Πανελλαδική Απεργία σήμερα 16 Μάρτη για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη

Ένα διήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκίνησε από χθες. Την αρχή έκαναν τα ΜΜΕ τα οποία για 24 ώρες δεν μετέδωσαν ειδήσεις στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις όλης της χώρας, ώστε να αποδοθούν ευθύνες όπου χρειάζεται για την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και για να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Γενική πανελλαδική 24ωρη απεργία διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή πλήθους σωματείων, φορέων, μαθητών, φοιτητών, με απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Σήμερα απεργούμε! Κανένας για δουλειά, ξεσηκωμός!» – «Απεργία στις 16 Μάρτη!
Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, οι ζωές μας έχουν αξία!» τονίζουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς, φορείς της νεολαίας που βγαίνουν για ακόμη μια μέρα στους δρόμους με στόχο να αποτελέσει η κινητοποίηση νέο σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα για την προστασία της ζωής του λαού, ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους και του «κόστους – οφέλους» που έφερε την τραγωδία στα Τέμπη.

Η απεργιακή κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, που κατέκλυσαν τους δρόμους και τις πλατείες σε όλη τη χώρα για το δυστύχημα που έγινε στα Τέμπη.

Οι πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν τις πρώτες μέρες μετά το ατύχημα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας εκφράζουν την οργή τους για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν να ξεχαστούν ή να συγκαλυφθούν οι αιτίες του.

Στην Αλεξανδρούπολη, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 16 Μάρτη στις 11:00 το πρωί μπροστά στο Δημαρχείο. Ενω στην Ορεστιάδα, την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας.

Στην απεργιακή συγκέντρωση καλούν με ανακοινώσεις τα εργατικά σωματεία, τα οποία επισημαίνουν τα εξής:

Το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Έβρου
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Έβρου καλεί τα σωματεία μέλη του, τους φορείς, τους εργαζόμενους και τους πολίτες του Έβρου στην 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Ν. Έβρου.

Η χώρα μας βιώνει μέρες πένθους, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, επί το πλείστον νέα παιδιά. Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τους πάντες. Παιδιά, νέους, μεγάλους. Διαδηλώσεις, μηνύματα σε τοίχους, σε αυλές σχολείων, σε αίθουσες πανεπιστημίων έχουν κατακλύσει τη χώρα ολόκληρη. Ο καθένας αλλά και όλοι μαζί θέλουμε να εκφράσουμε με το δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ’ όλα την οργή για αυτό που συνέβη στα Τέμπη.

Απαιτούμε και διεκδικούμε για τους εργαζομένους στις μεταφορές και το επιβατικό κοινό:

 • ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
 • ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
 • ΜΕΤΡΑ ΑΥΣΤΗΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
 • ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
 • ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΩΝ
 • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
 • ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
 • ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 16 Μάρτη, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην Απεργιακή Συγκέντρωση

Συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί, ακόμα πιο αποφασισμένοι!
Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης!

Οι χιλιάδες λαού που κατακλύζουν όλες αυτές τις μέρες τους δρόμους όλης της χώρας αλλά και του Νομού, δείχνουν την οργή του λαού μας για το έγκλημα στα Τέμπη. Όλοι φωνάζουν «ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ». Όλες αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία, οι μαθητές και οι φοιτητές με τον παλμό τους, μετέτρεψαν τη θλίψη και την οργή σε αγώνα, σε φωνή, έγιναν η φωνή των νεκρών και έστειλαν την κυβερνητική προπαγάνδα περί «ανθρώπινου λάθους» στα σκουπίδια.

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ!

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Δεν φταίει η κακιά η (χ)ώρα!

 • Γι’ αυτό στο Νομό μας αφήνουν με τεράστιες ελλείψεις τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
 • Γι’ αυτό οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε «κοιλάδα των Τεμπών», με εξαντλητικούς ρυθμούς, άσχημες συνθήκες εργασίας, εργατικά ατυχήματα. Ως κόστος υπολογίζονται τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας, τα μέτρα υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Γι’ αυτό αφήνουν τα σχολεία ασυντήρητα, να στάζουν τα ταβάνια, να πέφτουν σοβάδες, με τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς.
 • Γι’ αυτό καιγόμαστε το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές και πνιγόμαστε τον χειμώνα από τις πλημμύρες.
 • Γι’ αυτό δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ για την Νέα Σιδηροδρομική Εγνατία, τη νέα περιφερειακή οδό, για την μεταφορά του πολεμικού υλικού των αμερικανοΝΑΤΟικών και με τον κίνδυνο ενός μεγάλου ατυχήματος, ενώ τόσα χρόνια οι κάτοικοι του νομού βιώνουν την υποβάθμιση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου.

Αποτελεί πρόκληση, αυτές τις μέρες η κυβέρνηση να φέρνει σχέδιο νόμου που προωθεί την απελευθέρωση του νερού κατά τα πρότυπα των σιδηροδρόμων! Είναι αδίστακτοι για τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Όλοι στην Απεργία, Όλοι στη μάχη:

 • Για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
 • Για δωρεάν μεταφορές των φοιτητών από και προς το Πανεπιστήμιο.
 • Για την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας.
 • Έλεγχο εδώ και τώρα της αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
 • Για Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
 • Για Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Σε απεργία οι δάσκαλοι στα σχολεία
«Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 16/3», ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ, καλώντας στη συγκέντρωσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για την απεργία:
«ΗΟΛΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 για να απαιτήσουμε μαζί με όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών..
Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπήσουμε και φυσικά δεν το κάνουμε, αντίθετα από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν καταρχήν οι ένοχοι και για να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία.

Καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι, τα σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο, οι φορείς, οι φοιτητικοί σύλλόγοι και τα μαθητικά συμβούλια να συμμετέχουν στην απεργία σήμερα Πέμπτη 16 Μάρτη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 π.μ. μπροστά στο Δημαρχείο Ακεξανδρούπολης και στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας αντίστοιχα!

Όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή!