε εξετάσεις, βαθμολογικά κι εξεταστικά κέντρα λειτουργούν ομοίως με ελλιπή μέσα, έχει παγιωθεί καθεστώς γαλέρας για τους συναδέλφους/ισσες και πενιχρές αποζημιώσεις για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν κλιματιστικά σε όλες τις αίθουσες που χρησιμοποιούνται και να απαλλαγούν οι συνάδελφοι/ισσες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να αναβληθούν κάθε είδους εξεταστικές διαδικασίες για όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου. Δε θα επιτρέψουμε για μια ακόμη φορά στο Υπουργείο να παίξει με την υγεία όλων μας!»