– Διήμερη στάση εργασίας στη ΔΕΥΑ Ορεστιάδας
– Με πορείες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης
– Επιφυλάσσονται για νέες κινητοποιήσεις, εφόσον δεν γίνουν οι αλλαγές που ζητούν
Συνεχίσουν τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του νερού.
Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας, διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο προβλέπει τη μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, όπως καταγγέλλουν και προχωρούν σε συνεχείς κινητοποιήσεις μέχρι το θέμα να λυθεί.
Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας πραγματοποίησαν διήμερη στάση εργασίας και έπειτα διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της επιχείρησης, ενώ στην Αλεξανδρούπολη εκτός από τις κινητοποιήσεις στα γραφεία της ΔΕΥΑ, έγινε και πορεία στους δρόμους της πόλης.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που είχε αρχικά προγραμματιστεί να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 14/3, αποφασίστηκε να αποσυρθεί προσωρινά εξαιτίας του πανελλαδικού ξεσηκωμού και των κινητοποιήσεων που έγιναν σε όλη τη χώρα.
Την στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων έχουν εκφράσει τα δημοτικά συμβούλια Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, το Εργατικό Κέντρο Έβρου, η ΑΔΕΔΥ, καθώς και άλλοι φορείς και παρατάξεις.
Κοινό αίτημα όλων η απόσυρση του νομοσχεδίου
Σε ανακοίνωσή της η πανελλήνια ένωση εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Ο αγώνας συνεχίζεται και καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν με την ίδια δυναμική, να κάνουν συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νομών και σε όλες τις πόλεις που έχουν ΔΕΥΑ, αλλά και να κάνουν ενημερώσεις με διάφορες δράσεις που θα επιλέξουν για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.
Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των νερών είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, Δήμους, Περιφέρειες, κόμματα, το σύνολο των πολιτών της χώρας, τους βουλευτές τους οποίους καλούμε να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Καλούμε όλους να συμμετάσχουν σ’ αυτό τον αγώνα, απαιτώντας: Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. που ιδιωτικοποιεί τα νερά.
Όλοι στον αγώνα. Όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε ότι το νερό είναι αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα και δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει».
Στήριξη από Εργατικό Κέντρο Έβρου
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Έβρου, στηρίζει τις κινητοποιήσεις της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης:
Ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί.
Δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού.
Η Κυβέρνηση, σε αντίθεση και με τις αποφάσεις του ΣΤΕ, επιχειρεί με κάθε τρόπο έμμεσο ή άμεσο να ιδιωτικοποιήσει τα νερά και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών.
Με εικοσαετή καθυστέρηση επαναφέρει αποτυχημένες μορφές ιδιωτικοποίησης που εφαρμόσθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για ποιο λόγο; ποιους εξυπηρετεί και εφαρμόζει αποτυχημένα μοντέλα, όταν είναι γνωστή η κατάληξη τους. Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών, επισφαλή ποιότητα νερού και γενικά των υπηρεσιών. Σήμερα το σύνολο των χωρών αυτών επανέφεραν την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους.
Καλούμε όλα τα Σωματεία και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να ενημερώσουν τους πολίτες για την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση των νερών που επιχειρείται μέσω της ΡΑΑΕΥ και των ΣΔΙΤ.
Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, ο υπουργός, επεσήμανε το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται ρητή καταγραφή των δημοσίων και δημοτικών φορέων που διαθέτουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την παροχή υπηρεσιών ύδατος. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, κ. Σκρέκας επεσήμανε τις χρόνιες αδυναμίες του συστήματος εποπτείας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος από την Πολιτεία, κι εξήγησε την πρόθεση της κυβερνήσεως να καθιερωθεί ένας ενιαίος και αποτελεσματικός οργανισμός που θα συγκεντρώνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων ελέγχου και εποπτείας των δημοσίων και δημοτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, με μοναδικό σκοπό τη θωράκιση της ασφάλειας και υγιεινής, καθώς και της υψηλής ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών ακόμη και στον τελευταίο κάτοικο της Ελλάδος, και μάλιστα σε προσιτές τιμές.
Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, συμφωνήθηκαν αναδιατυπώσεις, από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι οι εξής:
Αφαιρέθηκαν αόριστες αναφορές περί «νέας προσέγγισης» στο αντικείμενο του νόμου,
Προσδιορίστηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος την ορθή εφαρμογή των οποίων έχει η Αρχή, δηλαδή ότι αφορούν μόνον τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ,
Προσδιορίστηκε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος υιοθετούνται με κοινή απόφαση των ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣ,
Διευκρινίστηκε ότι η Γνωμοδοτική Επιτροπή Υδάτων, που λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη εισηγήσεις, προτάσεις και γνώμες των οικείων φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, καθώς και των ΕΔΕΥΑ και ΚΕΔΕ και
Προβλέφθηκε η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα Συμβούλια Υδάτων κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Τόσο οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας, όσο και της Αλεξανδρούπολης επιφυλάσσονται και για νέες κινητοποιήσεις, εφόσον δεν γίνουν οι αλλαγές που ζητούνται