Μια νέα μέθοδος αυτή της αιμοπροσρόφησης ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο, στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, δίνοντας άριστη ποιότητα ζωής στους νέους νεφροπαθείς, που κάνουν αιμοκάθαρση.
Πρόκειται για μια ακριβή μέθοδο η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά στο 15% των ασθενών της περιοχής του βορείου Έβρου που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Ο νεφρολόγος της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Νικόλαος Φίστας μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας τόνισε ότι η μέθοδος αφορά νέους δυνατούς, λειτουργικούς δυναμικούς, που έχουν καλό επίπεδο ζωής προσδίδοντας τους καλύτερη ποιότητα θεραπείας. Όπως διευκρίνισε τα απλά φίλτρα αιμοκάθαρσης δεν απομακρύνουν σύμφωνα με το επιθυμητό κάποιες ουραιμικές τοξίνες που συσσωρεύονται στους ασθενείς, κάτι που καλύπτει η μέθοδος της αιμοπροσρόφησης.
Ήδη τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά
Οι ασθενείς δηλώνουν, ότι νιώθουν καλύτερα και όσο η εμπειρία θα αυξάνεται όλο και περισσότεροι ασθενείς θα εισάγονται σ’ αυτήν την μέθοδο θεραπείας. Επί συνόλου 55 αιμοκαθαρώμενων ασθενών του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, οι 10 ηλικίας κάτω των 50 έχουν λάβει την θεραπεία.
Ο κ Φίστας δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να επισημάνει την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στη Μονάδα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε κρεβάτι για έκτακτα περιστατικά, που μπορεί να προκύψουω, γι’ αυτό και 10 ασθενείς κατεβαίνουν για θεραπεία στην Αλεξανδρούπολη.
«Καρδιοχτυπούμε κάθε φορά αφού δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τίποτε περισσότερο από τα καθορισμένα, τονίζει γι’ αυτό κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να επεκτείνουμε την Μονάδα» κατέληξε.
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας