Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ίδρυση Έδρας Αρμενικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ

Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής κ. Φώτιος Μάρης και ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Tigran Mkrtchyan υπέγραψαν Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ίδρυση Έδρας Αρμενικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ.

Η Έδρα θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Επιστήμης, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Tigran Mkrtchyan, στην ομιλία μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, τόνισε την ιστορική σημασία της ίδρυσης της Έδρας Αρμενικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς αυτό βρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ελλάδας, έχει αποδεδειγμένα επαρκείς δυνατότητες και μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της Αρμενολογίας, και επειδή στην περιοχή υπάρχει δραστήρια Αρμενική κοινότητα.

Ο Πρύτανης κ. Μάρης στην ομιλία του ανέφερε ότι η Αρμενική γλώσσα και ο Πολιτισμός, καθώς και η Αρμενική ιστορία είναι εντός των ενδιαφερόντων του Πανεπιστημίου και η συμφωνία που υπογράφηκε  θα ενισχύσει την επιστημονική έρευνα σε θέματα που αφορούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Αρμενίας γενικότερα και των Αρμενικών κοινοτήτων στην Ελλάδα ειδικότερα. Υπενθύμισε ότι το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών έχει να παρουσιάσει σημαντικές δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ενδεικτικά:

  • υπάρχει ενεργό Πρωτόκολλο συνεργασίας με το κρατικό Πανεπιστήμιο του Yerevan.
  • στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών έχει ενταχθεί το Υποχρεωτικό κατ’ επιλογή μάθημα “ΑΡΜΕΝΙΟΙ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ”.
  • έχουν υλοποιηθεί επιμορφωτικές δράσεις στις οποίες συμμετείχαν διδάσκοντες/κουσες της ελληνικής γλώσσας στην Αρμενία.
  • διοργανώθηκε, για πρώτη φορά σε πανεπιστημιακό επίπεδο, η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΙΣΤΟΡΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (26 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου 2018) σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής και τον Αρμενικό Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Χαμασκαΐν» (Πανεθνικός) Θεσσαλονίκης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πρύτανης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Έδρα Αρμενικής γλώσσας και Πολιτισμού στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών θα λειτουργήσει άμεσα και  το έργο της θα είναι ορατό στο άμεσο μέλλον, αποτελώντας βάση για την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ των δύο φιλικών λαών.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου και επισήμων προσκεκλημένων μεταξύ των οποίων οι Άγιοι πατέρες της Αρμενικής Εκκλησίας, ο επίτιμος πρόξενος της Αρμενίας στην Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι κοινοτικών φορέων και ο Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής κ. Στεπάν Ματεοσιάν. Από το ελληνικό Κοινοβούλιο παρούσες ήταν η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Αρμενίας της Βουλής των Ελλήνων, Πρόεδρος Πλεύσης Ελευθερίας, και η κα Νίνα Κασιμάτη, μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Αρμενίας και του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης παρέστησαν ο Πρόεδρος και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών Καθηγητές Ηλίας Πετρόπουλος και Μαρία Δημάση